De astăzi se depun candidaturile pentru funcţia de rector, dar şi pentru Senatul Universităţii Oradea

De astăzi se depun candidaturile pentru funcţia de rector, dar şi pentru Senatul Universităţii Oradea

Universitatea Oradea

Universitatea intră în febra electorală: conform calendarului pentru alegeri, din 9 ianuarie începe perioada de depunere a candidaturilor, atât pentru funcţia de rector, dar şi pentru un loc în Senat. Atât cadrele universitare, cât şi studenţii care vor să-şi reprezinte colegii în Senatul Universităţii trebuie să-şi depună candidaturile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru ocuparea funcţiei de şef al instituţiei de învăţământ superior, în afară de actualul rector, Cornel Antal, nimeni altcineva nu şi-a exprimat dorinţa de a candida. Cu toate acestea, conform noii legi a educaţiei, nu mai pot candida pe un astfel de post de conducere cei care l-au ocupat vreme de cel puţin patru ani. Cornel Antal a trimis o adresă în care cere lămuriri la Ministerul Educaţiei privind perioada în care a ocupat funcţia de rector interimar.

Tot astăzi vor trebui să-şi depună candidaturile şi cei care doresc un loc  în Senatul Universităţii, care conduce instituţia. Una dintre schimbările majore legată de modificările impuse de Legea Educaţiei este că nu pot ocupa pentru un loc în Senat cei care deţin deja o funcţie de conducere. Astfel puterea legislativă s-a separat de cea executivă, iar rectorul rectorul, prorectorii, directorii de departamente, decanii şi prodecanii nu mai pot candida la un loc în Senatul Universităţii.

Şi studenţii trebuie să se pregătească de alegeri. Din 16 ianuarie, când se va start votului pentru reprezentanţii tinerilor, cei 20.000 de studenţi vor trebui să-şi desemneze colegi în Senatul Universităţii. O parte dintre candidaturile tinerilor care speră la un loc în forul decizional se găsesc deja pe site-ul universităţii.

Primul tur de scrutin pentru alegerea rectorului va avea loc pe 8 februarie, iar al doilea tur, dacă va fi necesar, pe 15 februarie. Alegerile din acest an se vor ţine în Sala de Jocuri Sportive a Universităţii, de pe malul Peţei.


citeste totul despre: