Doi medici de la Spitalul Municipal Oradea au fost concediaţi din cauza mai multor nereguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Doctoriţa Marilena Crişan şi ginerele ei, Ovidiu Laurean Pop (ebihoreanul.ro)
FOTO: Doctoriţa Marilena Crişan şi ginerele ei, Ovidiu Laurean Pop (ebihoreanul.ro)

Doi medici de la Spitalul Municipal Oradea au fost concediaţi de managerul unităţii, care le impută mai multe nereguli, cei vizaţi fiind Marilena Crişan, medic primar de pediatrie şi ginerele ei,  fostul şef al Serviciului de Anatomie Patologică, Ovidiu Laurean Pop.

Managerul Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea, Dacian Foncea, a anunţat, vineri, printr-un comunicat, concedierea doctoriţei Marilena Crişan şi a ginerelui ei, anatomopatologul Ovidiu Pop, în activitatea cărora ar fi găsit „indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, motiv pentru care spitalul va sesiza organele judiciare”.

Sancţiuni în serie

Demiterea dr Marilena Crişan, medic primar specialitate pediatrie în cadrul Secţiei Pediatrie 3, s-a decis ca urmare a trei sancţiuni disciplinare care, după cum spune comunicatul, au fost aplicate pentru abateri atât în relaţia cu aparţinătorii unor pacienţi, cât şi cu alţi medici.

Potrivit documentului, comisia de cercetare disciplinară constituită în cadrul unităţii medicale a verificat în perioada 12 iunie-15 octombrie activitatea Marilenei Umbriţa Crişan, primele nemulţumiri vizând comportamentul neprofesionist, lipsit de respect şi de bun simţ în relaţia cu aparţinătorii unor pacienţi de patru luni şi nouă luni, cărora nu le-au fost prezentate informaţiile solicitate cu privire la starea de sănătate, procedurile aplicate şi riscurile potenţiale, iar pentru aceste aspecte a fost sancţionată cu avertisment scris.

"Totodată, la sesizarea unor cadre medicale, salariata a fost cercetată pentru faptul că a făcut modificări neconforme în fişele de observaţie întocmite de cadrele medicale, a tăiat peste parafa unui medic", se mai arată în comunicat, precizându-se că pentru aceste abateri, medicul a fost sancţionat pe data de 15 octombrie, cu reducerea salariului de bază pe o perioadă de 3 luni cu 10%".

Sursa citată precizează că sesizarea cadrelor medicale a privit şi împrejurarea că doctoriţa Crişan a împiedicat transferul unei paciente minore într-o unitate medicală cu o dotare şi competenţe superioare, respectiv că a copiat fără drept fişele medicale ale pacientei pentru a prezenta cazul la un congres de specialitate, abateri pentru care s-a declanşat cea de a treia anchetă disciplinară împotriva ei. 

"Oricum va muri"

Pacienta minoră la care se referă comunicatul a fost internată în mai multe rânduri în perioada 2016-2018 cu o boală extrem de gravă, tuberculoză osoasă cu diseminări cutanate, cei doi medici curanţi ai fetiţei solicitând în acest an transferul pacientei către diverse centre regionale unde exista posibilitatea de diagnosticare şi examinare superioare.

Medicii au şi obţinut acordul de preluare din partea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca, însă doctoriţa Crişan s-ar fi opus, „efectuând demersuri, directe sau indirecte în acest scop”, inducând în eroare medicii şi inclusiv aparţinătorii pacientei, în ideea că „acest transfer nu este necesar şi că pacienta oricum va muri”.

În schimb, doctoriţa a multiplicat fişele medicale ale fetiţei ca să prezinte cazul la Congresul de specialitate, totul fără ştiinţa medicilor curanţi ai pacientei şi fără să fi avut acordul Compartimentului TB Copii.

"Salariata Crişan Marilena-Umbriţa a ignorat fără drept şi cu bună ştiinţă interesul superior al pacientei, negându-i posibilitatea de a beneficia de tratament medical imediat şi adecvat. Ca urmare, având în vedere faptul că salariata a intervenit fără drept în actul medical, împiedicând transferul unui pacient, că a prezentat public un caz medical, fără a avea acest drept, văzând că salariata a mai fost sancţionată disciplinar, managerul Spitalului Clinic Municipal «Dr. Gavril Curteanu» Oradea a decis încetarea contractului individual de muncă încheiat cu salariata, cu titlu de sancţiune disciplinară", se arată în comunicat.  

Restructurat "în interesul pacientului"

Cel de-al doilea medic la care face referire comunicatul Spitalului "Gavril Curteanu" este fostul şef al Serviciului de Anatomie Patologică, Ovidiu Laurean Pop, ginerele doctoriţei Marilena Crişan, suspendat deja din funcţie de managerul unităţii pentru că ar fi încheiat un contract păgubos cu firma Roche România, atât pentru spital, care s-ar fi ales cu un prejudiciu de 150.000 lei, cât mai ales pentru proprii bolnavi oncologici, cărora le erau întârziate chiar şi cu 6 săptămâni analizele fără de care nu au început la timp tratamentele. 

Concedierea lui Pop nu s-a făcut ca urmare a unor abateri, deoarece, în prezent, acestea „formează obiectul unei ample analize, din punct de vedere profesional, efectuată de către o comisie alcătuită din medici primari cu aceeaşi specialitate, desemnaţi de Colegiul Medicilor Bihor”.

Consiliul medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea a hotărât restructurarea şi reorganizarea Serviciului de Anatomie Patologică, prin desfiinţarea sa ca serviciu medical, urmând a fi menţinute ca entităţi structurale distincte Compartimentul Prosectura si Compartiment Histopatologie, cu eliminarea Compartimentului de Citologie din structura organizatorică.

Aşadar, în urma desfiinţării postului, Ovidiu Laurean Pop a fost concediat.

"În prezent, modul în care fostul angajat Pop Ovidiu Lăurean a prestat activitatea în cadrul spitalului formează obiect al unei ample analize, din punct de vedere profesional, efectuată de către o comisie alcătuită din medici primari cu aceeaşi specialitate, desemnaţi de Colegiul Medicilor Bihor", a mai precizat sursa citată.

Conducerea spitalului a menţionat că, deoarece la unele dintre faptele săvârşite de foştii salariaţi există indicii că ar fi de natură penală, vor fi sesizate organele judiciare, urmând să fie puse la dispoziţia acestora toate datele şi înscrisurile necesare.

Minciuni!

Contactaţi de Adevărul.ro, doctoriţa Marilena Crişan şi ginerele ei, medicul Ovidiu Laurea Pop, au respins acuzaţiile care le sunt aduse de managerul spitalului, susţinând că au atacat deja deciziile spitalului în instanţă. 

„Totul este o minciună”, declară doctoriţa Marilena Crişan, coordonatorul tehnic judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei. Medicul susţine că managerul poartă o răfuială personală cu familia ei, încercând să-i denigreze atât pe ea cât şi pe ginerele ei, fost manager al spitalului, cu care intrase în conflict.

Crişan susţine că dosarele disciplinare au fost fabricate pentru a-i putea obţine concedierea. Dacă în privinţa „comportamentului neprofesionist” în relaţia cu aparţinătorii, Crişan spune că are martori care susţin contrariul, legat de acuza că a oprit fără motiv transferul unui copil bolnav, medicul spune că realitatea este tocmai pe dos. „În toată cariera mea, niciodată, nimeni nu a reclamat că aş fi comis vreun malpraxis ori. Acest copil a fost internat în mai multe rânduri. I s-a aplicat o schemă de tratament care e aceeaşi peste tot. I-au fost efectuate zeci de analize. Într-adevăr au fost solicitate transferuri, care în prima fază s-au respins iar apoi am sunat personal, la Cluj, ca să fie acceptată. Deci eu am cerut transferul", declară doctoriţa. 

Ginerele ei, Ovidiu Laurean Pop, a fost mai reţinut în declaraţii, susţinând doar că desfiinţarea secţiei pe care a coordonat-o este ilegală întrucât nu are avizul Ministerului Sănătăţii. "O astfel de decizie nu se poate lua aşa cum a făcut-o acest manager. El va răspunde pentru desfiinţarea secţiei şi, implicit, pentru concedierea mea. Dar nu doresc să spun mai multe, pentru că există 5 litigii de muncă pe rolul instanţelor. Aştept ca Justiţia să îşi spună punctul de vedere”, a declarat medicul pentru Adevărul.ro. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite