Final neaşteptat în cazul unui fost decan acuzat de plagiat. Ce este obligată Universitatea din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Ionescu a reobţinut de la judecători gradul universitar şi postul călduţ din Universitatea Oradea FOTO: ebihoreanul.ro
Daniela Ionescu a reobţinut de la judecători gradul universitar şi postul călduţ din Universitatea Oradea FOTO: ebihoreanul.ro

Daniela Ionescu, fost decan în cadrul Universităţii Oradea, concediată în 2016 pentru plagiat, a câştigat în instanţă anularea deciziei, judecătorii obligând, totodată, Universitatea să-i plătească salariile restante pentru ultimii cinci ani.

Daniela Ionescu a fost, în 2003, primul cadru universitar din România condamnat penal pentru plagiat, după ce a copiat cartea unei profesoare din Iaşi, fiind condamnată pentru această faptă la amendă penală şi daune de 200 de milioane de lei vechi în favoarea autoarei lucrării.

Concediată după un deceniu

La acea vreme, reprezentanţii Universităţii nu au luat nicio măsură, astfel că  Daniela Ionescu a promovat, în 2005, la gradul de conferenţiar, între 2006 şi 2008 a fost decan al Facultăţii de Textile-Pielărie, iar în 2016 a candidat pentru a deveni profesor universitar. Abia atunci condamnarea ei a revenit în atenţia publică, motiv pentru care s-a retras din cursă, de această dată fiind şi sancţionată: prin Ordinul ministrului Educaţiei de la acea vreme, Mircea Dumitru, s-a dispus revocarea titlului didactic şi concedierea ei. 

Procese în serie 

De cealaltă parte, Daniela Ionescu a deschis o serie de procese, reobţinând gradul didactic, iar recent şi anularea concedierii, în acest ultim caz instanţa reproşând Universităţii că nu a respectat paşii prevăzuţi prin Codul Muncii în cazul unor abateri disciplinare şi că, nefăcând acest lucru, Universitatea Oradea a greşit modul de aplicare a deciziei de desfacere a contractului de muncă. 

Ca atare, după aproape două decenii de la dovedirea ei ca plagiatoare, Daniela Ionescu este din nou conferenţiar, încasându-şi, totodată, salariile restante pentru ultimii cinci ani. „Am pus în aplicare sentinţa judecătorească, am şi achitat salariile restante. Noi nu putem să comentăm o sentinţă judecătorească”, a explicat, pentru Adevarul.ro, rectorul Constantin Bungău.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Şase poliţişti de frontieră din PTF Borş au ajuns în arest. Procurorii cer să rămână după gratii pentru 30 de zile

Reţeaua infracţională de la Casa de Pensii Bihor: au transformat instituţia într-o fabrică de invalizi 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite