FOTO VIDEO Daune enorme cerute de angajator de la angajaţii care au intrat în grevă spontană. Peste 180 de persoane au fost citate la Tribunalul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UAMT Oradea şi-a acţionat angajaţii în Instanţă. Muncitorii au fost citaţi la Tribunalul Bihor, deoarece, în urmă cu aproximativ o lună, au oprit lucrul, nemulţumiţi de salarii, de volumul mare de muncă şi de faptul că, de cel puţin patru ani, contractele de muncă nu au mai fost negociate. orele de muncă pierdute au fost recuperate, cu toate acestea, angajatorul cere daune de 135.000 de euro.

Peste 180 de angajaţi ai UAMT Oradea s-au adunat în această dimineaţă pe holurile Tribunalului Bihor, fiind citaţi după ce angajatorul i-a acţionat în instaţă. Motivul: în urmă cu câteva săptămâni, toţi angajaţii UAMT care lucrează într-un schimb, au oprit lucrul, nemulţumiţi de salarii, de volumul mare de muncă şi de faptul că, de cel puţin patru ani, contractele de muncă nu au mai fost negociate. În urma discuţiilor de atunci avute cu conducerea unităţii, oamenii au reluat munca în jurul orei 15.00 în ziua respectivă, ba chiar s-au oferit să recupereze.

Acţiunea de atunci a fost una spontană, oamenii au fost nemulţumiţi şi au refuzat să mai lucreze. Însă, au venit de bună voie la muncă sâmbăta şi duminica următoare şi au recuperat. Firma nu a avut nici un prejudiciu”, a declarat Nicoale Morgovan, preşedintele BNS Bihor.

Deşi conflictul dintre angajaţi şi conducere părea să se fi stins, angajaţii din schimbul respectiv s-au trezit acţionaţi în instanţă, angajatorul solicitându-le daune morale pentru întreruperea activităţii.

Astfel, de dimineaţă, înainte de ora 10.00, curtea Tribunalului a fost plină de angajaţi de la UAMT, care, rând pe rând, după ce au trecut de controlul jandarmilor, au ocupat holurile Tribunalului. Cu greu au încăput toţi cei prezenţi în sală.

“Angajaţii au încetat munca fără nicio justificare faptică şi legală în acest sens, întrerupând procesul de producţie şi afectând întreaga activitate a societăţii.  Obiectul acţiunii în instanţă îl reprezintă constatarea caracteruilui nelegal al acestei greve, precum şi achitarea pierderilor materiale suferite de societate. Pretenţiile sunt individualizate şi raportate la producţia societăţii pe oră de activitate. Au întrerupt nelegal activitatea timp de 10 ore, raportat la fiecare oră ne-am individualizat pretenţiile în sumă de aproximativ 13.500 de euro/oră de activitate”, a declarat avocata Loredana Şuta, reprezentanta UAMT Oradea.

Completul de judecată a analizat probele administrate şi a luat act de dorinţa pârâţilor. Respectiv respingerea acţiunii. Procesul a fost amânat pentru data de 26 Mai, din lipsă de procedură.

“Cred că suntem în premieră naţională când un anjator îşi dă angajaţii în instanţă, chiar dacă prejudiciul a fost recuperat”, a afirmat avocata Nicoleta Ciucle, cea care împreună cu avocata Florina Căpuş îi apără pe angajaţi.

“Salariile lor sunt foarte mici, iar contractul colectiv la nivel de unitate nu este negociat de 4 ani. Având în vedere că UAMT face cea mai mare producţie către Dacia Reneau, societate care în ultimii patru ani au avut creşteri semnificative de la an la an, şi de fiecare dată colegii de la Dacia Piteşti  au reuşit să-şi negocieze salariile cu patronii francezi, aici în UAMT salariile au rămas  foarte mici, puţin peste salariul minim pe economie. Productivitatea muncii este foarte mare. Sigur că oamenii au fost nemulţumiţi şi şi-au cerut drepturile, iar pentru că s-a oprit un schimb întreg, au fost chemaţi şi au mers la muncă sâmbăta şi duminca, practic au recuperat ceea ce a nu au făcut în stagnare, dar totuşi conducerea UAMT i-a acţionat pe toţi în judecată şi le cere daune”

Vă mai recomandăm:

Cu angajaţii la judecată. Conducerea UAMT  a acţionat peste 200 de angajaţi în instanţă, după un protest spontan

Protestele în Portul Constanţa au fost reluate. Sindicaliştii şi operatorii cer demiterea administraţiei impuse de Radu Mazăre

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite