Cum a reuşit un român să ajungă bucătar şef înainte să împlinească 20 de ani. „Cel mai mult am muncit de joi până luni, cu o pauză de o oră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chef Mihai Cristian
Chef Mihai Cristian

Chef Mihai Cristian (22 de ani) găteşte de la 14 ani şi o face cu mare plăcere. Tânărul şi-a ghidat viaţa după motto-ul „Urmează-ţi visul, fă ce-ţi place, nu asculta pe nimeni din jurul tău, nu cere păreri“ şi este mândru de ce a realizat până acum.

Chef Mihai Cristian a terminat şcoala de bucătari şi un curs în Salzburg, fiind bucătar şef înainte să împlinească 20 de ani.  “Am muncit cel mai mult de joi, de la 9.00, până luni la ora 22.00 continuu, cu o pauză de 1 oră, pe care am ales să mi-o petrec dormind pe un congelator în depozit, apoi m-am ridicat energic pentru a continua pregătirile pentru evenimente, catering şi «a la carte». Aşa e când ai evenimente peste evenimente şi personal bolnav. Acum am probleme cu ficatul, dar... trece”, ne-a mărturisit chef Mihai Cristian.

Una dintre cele mai mari edituri din România îi va publica anul acesta două cărţi: „Cele mai bune 500 reţete de salate” şi „Cartea bucătarului începător”, semnate Chef Mihai Cristian. 

A avut unul dintre cele mai apreciate şi mediatizate proiecte despre promovarea unui stil de viaţă sănătos din tară, fiind dispus să ofere lecţii de gătit serios chiar acasă la clienţi. Cei care au nevoie de sfaturile lui, îi pot scrie pe pagina de Facebook, el urmând să le răspundă. A filmat zeci de reţete culinare pentru televiziuni din ţară şi din străinătate, a fost invitat la emisiuni live pentru a vorbi despre importanţa unei alimentaţii sănătoase, colaborează cu cei mai buni şi cunoscuţi bucătari din ţară şi îşi doreşte să devină un exemplu pentru tinerii din ziua de azi, despre care crede că se plafonează.

Regretă că nu a fost niciodată la o nuntă, majorat sau petrecere în calitate de invitat. În schimb, doar în Oradea şi Timişoara a gătit la sute de petreceri şi este mândru într-un fel sau altul.

Chef Mihai Cristian

“Aud de câţiva ani: «Eh, este uşor să fii bucătar, să faci două ciorbe şi un sniţel. Toţi ştiu să facă asta!». Nu, nu e uşor să fii bucătar. Este o meserie complexă şi aş plasa-o pe primele locuri în topurile celor mai grele meserii din lume şi pe primul loc în top celor mai neapreciate meserii din România. Poate pare că sunt puţin revoltat, dar nu, nu sunt, îmi spun doar punctul de vedere, calm şi realist. Deci nu e uşor să ştii când pleci la muncă şi să nu ştii când te întorci, pentru că stăm uneori şi până la ultimul client, adică orele 23.00-24.00, urmează curăţenia - 30-50 minute, necesarul de marfă pentru a doua zi, mersul acasă, duşul şi 4-5 ore de som“, ne-a povestiti chef Mihai Cristian.

Programul lui începe dimineaţa, în jurul orei 8:00 când merge la piaţă pentru a cumpăra legume proaspete, condimente, cimbru,mărar, pătrunjel, rozmarin, salvie, etc. şi carne proaspătă, apoi, dacă e cazul, la supermarket pentru a completa lista celor necesare - paste făinoase, pastă de tomate, sare, etc. Chiar dacă pentru unii poate părea ciudat, chef Cristian preferă să facă el cumpărăturile, astfel încât să simtă mirosul, să guste, să verifice prospeţimea materiei prime.

“Odată ajuns la unitate, ajutoarele mele descarcă marfa şi o depozitează în spaţiile corespunzătoare fiecărei materii prime, după care urmează să verific dacă s-a făcut corect depozitarea. Conform regulilor, în orice unitate de alimentaţie publică este obligatoriu să avem spaţii de depozitare separate atât pentru operaţiile preliminare, cât şi pentru fiecare grupă de alimente. De exemplu: chiuvetă pentru ouă, pentru că trebuie spălate, dezinfectate cu soluţie cu cloramină, spălate din nou şi puse în frigider special sau în cutii de plastic închise ermetic, doar dacă există procedură stabilită în unitate. Mai avem nevoie de frigidere şi spaţii special destinate pentru brânzeturi, pentru legume, pentru carne de pui, vită, porc, pentru peşte, pentru semipreparate, etc”, ne-a explicat chef Cristian.

Ziua de lucru începe  cu pregătirea ciorbelor şi a supelor cremă, pregătirea garniturilor, a sosurilor, porţionarea cărnii, pregătirea deserturilor, spălarea salatelor, a legumelor pentru salate şi mise-en-place-ul farfuriilor, cele introduse în masa caldă, pentru preparatele calde, şi în masa rece, pentru deserturi şi platouri de brânzeturi.

Chef Mihai Cristian

“Toată lumea ştie ce să facă şi cum să îşi organizeze treaba, astfel încat la 11:30, maxim 12:00, luăm comenzi pentru prânz. Toţi îmi ştiu pretenţiile, aşa că nu există probleme. Sunt clienţi care mă întreabă „Cum îmi vine ciorba aşa repede? Cum o faceţi?”. Nu e mare lucru. Menţinem preparatele lichide la 60 grade constant într-un bain-marie maxim 4 ore, adică exact cât ţine prânzul, după care le răcim într-un aparat special numit Blast Chiller şi le introducem în frigider maxim 48 de ore, asta în caz că rămâne, însă, de obicei, nu rămâne nicio porţie”, povesteşte bucătarul chef.

Urmează curăţenia şi o pauză 30 de minute, după care o ia de la capăt pentru pregătirea cinei.

“Facem acelaşi lucru ca la prânz, doar că nu ne mai ocupăm de preparate lichide. Bucătăria se închide la 23:45, dar, de obicei, mai sunt 2-3 clienţi care ne prelungesc programul de lucru, nu ii refuzăm. Sunt sincer, uneori ne mai enervăm, şi eu, şi colegii mei, dar ne calmăm repede, trimitem sfinţii înapoi sus şi gătim cu acelaşi drag. Facem curăţenie, facem necesarul şi acasă”, explică Mihai.

Tânărul bucătar adoră curăţenia, respectarea fundurilor de plastic pentru fiecare categorie de materie primă (brânzeuri – alb, peşte – albastru, legume – verde, etc.), respectarea reţetarului este mai mult decât obligatorie, îşi iubeşte cuţitul mereu ascuţit, adoptă regula de aur „primul intrat, primul ieşit”, îi place echipamentul mereu curat şi exclude categoric fumatul în bucătărie.

Vă mai recomandăm:

Cum să faci ciocolată de casă delicioasă: Reţeta secretă dezvăluită de chef Mihai Cristian

Cel mai gustos papricaş de porc, cu prune uscate şi garnitură de orez. Reţeta secretă dezvăluită de chef Mihai Cristian

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite