FOTO Eva Heyman, copila pe care doctorul Mengele a împins-o în duba morţii, s-a întors la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eva Heyman s-a întors la Oradea
Eva Heyman s-a întors la Oradea

„Eu, micul meu jurnal, m-aş lăsa sărutată şi de jandarmul acela care se uită cruciş şi care ne-a luat făina, numai să nu ne ucidă, numai să mă lase să trăiesc”, scria Eva Heyman, o copilă de 13 ani din Oradea, în paginile jurnalului său în care a adunat mărturii cutremurătoare despre ororile trăite de evrei în ghetoul din Oradea, în primăvara anului 1944.

Eva Heyman a trăit clipele terorii instaurate de autorităţile locale, atât prin deposedarea totală de bunuri a familiei sale, ca şi a altor evrei orădeni, tratarea jignitoare a acestora, înghesuirea lor în cele două ghetouri din oraş, condiţiile de viaţă îngrozitoare din acestea, experienţele tragice de aici şi, desigur, deportarea lor în lagărele morţii din Polonia, unde şi-a sfârşit şi ea zilele, în perioada dinaintea eliberării din captivitatea nazistă.

Copila era ascunsă în lagărul de la Auschwitz de o doctoriţă cu suflet nobil, însă dr. Mengele a descoperit-o fără greutăţi, iar spre nenorocirea ei, era plină de râie, picioarele fiindu-i numai răni.

„Ia uită-te – a urlat Mengele – mai eşti şi plină de râie – broasco! Marş în dubă!” Mengele asigura transportul materialului uman pentru crematoriile sale în dube vopsite în culoare galbenă. Pe Eva, potrivit martorilor oculari, Mengele personal a împins-o în duba morţii. Eva Heyman, în vârstă de 13 ani, a fost gazată la 17 octombrie 1944.

Prin acest jurnal parţial de ghetou, scris sub imperiul situaţiei trăite, Eva Heyman a lăsat, fără să-şi propună aşa ceva, una dintre cele mai valoroase surse documentare despre soarta evreilor din această parte a ţării.

În Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea a fost dezvelit memorialul dedicat copiilor şi adolescenţilor evrei din Oradea, care au fost ucişi în Holocaust. Statuia o înfăţişează în mărime naturală pe Eva Heyman, fata ucisă la 13 ani, care a lăsat în urma ei un jurnal , unul dintre puţinele documente care atestă realitatea din ghetouri.

Asociaţia Tikvah a lucrat, pro bono, mai bine de trei ani la realizarea memorialui. Dezvelirea memorialului a avut loc în Parcul Bălcescu, locul din care au fost urcaţi în vagoane cu destinaţia Auschwitz-Birkenau evreii din Oradea şi Bihor

„Fasciştii germani şi unguri, care şi-au dat tot concursul, au deportat 30.000 de evrei din Oradea. Dintre aceştia, nici 10% nu s-au mai întors. În cei 70 de ani care s-au scurs de la Al Doilea Război Mondial s-au făcut prea puţine monumente-memorial. În Oradea exista doar unul, monumentul Martirilor Evrei”, a subliniat istoricul Antonio Faur

„Ideea memorialului este inspirată din imaginea Evei Heyman, atât din fotografie, cât şi aşa cum o percepem din jurnalul ei personal. O adolescentă cu visuri şi cu sete de viaţă. Dar nu a fost să fie. Zâmbetul iconic al fetei a încetat să existe şi el nu apare nici în acest memorial. Este o sculptură dedicată tuturor „Evelor”, fetiţe şi băieţi ucişi în lagăre”, a precizat sculptoriţa Flor Kent realizatoarea statuii.

Episcopul greco-catolic PS Virgil Bercea le-a reamintit orădenilor că atunci când aduci un copil pe lume îi promiţi iubire.

„Eva Heyman s-a născut din iubire şi i s-a promis iubire. Hortyştii i-au oferit răutate şi ură, naziştii, camera de gazare şi moartea. În schimb, ea a lăsat în urmă un jurnal plin de iubire. Asociaţia Tikvah ne aduce aminte că memoria scurtă naşte monştri” a spus PS. Virgil Bercea.

Odată cu dezvelirea  statuii putem spune că au fost aduşi, din nou, la Oradea, copiii  de unde au plecat. Dezvelirea statuii a fost precedată de un emoţionant solo la vioară oferit de artistul Filarmonicii, Levi Nicolae.

Donatorii care au sprijinit acest moment istoric sunt: Din SUA: Jewish Distribution Committee; Klein Idt; Mozes Alfred; Geroe Susan. Din Canada: Hercz Amos; Tavaszi Hajnal; Szenasi Erika. Din Marea Britanie: Victoria Todd; Herskovits Alfred, Andrews John, Brodie, Cheryl şi David. Din Israel: Familiile Maurer, Friedman, Buchalter, Mozes, Terez şi Gabor. Din Oradea: Episcopia Greco-Catolică, Comunitatea Evreilor Mesianici, Episcopia Romano-Catolică, familia Stern Peter, Tavaszi Hajnal, precum şi familiile copiilor lui Pajor Erno, din Franţa

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite