Femeia din Bihor care nu s-a mai tuns de 25 de ani. Cum îşi îngrijeşte părul care-i ajunge acum până la genunchi

Femeia din Bihor care nu s-a mai tuns de 25 de ani. Cum îşi îngrijeşte părul care-i ajunge acum până la genunchi

Irinei Avram îi ia o zi să-şi usuce corect părul

Bihoreanca Irina Avram nu s-a mai tuns de 25 ani şi nici nu are de gând să-şi taie vreodată părul care depăşeşte acum, fără să fie întins, 125 de centimetri, şi îi ajunge până la genunchi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„De mică am admirat femeile cu păr lung. Al meu a fost scurt în copilărie, abia pe la 15-16 ani am început să-l cresc, iar de pe la 23 de ani nu l-am mai tuns. Îmi place, mi se pare mai frumos decât orice bijuterie”, spune bihoreanca.
 
În vârstă de 48 de ani, Irina merge la coafor doar o singură dată pe an, numai ca să-şi tundă vârfurile. „Cam 10 centimetri tai, o singură dată, în fiecare an”, povesteşte femeia. 
 
Părul lung şi negru ca tăciunele, lăsat desfăcut, atrage privirile de câte ori iese în oraş iar în satul natal, Corbeşti, din comuna Dobreşti, a devenit febleţea bătrânilor care au poreclit-o Cosânzeana, după fata lui Roşu Împărat din basmul lui Petre Ispirescu. 
 
Însă părul „de poveste” nu e aşa de uşor de îngrijit. Irinei îi ia o oră să şi-l spele, are nevoie de un sfert de litru şampon şi o cantitate considerabilă de balsam ca să-l descâlcească. Pentru uscat, nu foloseşte niciodată foehn, ci-l lasă să se zvânte singur. „Mi-l împletesc şi îl las aşa. Îi ia cam o zi să se usuce”, zice ea. 
 
Ca să-l păstreze sănătos, bihoreanca îşi pune pe păr doar produse din plante naturale, unele luate chiar de la bătrânii din Munţii Apuseni, şi îşi face propriile măşti cu care îl tratează. Reţeta? „Un păhărel de bere, două-trei gălbenuşuri de ou, că părul e mult, sucul de la o jumătate de portocală şi cam 10 picături ulei de ricin, amestecate şi întinse câteva minute pe părul proaspăt spălat, pot face minuni”, recomandă Irina.
 
Tot cu produse naturale îşi vopseşte rădăcinile, unde au început să-i apară câteva fire albe. „Nu fac exces, nu folosesc lacuri de păr, gel şi alte soluţii. Nu-i nevoie. Acestea doar încarcă părul şi-l îmbâcsesc”, spune bihoreanca. 
 
Părul care îi rămâne pe perie, îl păstrează, căci coafezele o bombardează cu cereri pentru şuviţe. „Sincer, nu prea-mi place să le dau. Am dat 5 şuviţe pentru extensii, mi-au plătit 400 lei. Din părul pe care l-am strâns, aş putea face cam 100 de şuviţe. E lung, are 120-125 de centimetri părul meu, iar şuviţele se cer la 40 de centimetru”, explică Irina, care cunoaşte preţurile pieţei de profil. 
 
Dacă şi-ar tunde părul? Nici gând, zice femeia, căreia i s-au oferit, în urmă cu puţin timp, 4.000 euro pentru podoaba capilară şi a refuzat oferta fără să stea o clipă pe gânduri."Îmi place părul meu, nu aş mai fi eu însămi fără acest păr", explică bihoreanca motivul.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: