Fenomenul inexplicabil de la Schitul Huta: „Când vine o prigoană sau o vreme grea, aici se întâmplă astfel de minuni”

Fenomenul inexplicabil de la Schitul Huta: „Când vine o prigoană sau o vreme grea, aici se întâmplă astfel de minuni”

Schitul Huta

Schitul de la Huta, din comuna bihoreană Finiş, este un loc cu totul aparte. Înconjurat de liniştea munţilor Codru-Moma, departe oameni şi de agitaţia cotidiană, este un loc de regăsire, de „încărcat bateriile“.

A devenit mai cunoscut după ce icoana Maicii Domnului a început să plângă. Creştinii ce veniseră cu evlavie, pe 29 august 2009, cu ocazia sărbătorii ortodoxe a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, să ia parte la praznic, aveau să se învrednicească a vedea o minune. Una dintre icoanele scoase afară şi aşezate la intrarea în micul altar exterior improvizat în curtea Schitului, a început a lăcrima. O tânără a văzut prima lacrimile Maicii Domnului şi le-a atras atenţia si preoţilor ce slujeau în altar. Iniţial aceştia au fost neîncrezători crezând fie că cineva se ţine de farse, fie că vreo picătură de apă sau ulei ar fi ajuns din întâmplare pe chipul icoanei.

Părintele Eftimie povesteşte că a şters icoana cu mâna sa şi au continuat cu toţii a cânta pricesne. O lacrimă a apărut însă din nou în ochii Maicii Domnului. Atunci preoţii au şters din nou icoana şi s-au aşezat în faţa ei pentru a vedea dacă au într-adevăr de-a face cu o minune. O nouă lacrima s-a prelins din colţul ochiului drept al Maicii Domnului, alunecând încet pe obraji, spre buze. Alte lacrimi au urmat. Icoana Maicii Domnului a continuat să verse lacrimi, vrând parcă să confirme că nu a fost vorba de o întâmplare, spre bucuria, mirarea si evlavia credincioşilor care au căzut în genunchi. La Huta se petrecuse o minune. Bucuria duhovnicească a credincioşilor a fost fără margini când au văzut lacrimile pe care Maica Sfântă le-a vărsat în faţa lor. Mai precauţi însă, slujitorii Schitului s-au temut că aceste lacrimi să nu fie vreun semn care să anunţe vremuri de prigoană.

“Ne aşteaptă vremuri grele. De cele mai multe ori când vine o prigoană sau o perioadă grea se întâmplă astfel de minuni, cum a fost şi în cazul icoanei de la Nicula şi altele.” - spunea părintele Eftimie Mitra. “Acum e bine să ne bucurăm de tot ce poate fi duhovnicesc că nu se ştie cât vom mai putea face acest lucru. Aceasta poate fi o întărire si o încurajare din partea Maicii Domnului pentru vremurile ce vor urma. Dacă va fi aşa sau altfel, vom vedea în viitor.” - a mai adăugat părintele, vizibil marcat de cele întâmplate.

Parintele Eftimie

“Trebuie să înţelegem că plânsul acesta este o predică tăcută. Maica Domnului ne mustră pentru viaţa noastră dezordonată, pentru mândria şi răutăţile noastre, pentru puţinătatea credinţei noastre. Maica Domnului ne cere să ne schimbăm viaţa, punând început bun mântuirii. Minuni vrem cu toţi. Dar câţi vrem să trăim minunea învierii lăuntrice?….”, susţine teolog ortodox Danion Vasile.

 

Va mai recomandăm:

„Prodromiţa”,  icoana făcătoare de minuni de la Muntele Athos, dăruită oraşului acum 118 ani, cinstită la Galaţi

VIDEO Puterile miraculoase ale apei de la Mănăstirea Izbuc. Izvorul, unic în Europa, este vindecător de boli grave

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările