Dosarul primarului acuzat că alimenta maşinile VIP-urilor pe bani publici. Cum se derula afacerea „biletelor de protocol“

Dosarul primarului acuzat că alimenta maşinile VIP-urilor pe bani publici. Cum se derula afacerea „biletelor de protocol“

FOTO: Arhiva Adevărul.ro

Tribunalul Bihor a restituit la Parchet dosarul în care a fost inculpat primarul municipiului Beiuş, Petru Mlendea, tatăl cunoscutului tenismen Andrei Mlendea, acuzat că pe vremea când conducea firma de salubrizare îşi alimenta din bani publici maşina proprie, dar şi pe cele ale altor VIP-uri locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instanţa a reproşat anchetatorilor că s-au folosit de probe culese nelegal, dar şi că au întocmit un rechizitoriu incoerent, în care n-au descris clar cine ce a făcut şi cât a delapidat, dispunând de asemenea refacerea urmăririi penale. 

O “combinaţie”


Petru Mlendea a fost trimis în judecată pe 17 octombrie anul trecut pentru delapidare, fals intelectual respectiv instigare la fals intelectual, toate infracţiunile fiind reţinute în formă continuată.
 
Edilului i se impută că, în perioada 2012-2016, cât a condus  firma de salubrizare Edilul, ar fi permis VIP-urilor din oraş să-şi alimenteze maşinile pe cheltuiala societăţii, umflând astfel consumul lunar. Prejudiciul imputat depăşeşte 100.000 lei.
 
Ancheta a fost declanşată în urma unui denunţ din 2016, ce conţinea fotografiile unor maşini oprite într-o benzinărie, numerele lor de înmatriculare, bonurile ce dovedeau că au fost alimentate în contul firmei de salubrizare Edilul, plus o remarcă lapidară: "Şi mie mi-ar plăcea o astfel de «combinaţie» pe bani publici".
 

Bileţele de la şefu’

 
 Anchetatorii susţin că, în perioada în care a fost director la Edilul, Petru Mlendea(foto) îşi obliga subalternii să umfle consumul parcului auto al societăţii pentru a acoperi gaura provocată prin reorientarea combustibilului oferit mai-marilor oraşului.  
 
Ştabii beiuşeni mergeau la benzinărie cu bileţele completate de mână şi semnate de Mlendea, având înscrise cantitatea de carburanţi şi o parafă a societăţii de salubrizare. Pompagiii preluau biletul, alimentau maşina, iar apoi ataşau hârtia la factura emisă lunar către Edilul, spre decontare.
 
Pentru a ascunde "protocoalele", angajaţii firmei înscriau combustibilul în fişele de consum ale maşinilor şi utilajelor acesteia. Au existat mai multe modalităţi de falsificare a foilor de parcurs, spun procurorii. Pe de o parte, se umflau cantităţile cu care erau alimentate utilajele în aceleaşi zile cu maşinile VIP-urilor, iar pe de altă parte se falsificau foi de parcurs pentru vehiculele care nici măcar nu ieşeau din garaj.
 

Beneficiarii au recunoscut

 
Din cercetări a reieşit că Mlendea îşi alimenta astfel propriul Opel Astra, înmatriculat pe firma Mlenda Dent, în care este unic asociat. Bileţele de protocol au primit, însă, şi Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, dar şi fostul primar liberal Adrian Domocoş, fratele şi mama acestuia. Domocoşii făceau nu doar plinul autoturismului, ci încărcau motorină şi în canistre, transferând-o apoi în utilajele agricole ce lucrau terenurile familiei.
 
Potrivit rechizitoriului, Claudiu Borza a recunoscut că vreme de trei ani, în perioada 2013-iunie 2016, şi-a alimentat în acest fel toate cele trei maşini - un Seat, un Volkswagen Sharan şi un Mercedes, la fel ca şi Remus Ganea, preşedintele FC Bihorul Beiuş, Acesta din urmă a declarat că, din februarie până în iunie 2016 şi-a alimentat autoturismul Kia pe banii beiuşenilor, dar a pretins că a făcut-o la indicaţia primarului de atunci, Adrian Domocoş, pentru deplasări în interesul clubului.
 
Procurorii au dovedit, însă, că fostul fotbalist minţea. "Inculpatul s-a deplasat cu autoturismul în interes de serviciu, însă toate cheltuielile de deplasare i-au fost decontate (şi de club – n.r.)", arată rechizitoriul. Pe româneşte, Ganea "căpuşa" de două ori.
 
Cert este căm "protocoalele" au umflat consumul lunar al Edilul SA la 30.000 - 35.000 lei între anii 2012 şi 2016, când firma a fost condusă de el. Asta în timp ce, în iunie 2017, când a ajuns primar, iar la conducerea Edilul SA a fost numit noul manager, Mircea Popa, consumul a scăzut brusc, la numai 7.500 lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: