Filiala Bihor a Asociaţiei Comunelor din România s-a racordat la banii primăriilor, prin intermediul unor condamnaţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa acor.ro
Sursa acor.ro

Situaţie scandaloasă a fost creată la filiala Bihor a Asociaţiei Comunelor din România, filiala Bihor, care are ca vicepreşedinte o primăriţă arestată la domiciliu pentru tentativă la omor, iar printre angajaţii care se ocupă de problemele comunelor se numără un primar şi două foste funcţionare condamnate într-un dosar de corupţie.

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) este o persoană juridică de drept privat de utilitate publică, zice Hotărârea de Guvern semnată de Călin Popescu Tăriceanu în 2008. 

Asemenea Asociaţiei Municipiilor ori Asociaţiei Oraşelor din România, ACoR se ocupă de susţinerea administraţiilor locale în relaţia cu administraţia publică centrală, organizând cursuri de pregătire pentru aleşi şi funcţionari, pregătind proiecte pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi susţinând demersurile membrilor în încheierea unor acorduri de parteneriat. 

Organizaţia, condusă de primari de comune aleşi în Adunări Generale, trăieşte nu doar din eventuale proiecte ci din cotizaţiile anuale ale comunelor membre, având filiale în toată ţara. Din bani publici, cum ar veni. 

O comună cu până la 1.500 de locuitori, inclusiv, de pildă, plăteşte o cotizaţie de 1.000 lei, în timp ce comunele cu până la 10.000 de localnici achită 1.500 lei, iar cei cu o populaţie între 20.001 şi 50.000 de oameni plătesc 1.900 lei. Suma poate părea mică, dar având în vedere că asociaţia are peste 2.200 membri, un calcul simplu arată că, la o cotizaţie medie de 1.500 lei şi 2.200 de membri plătitori, anual ACOR primeşte în cont peste 3,3 milioane lei. 

Şi nu e tot, căci filialele judeţene au şi alte activităţi decât şcolirea aleşilor, prestând servicii de audit şi urbanism primăriilor, servicii care nu intră în "contul" cotizaţiilor. Fie că sunt membri sau nu în ACOR, comunele sunt taxate cu noi sume denumite "contribuţii" care, de astă dată, se plătesc lunar ori, în cazul unui audit, după finalizarea controlului. 

Unii gratuit, alţii cu plată

În Bihor, sediul ACOR e în Pomezeu, localitate păstorită de primarul liberal Ioan Şora, care este şi preşedintele filialei. Potrivit scriptelor, filiala Bihor are 67 de comune înscrise pe lista membrilor din care, însă, doar 47 au plătit cotizaţia pe 2021. 

Acor Bihor încasează sume uriaşe

Sursa site ACOR

Multe dintre primării contribuie şi cu sume lunare, pentru "funcţionarea compartimentului de audit intern" sau "funcţionarea compartimentului de urbanism şi amenajarea teritoriului" care funcţionează în cadrul ACOR Bihor. Comuna Tinca, de pildă, plăteşte 1.500 lei, lunar, iar comuna Sântandrei achită 500 lei/ lunar, pentru servicii de audit intern, comuna Abrămuţ achită 2.000 lei, lunar, pentru servicii de urbanism. 

"Unele primării întâmpină dificultăţi, nu au personal calificat pentru aşa ceva sau nu au buget ca să acopere cheltuielile unor specialişti", explică motivul preşedintele ACOR Bihor. 

Atât că, în cazul certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie, administraţiile locale au posibilitatea să apeleze şi la Direcţia Arhitect Şef din Consiliul Judeţean Bihor, care se ocupă de întreaga procedură în termen de 5 zile şi, mai important, în mod gratuit. 

ACoR e în toate

Şi nu e tot. Unele comune plătesc sume chiar mai mari. Comuna Mădăras, de pildă, plăteşte luna 40.000 lei iar comuna Sânicolau Român achită 21.000 lei, lunar, pentru "servicii administrative". 

"Avem 5 muncitori şi 2 administratori care se ocupă de lucrări administrative. Cu ei am construit capelele din sate, curăţăm cimitirele, igienizăm tronsoanele de drumuri săteşti şi comunale. Este mai ieftin decât să lucrăm cu firme ori să înfiinţăm noi o societate, care ar însemna cheltuieli în plus", susţine primarul comunei Sânicolau Român, Dumitru Munge, declarând totodată că toate plăţile făcute către ACOR ar fi fost declarate legale de auditorii Camerei de Conturi Bihor. 

"Eu nu plătesc, lunar, pentru audit. Când am nevoie, vin şi fac verificările şi le achit suma cerută. Am plătit 15.000 lei pentru ultimul audit. Pentru Urbanism, prefer să apelez la Consiliul Judeţean, că ştiu că sunt în regulă, sunt specialişti", mai zice edilul. 

adrian domocos

Ce se întâmplă, însă, cu banii încasaţi de ACOR Bihor de la bugetele locale, nu e clar, căci Curtea de Conturi nu a avut până în prezent competenţă să facă vreo verificare, la fel cum nu a verificat nimeni personalul cu care organizaţia prestează serviciile, chit că unii angajaţi sunt cu probleme penale. 

Unul dintre vicepreşedinţii ACOR Bihor, primăriţa comunei Brusturi, Livia Bârlău, e arestată la domiciliu pentru tentativă la omor comisă asupra unui fost procuror.

Fostul primar al Municipiului Beiuş, Adrian Domocoş (foto dreapta), angajat la Compartimentul Urbanism al ACOR Bihor, eliberat condiţionat toamna trecută din puşcărie, Daniela Petruţ, respectiv Doina Blaga, două dintre fostele lui subalterne, condamnate în acelaşi dosar de corupţie. Ambele au fost plasate pe posturi de auditori, Petruţ fiind chiar şefa Compartimentului. Infractoare puse, cum ar veni, să controleze dacă în alte primării se respectă legea.

"Nu vine lumea să se angajeze, că salariul e mic", justifică preşedintele ACOR Bihor, Ioan Şora, motivul pentru care a "reciclat" nişte penali dovediţi care, după cum se vede, au rămas "în slujba cetăţeanului", căpuşând în continuare administraţiile locale. 

Vă recomandăm şi: 

Buget record de investiţii în judeţul Bihor şi în municipiul Oradea. Proiecte de peste 650 milioane euro

Vara sanie: Autorităţile din Bihor au cumpărat energie electrică în avans şi plătesc facturi ca anul trecut

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite