Decizia neaşteptată luată de judecătorii Curţii de Apel Oradea în cazul Alexandrei Burtă, şefa de promoţie eliminată de la Bac. „S-a produs o minune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Burta, eleva de nota 10 eliminata de la Bac
Alexandra Burta, eleva de nota 10 eliminata de la Bac

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au luat o decizie neaşteptată în dosarul Alexandrei Burtă, eleva de nota zece care a terminat liceul ca şefă de promoţie la Ştei, dar care a fost eliminată de la Bacalaureat.

Judecătorii au decis să se pronunţe abia după ce Instanţa Supremă se va pronunţa asupra cererii de strămutare a cauzei, chiar dacă în cazul altor elevi magistraţii au decis să admită recursul declarat de Inspectoratul Şcolar, şi au anulat adeverinţele pe baza cărora elevii s-au înscris la facultate.

„S-a produs o minune”, a fost prima reacţie, la ieşirea din sala de judecată, a avocatului Koloszi Arpad. În mai multe dosare judecătorii ultimei instanţe au admis recursul, anulând practic adeverinţele obţinute în primă fază şi, astfel, punându-i pe tineri în postura de a nu putea urma cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Potrivit avocatului Koloszi Arpad, mulţi dintre tineri au şi renunţat deja şi s-au retras. În mai multe dosare a fost depusă o cerere de strămutare, care urmează să se judece în data de 29 octombrie, la Înalta Curte. Deşi tinerii, prin apărătorii lor, au cerut Curţii de Apel Oradea să amâne luarea unei decizii, judecătorii au respins solicitarea şi s-au pronunţat în cauze, admiţând recursul ISJ. Asta până vineri, când un complet format din trei magistraţi a decis, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, să aştepte decizia instanţei supreme.

Ping-Pong

 „Nu pot să îmi explic logic, din punct de vedere juridic, cum, pentru o parte dintre elevi se admite cererea de amânare, iar altor copii li se respinge acelaşi drept. Practic minunea ţine de şansa pe care o ai în faţa unui complet de judecată. Astăzi s-a admis cererea noastră de amânare până la soluţionarea cererii de strămutare. E o şansă pentru noi datorită faptului că simţim în momentul de faţă că opinia generală formată la nivelul Curţii de Apel este împotriva admiterii cererii de amânare, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil. Astăzi completul a fost de acord cu amânarea, dar cu o opinie separată. Vedeţi de ce depinde, practic, şansa unui tânăr. Ţine de nişte diferenţe evidente de apreciere, de diferite moduri de a înţelege o situaţie de fapt, de viaţă, sau de modul în care reuşeşti să interpretezi un text de lege”, a declarat avocatul Koloszi Arpad.

Potrivit acestuia, faptul că nu există o practică unitară în acest caz duce la situaţii absolut ridicole.

„Prin hotărârea Tribunalului elevii s-au putut înscrie la facultate şi au început cursurile. În cazul în care se admite recursul şi se infirmă soluţia dată de Tribunal, dispare orice temei pentru a continua facultatea şi elevul trebuie să abandoneze. Dar dacă se admite cererea de strămutare, hotărârea definitivă pe care a dat-o Curtea de Apel este nulă şi efectul ei este că se repune în situaţia anterioară. Şi atunci din nou se poate duce la facultate. Dacă se respinge la instanţa la care ajunge dosarul după strămutare, iar trebuie să renunţe. Dacă câştigă procesul de fond şi se dovedeşte că acest ping-pong a fost ilegal, nu se mai poate reînscrie că timpul a trecut şi anii aceştia unul, doi de facultate nu îi mai poate recupera nicicum”, a explicat Koloszi Arpad.

Acesta a mai susţinut că tinerii ar trebui să aibă posibilitatea să se înscrie la facultate până la judecarea procesului pe fond. Cea care a obţinut o amânare la Curtea de Apel este Alexandra Burta, iar potrivit avocatului acesteia, de o decizie similară au mai avut parte alţi doi tineri, în celelate cazuri însă judecătorii admiţând recursul ISJ Bihor.

Examen cu probleme

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa asupra cererilor de strămutare la sfârşitul acestei luni, în 29 octombrie. Până atunci, cei care au obţinut amânarea, pot să îşi vadă în continuare de facultate, spre deosebire de alţi colegi de-ai lor, care deja s-au retras.

Peste o sută de elevi care au susţinut în vara acestui an examenul de Bacalaureat la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei au fost eliminaţi, fiind acuzaţi de fraudă după ce ar fi copiat. Unii dintre ei au atacat decizia în instanţă şi au obţinut, la Tribunalul Bihor, până la o pronunţare pe fond, adeverinţe pe baza cărora s-au putut înscrie la facultate. Mulţi dintre ei au şi fost admişi, în prezent fiind studenţi. Ulterior însă, Inspectoratul Şcolar Judeţean a atacat decizia Tribunalului Bihor la Curtea de Apel Oradea. În mai multe dosare judecătorii ultimei instanţe au admis recursul, anulând practic adeverinţele obţinute în primă fază şi, astfel, punându-i pe tineri în postura de a nu putea urma cursurile unei instituţii de învăţământ superior.

Va mai recomandam:

Alte zile de infern pentru Alexandra Burtă, şefa de promoţie eliminată de la Bac. Decizia judecătorilor Curţii de Apel şi gafa făcută de juriştii Inspectoratului

Cad primele capete pentru fraudarea Bac-ului, după eliminarea Alexandrei Burtă, şefa de promoţie de la Ştei: nouă profesori au fost daţi afară

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite