Elevul pasionat de fenomene meteo extreme: „Am ajuns într-un punct în care observăm efectele încălzirii globale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Trandafir este pasionat de meteorologie
Alex Trandafir este pasionat de meteorologie

Alex Trandafir (16 ani), elev în clasa a XI-a Colegiul Naţional “Emanuil Gojdu” din Oradea, este pasionat de voluntariat, natură şi meteorologie. La vârsta de 11 ani a fost martorul unei tornade pe care a surprins-o în staţiunea Băile Felix, astfel că din acel moment a început să studieze toate tipurile de nori şi tot ceea ce înseamna meteorologie în materie de furtuni.

Orădeanul AlexTrandafir spune despre el că dintotdeauna i-a plăcut să-şi dezvolte pasiunele, printre care se numără şi  meteorologia. A citit numeroase cărţi de specialitate, articole de pe internet, iar în prezent afirmă că deţine vaste cunoştinţe în acest domeniu, fiind capabil să realizeze analize şi prognoze meteorologice pentru vreme severă.

“Când eram mic, ţin minte că ieşeam cu părinţii la iarbă-verde, de cele mai multe ori, se întâmpla să vină câte o furtună. Ei bine, în momentul în care vedeam primul fulger, în capul meu se producea un soi de reacţie prin care devenem captivat total de furtună. Urmăream fiecare mişcare a norilor, ascultam fiecare tunet şi abia aşteptam ploaia”, ne-a dezvăluit Alex.

Urmăreşte cu atenţie furtunile, care, în concepţia lui, sunt cele mai complexe mecanisme, care implică câte puţin din fiecare parte a meteorologiei.

"Din punctul de vedere al unui meteorolog amator pot spune că  nu tot timpul ies prognozele aşa cum te aştepţi. Da, e uşor să intuieşti zonele în care se vor produce anumite tipuri de fenomene, dar niciodată nu poţi şti cu exactitate intensitatea lor, decât tot intuitiv. De aici şi controversele, deoarece, uneori, parametrii se pot suprapune perfect şi prognoza să aibă un grad de realizare mare, ca apoi natura să pună piedici la tot, sau alte dăţi, din contră, natura nu dă nici un semn că ar veni cu ceva puternic, şi pe urmă ne ia prin surprindere. Ca fenomen, bineînţeles, cel mai mult mă impresionează tornadele. Există un întreg proces de formare al unei tornade, o geneză, pe care eu o găsesc foarte interesantă” ne-a explicat tânărul pasionat de meteorologie.

Alex Trandafir

Pasiunea lui Alex necesită multă implicare, muncă, şi multe ore de studio. Pe lângă cunoştinţele necesare acestui domeniu, mai este nevoie şi de o dotare tehnică.

“Că să ajungi să ai un “storm chase” perfect, sau măcar bun, trebuie să faci câţiva paşi. În primul rând, ai nevoie de o aparatură care să cuprindă cel puţin un aparat foto DSLR şi un trepied. Pe lângă asta vine munca de cercetare, prin care trebuie să urmăreşti zilnic tot felul de modele matematice şi hărţi sinoptice ca să vezi când se iveşte ocazia cea mai potrivită ca să ieşi la “vânătoare” de furtuni. Când se conturează în sfârşit ceva, faci o analiză meteorologică să vezi cum ar urma să se deruleze evenimentele, după care ieşi undeva înr-un loc cu vedere bună şi te bucuri de spectacolul naturii”, explic Alex.

Alex Trandafir

Tânărul urmăreşte zilnic modele matematice şi hărţile sinoptice, iar atunci când  pare că se conturează ceva sever, cu o zi-două înainte, atunci când parametrii sunt mai clari, întocmeşte o analiză detaliată pe care apoi o publică alături de o hartă pe pagina de Facebook.

Alex susţine că numărul fenomenele extreme care lovesc ţara noatră este în creştere, şi că o explicaţie ar putea fi cea a efectelor globalizării.

Din păcate vedem tot mai des astfel de fenomene. Într-adevăr, în urmă 50-100 ani nu exista tehnologia necesară pentru a fi monitorizate atâtea fenomene, deci există riscul ca acest “vedem” să fie o exagerare aparentă, dar oricât de mult ar conta tehnologia în asta, numărul lor se vede crescând de la un an la altul. Eu sunt de părere că am ajuns într-un punct în care începem să observăm efectele globalizării. Adică nu spune nimeni că de la încălzirea globală sunt mai multe uragane şi furtuni, nu, dar avem tot mai mari anomalii termice, iar în ultimii ani am fost martor la amplitudini termice de la o zi la alta, de peste 20 grade. De la asta avem aceste furtuni, fiindcă tot schimbul de mase de aer se produce într-o manieră agresivă şi brutală. De la ce? Nu putem spune exact, cum am spus, există posibilitatea să fie şi efectul globalizării, respectiv încălzirii globale, dar anomalii termice au fost mereu în istorie, deci rămâne încă un mister”, explică Alex.

Alex Trandafir

Pentru viitor, tânărul orădean îşi doreşte să lanseze o serie de proiecte pe domeniul meteorologiei, iar printre acestea se numărul cursul “Thunder Generation”, care are scopul găsirii de tineri pasionaţi şi dedicaţi, care să aducă schimbări în sistemul actual meteo. Totodată, îşi doreşte să implementeze proiecte locale de voluntariat şi turism.

"Pentru mine, România reprezintă o mare parte din sursa de inspiraţie pentru orice fac. Este o ţară cu un extraordinar de mult potenţial şi cu o frumuseţe aparte. De la satele şi obiceiurile tradionale locale până la oraşele mari culturale precum Sibiu, Braşov sau Timişoara, şi până la măreţii Carpaţi, totul pare desprins dintr-un tărâm de povesti care aşteaptă să fie valorificat. Am aşteptări foarte mari de la ea, şi tocmai de asta voi face tot ce-mi stă în puţină să nu las oamenii răi-intenţionaţi la cârma ţării noastre”, ne-a mărturisit Alex.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite