Decizia stupefiantă a Parchetului Bihor în cazul doctoriţei acuzate că şi-a ucis bebeluşul. „Nu se impune luarea unei măsuri preventive“

Decizia stupefiantă a Parchetului Bihor în cazul doctoriţei acuzate că şi-a ucis bebeluşul. „Nu se impune luarea unei măsuri preventive“

Doctoriţa Nadia Filip s-a întors la muncă. FOTO:  Onaca Sebastian Photographer

Doctoriţa Nadia Filip, rezidentă la secţia Chirurgie a Spitalului clinic judeţean din Oradea, anchetată penal pentru că şi-ar fi ucis bebeluşul şi plecată în concediu la scurt timp după declanşarea cercetărilor, s-a întors la muncă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi în alte situaţii, în cazuri care priveau infracţiuni de corupţie, deci nu infracţiuni contra persoanelor, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar cu interdicţia de a profesa, în acest dosar, faţă de un suspect de omor procurorul de caz a considerat că  „la acest moment procesual, în raport de dispoziţiile legale incidente, nu se impune luarea unei măsuri preventive faţă de suspectă”.
 
Pe de altă parte, managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, a restricţionat din proprie iniţiativă accesul doctoriţei rezidente la anumite proceduri şi a dispus ca aceasta să fie atent supravegheată.
 
„Doamna şi-a reluat activitatea în cadrul spitalului, noi i-am interzis accesul în sala de operaţii, iar pe secţie va fi supravegheată de un doctor până când hotăreşte Parchetul ce face. Nu i s-a interzis dreptul de a profesa, dar eu trebuie să mă feresc de vreo problemă. Ajunge să manevreze greşit un bisturiu, o perfuzie, un cablu, să se întâmple o nenorocire. În absenţa unei măsuri dispuse de Parchet, eu nu pot să-i interzic accesul în spital, pentru că este în timpul pregătirii, mai are o lună, două de rezidenţiat, în această perioadă este plătită de Ministerul Sănătăţii”, a explicat managerul.
 

Ancheta continuă

 
Între timp, Nadia Filip a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice care a arătat că a avut discernământ în momentul în care a comis faptele.
 
Totodată, potrivit prim-procurorului adjunct al Parchetului, Maria Cotrău, s-au efectuat şi alte activităţi. Procurorii au audiat-o pe suspectă, dar şi mai mulţi martori, au efectuat percheziţii domiciliare, au ridicat înscrisuri, şi au dispus o expertiză medico-legală de necropsie.
 
"Efectuarea de proceduri judiciare împotriva suspectului reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot, în niciun caz, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a explicat Cotrău motivul pentru care informaţiile legate de datele obţinute în urma investigaţiilor nu sunt făcute, încă, publice. 
 
Nadia Filip, medic rezident în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, secţia Chirurgie I, este cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru o infracţiune sub formă agravată - violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor - după ce, pe 17 decembrie 2015, şi-ar fi ucis fiica pe care a născut-o, pe ascuns, cu câteva săptămâni mai devreme.
 
„În timp ce se afla la locuinţa sa din Oradea, suspecta a ucis-o pe fiica sa minoră în vârstă de o lună, după care în 19 decembrie 2015 a transportat cadavrul acesteia şi l-a îngropat în curtea unui imobil din Auşeu, judeţul Bihor, fără să relateze cuiva despre această faptă”, se arată într-o declaraţie a prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, după declanşarea anchetei. 
 

Dată în vileag la măritiş

 
 
Femeia în vârstă de 31 ani se căsătorise pe 24 august şi a ales să preia numele soţului, solicitând preschimbarea actului de identitate pe noul nume, cel de Filip. În astfel de situaţii, între documentele solicitate de SPCLEP se numără şi o copie a certificatului de naştere al copiilor sub vârsta de 14 ani. Iar în evidenţa informatică a Serviciului apărea că Nadia Filip născuse o fetiţă care, în noiembrie acest an, urma să împlinească 4 ani. 
 
Doctoriţa a negat că ar fi fost mămică, ba chiar a depus o reclamaţie împotriva funcţionarilor, pentru neglijenţă, susţinând că ar fi înregistrat pe numele ei copilul altei femei, motiv pentru care în SPCLEP Oradea s-a dispus de urgenţă o anchetă internă, ca să se remedieze eroarea. 
 
Verificările care au urmat, în baza dosarului transmis de la Maternitatea Oradea, au arătat că, de fapt, înregistrarea era corectă. Femeia născuse pe 14 noiembrie 2015 o fetiţă, iar înainte de a intra în sala de travaliu, i s-a făcut o fotografie şi a fost amprentată,  întrucât s-a prezentat fără acte de identitate, iar în astfel de situaţii, aceste proceduri sunt obligatorii, potrivit legii. 
 

Scheletul din curte

 
Cazul a fost preluat în anchetă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, iar pe 26 august, Nadia Filip a fost chemată la audieri, unde, în finalul interogatoriului, a recunoscut că a născut o fetiţă, pretinzând, însă, că aceasta a murit la câteva săptămâni după naştere, motiv pentru care a îngropat cadavrul singură, fără să cheme vreun medic, aşa cum cere legea, ca să constate decesul. 
 
Femeia le-a indicat procurorilor şi locul exact unde a îngropat-o: în curtea casei din Auşeu, de unde, în aceeaşi zi, criminaliştii au ridicat osemintele copilului, înfăşurate într-un pulover pentru adulţi, depuse la Serviciul de Medicină Legală (SML) Oradea, pentru a se stabili cauza morţii. 
 
„Fiind un copil atât de mic, oasele mici sunt fragede, nu s-a putut reconstitui întregul schelet. A fost găsită cutia craniană, oasele mari. Medicii legişti ne vor spune dacă sunt indicii din care să rezulte, de pildă, că bebelusuş să fi suferit anumite lovituri”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Bihor, Gheorghe Vidican.

Ulterior, spune tot el, scheletul va fi trimis pentru analize mai ample la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. „Trebuie să aflăm vârsta exactă, dacă sunt modificări ale oaselor, sunt anumite analize genetice şi măsurători antropologice care se fac doar la Bucureşti”, explică procurorul.
 
Citiţi detaliile şocante ale crimei pentru care este cercetată doctoriţa Nadia Filip în articolele:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările