De ce nu e bine să ne albim dinţii - sfaturile stomatologilor: „Procesul de albire este unul dureros din cauza acţiunii substanţelor folosite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un zâmbet perfect înseamnă o dantură perfectă. Albirea dinţilor este o metodă tot mai căutată, iar tehnologia avansează şi în acest domeniu, astfel că ajutat de laser, pacientul poate obţine o strălucire a dinţilor în doar câteva ore. Medicii stomatologi atrag atenţia şi spun că toate aceste metode pot chiar distruge dantura.

Albirea dinţilor este ceva la modă. Unii apelează la paste de dinţi, geluri, seturi de uz personal, în timp ce alţii optează pentru  tratamente de albire cu laser şi smălţuire. Orice pentru un zâmbet perfect. Stomatologii atrag atenţia, însă, asupra tratamentelor chimice, care, chiar dacă au rezultate vizibile, pot fi periculoase pentru dantură.

„Culoarea dinţilor este dată de dentină. Dentina este acoperită de smalţ care este transparent. Când intervii să albeşti dinţii, acţionezi asupra smalţului. Acesta se demineralizează devine alb-mat şi se creează microporozităţi şi microretenţii. Ele favorizează retenţia plăcii microbiene, a tartrului, iar dinţii necesită îngrijire profesională mai frecventă”, susţine stomatologul orădean Vlad Deac

Potrivit acestuia, albirea trebuie privită ca o acţiune estetică asupra dintelui, ca vopsitul părului şi mersul la coafor. După o acţiune asupra părului, acesta se deteriorează, dar avantajul este că el creşte şi îşi revine, în timp ce la dinte nu se întâmplă aşa ceva.

image

Dr. Vlad Deac

În cazul persoanelor cu gingii sau dinţi sensibili, sau cele care suferă de afecţiuni la nivelul periajului, nu se recomandă decât periajul cu paste speciale. Şi femeilor însărcinate le sunt interzise metodele agresive de albire a dinţilor. Odată ce se optează pentru tratamente cu laser sau tratamente de smălţuire apar şi o serie de efecte secundare cum ar fi durerile de dinţi şi gingii, distrugerea smaltului sau a rădăcinii dinţilor, răni, alergii şi iritaţii.

„Procesul de albire este unul dureros din cazua acţiunii substanţelor cu care se face albirea. După albire orice aliment colorat colorează dinţii, putând chiar să păteze în aşa măsură încât să trebuiască încă o albire”, a mai precizat dr. Vlad Deac.

Periajul riguros este cea mai sigură şi cea mai sănătoasă metodă de albire a dinţilor. “Reţeta” pentru dinţi mai albi constă în spălatul dinţilor de trei ori pe zi, schimbarea periuţei o dată la cel mult trei luni, folosirea unei periuţe normale, pentru o curăţare mai eficientă, şi realizarea unui detartraj o dată la şase luni. Şi alimentaţia joacă un rol important. 

Trebuie evitate băuturile de tip cola, medicamentele, nicotina, sau drogurile care pot modifica culoarea dentinei şi implicit a dintelui.

Vă mai recomandăm:

Copilului tău îi este frică de dentist? Cum alungi teama de stomatolog şi care este procedeul medical care te asigură că micuţii vor avea dinţii sănătoşi

Cinci lucruri pe care să le facem zilnic ca să nu ajungem la stomatolog

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite