Curs intensiv de trafic de influenţă. Ce beneficii personale au obţinut şefii din Armată şi Poliţie mobilizaţi să scape un universitar de o sancţiune rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Liviu Popa, Iosif Urs,Gheorghe Zisu şi Alexandru Noapteş
De la stânga la dreapta: Liviu Popa, Iosif Urs,Gheorghe Zisu şi Alexandru Noapteş

O banală amendă rutieră încasată în 2015 de preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii „Titu Maiorescu“ Bucureşti, Iosif Urs, a pus în mişcare o incredibilă suveică a pilelor la nivel înalt menită să-l scape pe universitar de sancţiune şi să-l ajute să întoarcă „ajutorul“ primit.

Procurorii Secţiei de combatere a actelor de corupţie comise de militari din DNA anchează un caz de corupţie unic în România având în vedere anvergura funcţiilor publice a personajelor implicate şi al complicatelor relaţii puse în mişcare pentru a trafica influenţă. 

Povestea, care a ieşit la iveală pe 17 ianuarie 2017, odată cu trimiterea în judecată a cinci poliţişti din Bihor, în frunte cu fostul şef al Poliţiei judeţului, chestorul Liviu Popa, a plecat de la o banală contravenţie rutieră dispusă pe 10 iulie 2015 împotriva lui Iosif Urs, preşedinte la vremea respectivă al Consiliului de administraţie a Universităţii „Titu Maiorescu“ (UTM) Bucureşti. 

Depăşire cu ghinion  

Potrivit actelor întocmite de procurorii DNA, Urs a fost surprins depăşind pe linie continuă, cu 110 km/h, pe raza localităţii bihorene Aleşd, unde viteza era limitată la 50 km/h, motiv pentru care agenţii de la Rutieră i-au suspendat permisul pentru 90 de zile şi l-au amendat cu 1.365 de lei. 

Două săptămâni mai târziu, pe 22 iulie 2015, universitarul a contestat sancţiunea la Judecătoria Aleşd, unde, potrivit procurorilor, a fost abordat de Rodica Vandici, o grefieră în cadrul instanţei, care îl cunoştea din vedere – Urs fiind şi el din zonă - şi ştiind că este o persoană foarte influentă. 

Vandici i-a promis că va interveni la judecătoarea de caz pentru o soluţie favorabilă, dar i-a cerut şi ea o favoare: s-o ajute să-şi transfere iubitul, un bărbat pe nume Viorel Ilea, de la Jandarmeria Bihor la Inspectoratul de Poliţie Bihor, într-un post cât mai apropiat de Aleşd, oraşul în care locuia jandarmul.

Se rezolvă  

Urs a fost de acord cu „trocul“ şi a identificat funcţionarul care putea „s-o rezolve“ pe grefieră: chestorul Liviu Popa, fost şef al Poliţiei Române între 2010 şi 2012 şi şeful Poliţiei judeţului Bihor la vremea respectivă.

Urs nu-l cunoştea pe Popa, dar l-a sunat pe un amic comun, Alexandru Noapteş. Cuscrul lui Viorel Hrebenciuc, fost şef al CFR Călători în perioada 2005-2009 şi director adjunct al Administraţiei Domeniului Public din Sectorul 1 al Capitalei în 2016, Noapteş a intrat în vizorul opiniei publice în 2009, când s-a aflat că a cheltuit 72.500 de dolari în doar trei zile în magazine de lux din New York. Inspectorii ANI s-au autosesizat şi au descoperit că Alexandru Noapteş avea în conturi 1,4 milioane de euro pe care nu i-a putut justifica, sumă care i-a fost confiscată. 

Iar Noapteş a acceptat, venind personal la Oradea, pe 24 septembrie 2015, şi stabilind o întâlnire cu chestorul Liviu Popa la hotelul Continental. 

E pe „flux”  

În perioadă respectivă, Popa era deja filat şi interceptat de procurorii DNA Oradea în dosarul care viza suspiciuni de corupţie din Poliţia Bihor, iar ca urmare a discuţiilor purtate de Popa şi Noapteş, anchetatorii au extins ancheta şi faţă de Iosif Urs, respectiv faţă de grefiera Rodica Vandici, obţinând mandate pentru monitorizarea lor.

La întâlnirea de la Continental, Noapteş i-a predat lui Popa cererea de transfer a jandarmului Ilea, care-i fusese înmânată iniţial de Iosif Urs la Bucureşti. Documentul a ajuns în aceeaşi zi la serviciul de Resurse Umane al IPJ Bihor, chestiune despre care Noapteş l-a şi informat pe Urs, câteva zile mai târziu, spunându-i că cererea de transfer „E deja pe flux. Durează o lună de zile!”. Procurorii au mai aflat din discuţiile interceptate la Continental că Poliţia Bihor urma să facă „non-combat“ în procesul lui Urs: adică poliţiştii „vor uita“ să depună la instanţă procesul-verbal de contravenţie şi CD-ul cu înregistrarea radar, iar juriştii poliţiei nu se vor prezenta la termenele de judecată.

„E foarte serios!”

Pentru ca un jandarm să obţină transferul, procedura prevede că solicitantul trebuie să înainteze cererea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie, iar după obţinerea avizelor favorabile dosarul trebuie transmis Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi apoi şefului Poliţiei Române, care emite un ordin în acest sens şi îl transmite din nou în teritoriu, unde proaspătul poliţist e repartizat la o unitate din subordine.

Speriat că procedurile nu se vor finaliza înainte de termenul de judecată al procesului pe care îl avea în Aleşd, Urs l-a contactat în mai multe rânduri pe Noapteş, pentru a-l întreba de situaţia transferului. 

Într-un SMS, de pildă, transmis pe 13 octombrie 2015, Urs îi scria lui Noapteş: „Te rog să-mi spui dacă e ceva serios în legătură cu Oradea sau sunt promisiuni de complezenţă, pentru că nu pot rămâne pasiv faţă de termen”, referindu-se la termenul de judecată. Noapteş i-a răspuns „E foarte serios”. Trei zile mai târziu, Urs îi scria un nou mesaj: „Te rog să faci ce trebuie făcut dacă nu încerc f. rapid altceva (5 zile)”, zilele fiind cele rămase până la termenul de judecată. 

Lanţul pilelor  

Deşi a primit asigurări că totul este sub control, Urs a decis „să bage“ în schemă încă două personaje pentru a impulsiona procedura de transfer: pe Gabriel Ispas, decanul Facultăţii de Drept de la „Titu Maiorescu“ şi fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, şi pe Gheorghe Toma, conducător de doctorate la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. 

Din documentele DNA reiese că, pe 19 octombrie 2015, decanul Ispas era apostrofat de şeful său: „Io am crezut că-mi dai telefon şi-mi spui «Dom’le, în sfârşit s-a aprobat transferu’ băiatului de la Oradea». Tot aştept, că poimâine am proces şi nimeni n-a făcut nimic“, se plângea Urs. 

„O rezolvă imediat!“

Într-un final, Noapteş a reuşit să-l liniştească pe Urs, iar universitarul a sunat-o pe grefieră să-i dea veştile bune: „Lucrarea este ca şi aprobată. Domnul general (n.r. - Liviu Popa) se ocupă personal şi a zis «Bine. Consider-o rezolvată!»“.

De altfel, potrivit rechizitoriului, dosarul de transfer a fost soluţionat rapid. Pe 2 noiembrie, chestorul Popa a aprobat nota de transfer, iar pe 23 noiembrie a înaintat raportul spre avizare şefului Jandarmeriei Bihor, colonelul Ioan Huluban. Pe 7 ianuarie 2016, şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu semna raportul de transfer, care mai rămânea să fie avizat de şeful Jandarmeriei Române, generalul-maior Mircea Olaru.

Pentru a obţine avizul lui Olaru, pe 14 ianuarie 2016 Urs a apelat la alt amic, generalul-locotenent Cătălin Zisu, şeful Comandamentului Logistic Întrunit din Ministerul Apărării Naţionale.

„O rezolvă imediat (...). A dat ordin să fie găsit raportu’... A zis «Dom’le, cum dau de el, mâine îţi rezolv problema!»“, i-a transmis Zisu lui Urs, potrivit interceptărilor din dosar.

Pe 1 februarie 2016, jandarmul a schimbat uniforma cu cea de poliţist, fiind repartizat, aşa cum şi-a dorit, aproape de casă: în prima fază la Postul de Poliţie din Brusturi, aproape de Aleşd, iar pe 1 aprilie la Compartimentul Ordine Publică al Poliţiei Aleşd.

Favor contra favoruri

Traseul traficului de influenţă s-a complicat din nou în acest punct. În shimbul transferului jandarmului, Noapteş i-a cerut lui Urs să-i rezolve două probleme. Prima era avansarea finului său de cununie, Cătălin Smarandache, angajat la Institutul de Medicină Militară, de la gradul de locotenent-colonel la cel de colonel plin. 

Cea de-a doua - înscrierea prietenului lui Smarandache, un bărbat pe nume Adrian Pascu, în anul IV de studii la Facultatea de Medicină a Universităţii „Titu Maiorescu“ în anul universitar 2016-2017. Anul universitar începuse deja, iar „studentul“ făcuse trei ani de facultate între 1985-1990 şi apoi a plecat un deceniu în Franţa, unde s-a înrolat în Legiunea Străină.

„Îl băgăm!”

În final, Urs a rezolvat problema lui Pascu, iar pe 29 ianuarie 2016 îl anunţa pe Noapteş: „L-am rezolvat! Gata, îl băgăm!“. 

Pentru avansarea lui Smarandache, Urs a apelat din nou la generalul Zisu, care, la rândul lui, a avut „o mică rugăminte“: ca fiul său, Ştefan Zisu, să fie înscris la cursurile de psihopedagogie din cadrul universităţii conduse de Urs. Din nou, preşedintele Universităţii Titu Maiorescu s-a conformat. În toate cazurile, s-au falsificat documente oficiale pentru îndeplinirea promisiunilor. 

Grefiera nu şi-a respectat promisiunea

Dosarul început la DNA Oradea a fost înaintat în ianuarie 2017 procurorilor Secţiei de Combatere a Actelor de Corupţie Comise de Militari din DNA. În timpul anchetei care a urmat, Cătălin Smarandache a recunoscut că naşul Noapteş a intervenit la Iosif Urs pentru avansarea sa şi pentru înscrierea lui Pascu la Medicină. 

Procurorii i-au mai audiat pe Gabriel Ispas şi pe Gheorghe Toma, în legătură cu intervenţiile făcute pentru transferul jandarmului, cel din urmă recunoscând că „l-a abordat“ pe generalul Mircea Olaru, însă a fost refuzat. 

Deşi problema iubitului ei a fost rezolvată, grefiera de la Judecătoria Aleşd nu s-ar fi ţinut de promisiune, procurorii orădeni stabilind că nu au existat „elemente probatorii certe că acesta ar fi intervenit în favoarea cumpărătorului de influenţă la judecătorul investit cu judecarea cauzei“. 

Non combat!

Pe de altă parte, însă, ancheta a scos la iveală că reprezentanţii Poliţiei Bihor nu s-au prezentat la niciun termen de judecată al procesului din Aleşd şi nu au comunicat instanţei înscrisurile şi datele solicitate (originalul procesului – verbal de contravenţie, copia înregistrării video de pe CD), vreme de 5 termene de judecată: 16 noiembrie 2015, 25 ianuarie 2016, 14 martie 2016, 16 mai 2016 şi 27 iunie 2016. 

Iar relevant în acest sens este discuţia purtată pe 28 ianuarie 2016, între Urs şi Vandici, în care bărbatul îi dezvăluie că Poliţia nu va trimite documentele „decât dacă noi probabil vom insista că ei n-au interes. Eu... cu inspectorul s-a vorbit şi zis: «Lasă-mă, dom'le, că mă ocup de ai mei să nici nu meargă pe acolo, da' se pare că procedura nu e corectă. Eu am vorbit cu... Na!»”. 

Demersurile au fost făcute abia după ce procurorii DNA Oradea au chemat-o pe jurista Poliţiei Bihor, Nicoleta Alb, la audieri când femeia a şi reconoscut că „nu cred că mai există vreo asemenea situaţie”.

Acuzaţiile din dosar  

În final, Urs a câştigat definitiv procesul pentru anularea sancţiunii rutiere, dar s-a ales cu alt dosar penal. Liviu Popa este acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, grefiera Rodica Vandici - trafic de influenţă, Iosif Urs - cumpărare de influenţă şi dare de mită, întreaga conducere de la „Titu Maiorescu“ de măsluirea documentelor şi cataloagelor, Alexandru Noapteş -  trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, iar generalul-locotenent Cătălin Zisu -  trafic de influenţă şi luare de mită.

Pentru chestorul Liviu Popa, acum pensionar, acest lucru a însemnat o nouă acuzaţie. Popa se află deja în proces cu DNA Oradea, care l-a inculpat pentru fapte de corupţie şi fals în declaraţii, acuzându-l că a luat mită în numele instituţiei dar şi personal, reparându-şi inclusiv maşinile familiei şi apropiaţilor la grămadă cu cele de serviciu.

Ancheta în acest caz n-a fost finalizată până acum.

„Am fost chemaţi la o audiere, în urmă cu aproximativ o jumătate de an. Mai multe nu ştiu, nu ni s-a comunicat o soluţie“, a declarat pentru „Adevărul“ Ioan Banciu, avocatul chestorului Popa. 

Procurorii au audiat-o şi pe grefiera Rodica Vandici, care refuză să discute pe marginea subiectului.

„Am depus un memoriu prin care am solicitat clasarea acuzaţiilor pentru că fapta nu există“, a explicat Răzvan Doseanu, avocatul femeii.

Toate „obiectivele“ au fost atinse

-    Iosif Urs a câştigat procesul pentru anularea amenzii rutiere şi recuperarea permisului de conducere;

-    Viorel Ilea, iubitul grefierei Vandici Rodica, a fost transferat de la Jandarmeria Bihor la Inspectoratul de Poliţie Bihor;

-    Finul lui Alexandru Noapteş, Cătălin Smarandache, a fost avansat de la gradul de locotenent-colonel la cel de colonel;

-    Adrian Pascu, prietenul lui Smarandache, şi Cătălin Zisu, fiul generalului-locotenent Cătălin Zisu, au fost înscrişi la Universitatea „Titu Maiorescu“, la 3 luni după începerea anului universitar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite