DESTINAȚIE: Nuferii care au supraviețuit ultimei ere glaciare, atracția stațiunii Băile 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câțiva kilometri de Oradea, în Băile 1 Mai - cunoscută și sub denumirea de "localitatea unde cântă broaștele și iarna"- se află Rezervația Naturală Pârâul Peța. Aici poate fi admirat Nufărul termal, care se presupune că a supraviețuit ultimei ere glaciare.

Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este unic în Europa, potrivit specialiștilor."Aici găsim Nymphaea Lotus Thermalis, nufărul termal, o specie subtropicală  care se presupune că a supraviețuit perioadei de glaciațiune, datorită apelor calde ale pârâului Peța", explică biologul Anna Marossy. În lac mai trăiesc două specii rare: peștele "Roșioara lui Racoviță" și melcul Melanopsis Parreyssi.

Nufărul termal este o plantă cu frunze rotunde plutitoare, cu marginea dințată și răsfrântă în sus, dintre care se înalță gingașele flori alb-gălbui, cu miros plăcut parfumat. Interesant este faptul că florile se deschid seara și se închid dimineața în jurul orei 10. "Din păcate lacul este prea aglomerat. Nuferii au nevoie de spațiu și din cauză că nu au suficient nu reușesc să ajungă la maturitate și putrezesc. Din acest motiv se răstoarnă tot echilibrul ecologic al lacului", a precizat biologul.

Broaștele cântă iarna

Rezervația este renumită și pentru că iarna, datorită apei termale de aproximativ 30 grade Celsius din lac, broaștele nu hibernează.  "Ce este interesant la acest loc unic în lume, este că broaștele nu hibernează și chiar și la minus zece grade se aud broaștele. Este foarte frumos să auzi cântecul broaștelor când afară este zăpadă", mărturisește Anna Marossy.

Nufărul termal poate fi zărit și în lacurile cu apă termală amenajate în stațiunea Băile Felix. "În Băile Felix au mai fost aduse alte două specii de nuferi, Nufărul alb și Lotusul Indian, acesta din urmă fiind o specie adusă din Asia de S-E", spune biologul.


image

Cel mai vechi ștrand cu valuri

Stațiunile sunt cunoscute mai ales datorită apelor termale și a nămolului sapropelic extras din lacul din Băile 1 Mai, utilizate în tratarea unor afecțiuni reumatismale, afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic și afecțiuni ginecologice. În stațiunea 1 mai se găsește și Ștrandul cu valuri, cel mai vechi din România. Valurile sunt produse de un motor construit de ingineri austrieci în jurul anului 1835.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite