Fără exploatarea gazele de şist în Bihor. Consiliul Judeţean nu este de acord cu decizia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Bihor nu exclude varianta unui referendum pe această problemă
Consiliul Judeţean Bihor nu exclude varianta unui referendum pe această problemă

Conducerea Consiliul Judeţean Bihor nici nu vrea să audă de exploatarea gazelor de şist în judeţ.  Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, a anunţat astăzi, că se opune categoric acestei acţiuni.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a dat undă verde la  două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în satele bihorene Tria şi Tulca. Companiil East West Petroleum Corp şi Clara Petroleum ar urma să se ocupe de acest lucru.


În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc astăzi la Consiliul Judeţean Bihor, conferinţă la care a luat parte atât Cornele Popa, preşedintele instituţiei, cât şi primarii localităţilor vizate, toţi s-au declarat împotriva deciziei Guvernului.


Cornel Popa s-a arătat deranjat de modul în care s-a discutat acest subiect la nivel naţional. Preşedintele CJ Bihor a criticat modul în care s-au încheiat acordurile, dar şi ofertele companiilor. 


“Metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere", a afirmat Cornel Popa. Conform legii, anexele celor două hotărâri de guvern sunt clasificate, nefiind publicate în Monitor. Autorităţile locale afirmă însă că licenţele au fost acordate pentru explorarea-explotarea gazelor de şist.

Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, şi primarii comunelor Derna - Victor Filip, Tulca - Ioan Bulzan, Popeşti - Dorin Curtean şi Sânmartin - Lucian Popuş, au afirmat, că Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, două acorduri petroliere de explorare - exploatare a gazelor de şist în satele Tria (comuna Derna) şi Tulca în favoarea companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum, iar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis acorduri de explorare pentru alte zone din comunele  Popeşti şi Sânmartin, pe raza căreia se află staţiunea Băile Felix.

"Guvernul nu a anunţat Consiliul Judeţean şi nici primarii comunelor”, a afirmat şeful CJ Bihor. Acesta a adăugat că, potrivit aceluiaşi studiu, locuitorii din zonele în care se extrag gaze de şist pot suferi neuropatii, cancer de piele, leucemie şi insuficienţă renală. "Este un studiu care nu ne încurajează deloc să fim optimişti şi deschişi unor asemenea investiţii”, a declarat Cornel Popa.

El a făcut referiri în special la staţiunea Băile Felix, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin - pentru care există un acord de explorare emis de către ANRM - afirmând că în această zonă turismul va fi grav afectat.


“Ne opunem vehement unor asemenea exploatări în Bihor. Ce fel de atracţii mai oferim noi celor care vin să-şi trateze bolile în Felix, dacă de mâine acolo va fi un spaţiu cancerigen? Cerem primului-ministru Victor Ponta să oprească aceste explorări-exploatări”, a spus Cornel Popa. Acesta a mai afirmat că nu exclude nici organizarea unui referendum la nivel judeţean.

Specialiştii susţin că aceste  companii petroliere vor putea executa foraje doar dacă vor avea certificate de urbanism emise de Consiliul Judeţean, iar în opinia sa nu vor reuşi să obţină aceste acte, dată fiind opoziţia cetăţenilor şi a autorităţilor locale.

În comuna Sânm,artin, autorităţile au demarat o campanile de stranger de semnături împotriva exploatării gazelor de şist, până acum fiind adunate peste 4.000 de semnătiri. Şi primarii comunelor - Derna, Popeşti şi Tulca - intenţionează să înceapă strângerea semnăturilor de la cetăţenii care se opun exploatărilor.

Conform autorităţilor locale, în hotărârile de guvern din decembrie 2012, printre localităţile pe teritoriul cărora companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum, în baza unor licitaţii câştigate în 2009, pot face explorări şi exploatări de gaze de şist se numără localităţile bihorene Voivozi, Sălacea, Otomani, Şilindru, Bogei, Mişca, Chişlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi, Sânmartin şi Tulca.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite