Director de şcoală trimis la închisoare pentru corupţie. Stenograme: cum vindea motivări de absenţe, note, examene pentru elevi şi pentru profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Vonea Foto: Adevărul
Răzvan Vonea Foto: Adevărul

Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, Răzvan Vonea, a fost încarcerat, joi, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Vonea, la ora condamnării profesor de economie la Colegiul Economic Partenie Cosma, a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 3 ani şi 6 luni de detenţie, în aceeaşi cauză magistraţii Curţii de Apel dispunând condamnarea la câte 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei a două cadre de la Universitatea Oradea, Oana Secară şi Verghelia Tiurbe. 

Soluţia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Pile pentru studenţi

Răzvan Vonea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe 16 ianuarie 2016, acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, procurorii susţinând că acesta  „rezolva” contra cost de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate până la promovarea unor examene în grade didactice.

Potrivit rechizitoriului înaintat în faţa instanţei, la solicitarea Ramonei Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, profesorul ar fi intervenit pentru promovarea unui elev de la Şaguna şi chiar pentru sora acesteia, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea.

"Nu te interesează"

Totodată, procurorii i-au imputat că, în perioada cât a condus Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Vonea obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, negociind cu aceştia chiar şi ce note să le treacă în catalog. Aşa a făcut, de pildă, în cazul lui Vasile Cioran, elev în clasa XII B, care "uitase" să predea un referat şi a apelat la el la sfârşitul anului şcolar ca să nu rămână cu media neîncheiată:

Cioran: Nu mă puteţi încheia şi vi le trimit peste juma' de oră?

Vonea: Să te închei? Noa, da' ce notă să-ţi dau că te închei?

Cioran: Daţi-mi cât o fi, dom' profesor, numa' nu mă lăsaţi neîncheiat. Serios acuma! 7, 8, cât vreţi dumneavoastră, 6..."

De asemenea, spun anchetatorii, Vonea a încercat să fraudeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui prieten de-al său din copilărie, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro. Ca să-l ajute pe băiat, jurista Ramona Bacter urma să fie numită şefă de comisie la Bac, iar aceasta să-l sprijine pentru a-şi ajuta protejatul, discuţia dintre cei doi fiind purtată pe reţeaua de socializare: 

"Vonea: Îi un om serios, îi drăguţ, de gaşcă. Da' nu învaţă, ştii tu, nu învaţă copilu'...

Bacter: Şi mie îmi pică 5.000? Cât dracu' dă ăla dacă mie îmi pică 5.000?

Vonea: Nu te interesează.."

Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului de Bacalaureat, să-l şi prindă pe elevul cu pricina cu un telefon în care avea subiectele rezolvate.

Cu plăsuţa la comisie

Fosta juristă a Universităţii, acum cadru didactic la Facultatea de Mediu, deşi s-a transformat în denunţător în dosarul lui Vonea, nu a scăpat, fiind condamnată definitiv, în 2017, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie.

Conform actului de acuzare, Vonea ar fi intervenit pentru a rezolva examenul de grad al uneia dintre cunoştinţe, profesoara Dora Lucia Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi sugera cunoştinţei sale "tarifele": 100 euro pentru preşedintea comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru membră.
 

Directorul nu doar că şi-a învăţat amica "tarifele" practicate - 100 euro pentru preşedintele comisiei de evaluare, adică pentru Tiurbe, şi 300 lei pentru celălalt membru, Secară - ci, pe 26 mai, le-a sunat pe celelalte două examinatoare şi apoi a însoţit-o pe Negruţiu la înmânarea şpăgilor.

"Negruţiu: Astăzi le rezolvăm pe amândouă?

Vonea: Eu le sun pe femei... Merem, rezolvăm, pac, pac, pac!"

Chemată la audieri, Negruţiu l-a denunţat imediat pe Vonea, susţinând că, înainte de examen, acesta le-ar fi înmânat examinatoarelor câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă. Cele două universitare au recunoscut doar partea cu produsele, despre care au declarat însă că au fost simple atenţii.

Una caldă, alta rece

Procesul fostului director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea, inculpat pentru dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată respectiv a celor două cadre universitare, Oana Secară (de la Facultatea de Ştiinţe Economice) şi Verghelia Tiurbe (de la Casa Corpului Didactic), acuzate de luare de mită, a început la Tribunal Bihor unde judecătorul a decis să-l condamne pe Vonea la 2 ani şi 6 luni de detenţie cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de 3 ani, Secară şi Tiurbe fiind achitate pe motiv că faptele care li se impută nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Sentinţa a fost desfiinţată, însă, la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a înăsprit pedeapsa fostului director de şcoală şi a decis să le condamne pe cele două femei la pedepse cu suspendare.

Pe lângă pedeapsa aplicată, acestea sunt obligate să presteze şi câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi li s-a interzis ca, pe perioada de supraveghere, să exercite activitatea de membru al comisiei de examinare pentru inspecţia specială şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice pentru obţinerea gradului didactic I.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite