Doctoriţa din Oradea care şi-a îngropat copilul, anchetată pentru omor în formă agravată. De ce susţine avocatul femeii că infracţiunea este imposibil de probat

Doctoriţa din Oradea care şi-a îngropat copilul, anchetată pentru omor în formă agravată. De ce susţine avocatul femeii că infracţiunea este imposibil de probat

Doctoriţa rezidentă din Oradea ajunsă în atenţia procurorilor după ce cadavrul copilului pe care l-a născut în urmă cu 4 ani a fost descoperit îngropat în curtea unei case părăsite din comuna bihoreană Auşeu, este urmărită penal pentru o formă agravată a infracţiunii de omor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Informaţia a fost dezvăluită de avocatul femeii, Mircea Ursuţa, într-un comunicat transmis în seara zilei de joi, 5 septembrie, presei. Avocatul dezminte declaraţiile reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pe care-i acuză că au minţit în declaraţiile publice, susţinând că nu au suspect în cauză. 
 
Potrivit comunicatului, "contrar afirmaţiilor Ministerului Public, în cauză s-a dispus, de o perioadă de timp însemnată, începerea urmăririi penale „in personam” pentru săvârşirea unei forme agravate a infracţiunii de omor. Nu vom putea da niciun detaliu în acest sens, respectând caracterul nepublic al urmăririi penale".
 

Nu e infracţiune

 
În opinia avocatului, procurorii nu pot să o acuze pe doctoriţă de săvârşirea vreunei infracţiuni, ea având doar o culpă morală pentru care, însă, nu poate fi condamnată penal. 
 
"Conform prevederilor legislaţiei în vigoare şi a principiilor fundamentale ale procedurilor judiciare, vom formula apărări strict în cadrul dosarului de urmărire penală, în vederea dispunerii unei soluţii legare de clasare. Legal, în cauză nu se poate reţine săvârşirea de către doamna Filip a niciunei infracţiuni – aspectele morale exced cadrului procesului penal", se susţine în document. 
 
De asemenea, Mircea Ursuţa a ţinut să precizeze că, prin comunicatul transmis, nu critică activitatea ziariştilor ci pe cea a organelor de urmărire penală. 
 
"Cele de mai sus vizează strict activitatea organelor de urmărire penală care trebuie să garanteze confidenţialitatea procedurilor declarate de lege nepublice şi nicidecum activitatea ziariştilor", scrie în comunicatul în care avocatul îşi exprimă încrederea că, pe viitor, anchetatorii vor respecta dispoziţiile care "garantează oricărei persoane acuzate dreptul la respectarea prezumţiei de nevinovăţie" dar şi pe cele care "prevăd obiectul urmăririi penale, respectiv administrarea de probe, din care să rezulte dacă se impune trimiterea în judecată sau, cum apreciem că este cazul în speţă, o soluţie legală de clasare a dosarului". 
 

Uite suspectul, nu e suspect

Nadia Filip, fostă Lupo, medic rezident de la Secţia de Chirurgie a Spitalului judeţean din Oradea a ajuns în atenţia procurorilor după ce cadavrul bebeluşului pe care l-a născut în secret în urmă cu 4 ani a fost descoperit săptămâna trecută îngropat în curtea unei case din comuna bihoreană Auşeu.
 
Femeia a născut la sfârşitul anului 2015, la Maternitatea Oradea, un copil sănătos, care a fost luat în evidenţă şi pe numele căruia a fost eliberat un certificat de naştere însă despre care nu s-a mai ştiut nimic până în august 2019 când, după cununia civilă, s-a prezentat la Serviciul de Evidenţă al Populaţiei pentru a-şi schimba cartea de identitate odată cu noul nume.
 
Funcţionarii publici i-au solicitat, o copie a certificatului de naştere pentru copil, însă ea a negat că ar fi fost mămică, verificările ulterioare scoţând la iveală nu doar faptul că minte, ci şi că  bebeluşul a murit, iar ea l-a îngropat în curtea unei case părăsite aparţinând părinţilor ei. 
 
Solicitaţi în mai multe rânduri să ofere informaţii despre cazul care este unul de interes public, în condiţiile în care Nadia Filip profesează într-un spital public, în calitate de medic rezident, reprezentanţii Parchetului Bihor au negat constant că împotriva ei s-ar fi formulat vreo acuză, ultima oară chiar joi, prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, Maria Cotrău. 
 
„Se fac cercetări pentru omor, însă nu există suspect în cauză deocamdată. Cadavrul copilului a fost dus, pentru necropsie, la Serviciul de Medicină Legală Bihor, pentru a se determina vârsta şi circumstanţele în care a murit“, a declarat procurora. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: