Doi elevi din Bihor au câştigat procesul intentat şefilor din Educaţie după ce au fost eliminaţi din Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Stei au castigat procesul pe fond
Elevii de la Stei au castigat procesul pe fond

Elevii din localitatea bihoreană Ştei au câştigat în instanţă, pe fond, procesul intentat Inspectoratul Şcolar Bihor. În vara lui 2015, 108 elevi au fost eliminaţi de la Bacalaureat, pe motiv de fraudare a examenului. 48 dintre ei au dat în judecată autorităţile.

Magistraţii Tribunalului Bihor s-au pronunţat în cazul a doi dintre elevii care au fost eliminaţi, urmând ca în perioada următoare să se pronunţe şi în alte cauze similare. Potrivit sentinţei postate pe site-ul Tribunalului Bihor: “Instanţa dispune anularea sancţiunii aplicate reclamantului prin procesul verbal de sancţionare a candidatului emis de Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic “Unirea” Ştei. Sentinţa poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel, în termen de 15 zile”.

48 de elevi de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, din cei 108 eliminaţi de la Bacalaureat în vara lui 2015, au contestat măsura eliminării lor de la examenul de Bacalaureat, la Tribunalul Bihor. După ce magistraţii au respins cererea de amânare formulată de ISJ Bihor pe ideea că procedura de citare nu a fost îndeplinită, a decis pronunţarea rapidă dată fiind situaţia urgentă.

Astfel, instanţa a decis să admită acţiunile formulate de elevi având ca obiect suspendare actului administrativ a dispus suspendarea efectelor Procesului verbal de sancţionare a candidaţilor, de la examenul de bacalaureat disciplina – matematică, până la pronunţarea instanţei de fond.

Mai departe însă, nemulţumiţi de decizia Tribunalului, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au făcut recurs la Curtea de Apel Oradea, iar Curtea a admis a  recursurile declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Bihor pe care le-a casat şi, în consecinţă, a respins ca nefondate cererile de suspendare formulate în cauză de reclamanţii candidaţi.

În toamna lui 2015 a început procesul pe fond. Primele pronunţări ale judecătorilor de la Tribunalul Bihor au avut loc pe 10 martie.

“Din punct de vedere juridic, hotărârile au acoperire în situaţia din dosar a fiecăruia dintre elevi. Pe de-o parte actele întocmite de către Inspectorat, prin cele două comisii, locală şi judeţeană de Bacalaureat, sunt eronat întocmite prin necompetenţă şi prin încălcarea dispoziţiilor privind încadrarea corectă a faptelor. Nu cuprind data comiterii faptei, descrierea explicită a acestora, iar după ce s-au vizionat casetele s-a văzut că faptele descrise ca abateri de fraudare a examenelor nu există. Că a existat într-adevăr o situaţie mai lejeră în sala de examinare, e clar. Una ţine de disciplină, alta e că li s-a imputat fraudarea examenului. Sper să se intre pe normalitate”, a precizat avocatul Arpad Koloszi, apărătorul elevilor.

Chiar dacă după decizia dată de Curtea de Apel Oradea, elevii au fost sfătuiţi să se retragă de la facultăţile la care fuseseră admişi, o parte dintre aceştia au refuzat să o facă.

“Le-am explicat clienţilor riscurile la care se expun studenţii prin frecventarea în continuare a facultăţilor, după decizia dată de către Curtea de Apel Oradea. În sensul că fac ceva inutil atâta timp cât nu au luat examenul de Bacalaureat. Părinţii au înţeles altfel situaţia. S-au interesat la facultate şi li s-a spus că din punctul de vedere al facultăţii pot urma cursurile liniştiţi atâta timp cât nu primesc un act de la Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care să se revoce actul iniţial ce le-a dat voie să se înscrie la facultate”, a mai precizat avocatul Koloszi.

Sunt şi cazuri în care elevii s-au retras şi care, în cazul în care decizia Curţii de Apel le va fi favorabilă, pot apela din nou la Instanţă.

“În cazul elevilor care s-au retras, vorbim despre un an sau doi ani pierduţi din motive de abuz pentru că dacă vom avea câştig de cauză şi la Curtea de Apel e clar că greşită a fost acţiunea îndreptată împotriva lor, şi au dreptul la despăgubiri, morale cel puţin”, a mai punctat avocatul Koloszi Arpad.

Dosarul fraudei Bacalaureatului de la Ştei se află pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, fiind efectuate cercetări în cauză.

Vă mai recomandăm:

Şefa de promoţie din Bihor eliminată de la Bac a câştigat în instanţă bătălia cu şefii Educaţiei. Judecătorii au suspendat deciziile celor care au sancţionat-o

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite