EXCLUSIV Mărturii din Haiti, ţara devastată de cutremur și lupte de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Tocuţ de la Theranova a fost martor la dezastrul din Haiti. El a povestit pentru „Adevărul de Seară” Oradea cum arată ţara, acum, la un an după cutremur, afectată de epidemia de holeră şi de lupte de stradă.

Orădeanul Valentin Tocuţ, tehnician al Fundaţiei Theranova, a fost voluntar în Haiti pentru a doua oară. El a făcut proteze şi orteze pentru oamenii afectaţi de cutremurul din ianuarie 2010. Valentin Tocuţ a mărturisit că a fost impresionat de modul în care haitienii reuşesc să facă faţă problemelor cu care se confruntă, în viaţa de zi cu zi. „Oricât le este de greu, nu se plâng niciodată. Sunt partea opusă a românilor, care vor întotdeauna mai mult, nu sunt mulţumiţi de nimic. Pentru mine a fost o lecţie de viaţă. Printre pacienţii mei a fost şi o femeie care m-a impresionat. Avea în jur de 35 de ani, era în cârje, cu copilul în braţe, însă nu se plângea niciodată de nimic”, povesteşte Tocuţ.

Se hrănesc din ajutoare

A doua vizită în statul haitian s-a dovedit cea mai grea pentru orădean. „A fost mai grea din cauza holerei, pe urmă a apărut şi malaria şi în perioada asta au avut loc multe lupte de stradă, din cauza alegerilor”, descrie Valentin Tocuţ experienţa lui. Cu toate astea, s-ar întoarce în Haiti, dacă ar fi nevoie de el. Aprovizionarea cu apă, alimente şi medicamente, străzile şi locuinţele, locurile de muncă, toate aceste domenii erau precare şi înainte de cutremurul din ianuarie 2010, care a distrus şi puţinul care exista. „În momentul de faţă, problema mare este holera. Nu au reuşit să facă nimic să o ţină sub control”, povesteşte Valentin. Tehnicianul orădean spune că cei mai mulţi oameni din zona afectată de cutremur trăiesc şi acum în corturi. „Este o ţară extrem de săracă. Se bazează foarte mult pe ajutoarele externe”, explică Tocuţ.

Haitienii trăiesc şi la un an după cutremur din ajutoarele alimentare oferite de organizaţiile umanitare. „Cei care lucrează pentru organizaţiile umanitare o duc puţin mai bine. Restul se descurcă foarte greu”, povesteşte orădeanul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite