Cum se prepară cei mai gustoşi mititei: ingredientele secrete care-i fac pufoşi şi le dau un gust special

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mititei Foto-Arhiva
Mititei Foto-Arhiva

De 1 Mai, românii ies la grătar, la iarbă verde, iar din meniu nu au cum să lipsească mititeii, care au devenit un brand de ţară. Vă prezentăm mai jos secretele micilor pufoşi şi ingredientele care le dau un gust aparte.

Pentru cei care preferă să cumpere micii gata preparaţi, nutriţioniştii atrag atenţia asupra preparatelor respective, susţinând că au în compoziţie produse ce pot dăuna sănătăţii, tocmai de aceea recomandă prepararea acestor produse în gospodăria proprie.

Reţete de mici. Mititei pufoşi

Carnea grasă, usturoiul şi condimentele sunt ingredientele cele mai importante pentru reuşita unor mici de care să-ţi aduci aminte. Vă prezentăm o reţetă mai pretenţioasă, dar la finalul căreia o să spuneţi că efortul a meritat.

Ingredinetele necesare

1 kg carne de ceafă de vită, cu tot cu grăsime
100 de grame de seu de vită, care poate fi înlocuit cu seu de oaie sau cu carne grasă de oaie
500 de grame de oase de vită cu măduvă, care se fierb bine în apă şi zeama se lasă să scadă
2 linguri de sare
1 căpăţână de usturoi

Condimente

"1 linguriţă de cimbru pudră, 1 linguriţă de enibahar, trei sferturi de linguriţă de piper proaspăt măcinat, trei sferturi de linguriţă de coriandru, o jumătate de linguriă de chimion pisat, o jumătate de linguriţă de anason pisat mărunt, 3-4 linguriţe bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, 1 lingură de ulei.
Prepararea micilor este un procedeu complex, deloc uşor

În prima etapă se curăţă carnea de pieliţă şi se dă prin maşina de tocat de două ori, prin sita mică, după care se lasă puţin la rece.

Pe urmă se stinge o lingură de bicarbonat cu zeama de lămâie şi se pune peste carne.
Carnea se frământă într-un vas larg timp de 50 - 60 de minute. În acest timp se adaugă  treptat amestecul de condimente, şi zeama de oase de vită. Micii ies pufoşi doar dacă compoziţia este bine frământată.
Odată terminat procesul de frământare, compoziţia se lasă la rece până a doua zi când se va amesteca cu restul de zeamă de oase de vită.

Separat se face mujdeiul de usturoi, dintr-o căpăţână de usturoi cu apă caldă. Se stoarce şi strecoară bine zeama de usturoi, după ce a stat aproximativ o jumătate de oră, după care se adaugă peste carne, amestecând încă un sfert de oră, după care se dă din nou la rece pentru câteva ore.
Micii se formează în formă tubulară, se ung cu ulei şi se lasă aşa o oră, după care se pun pe grătar", ne-a explicat bucătarul Andrei Bar.

Reţete de mici. Reţeta Sandei Marin

Cecilia Maria Zapan a scris, sub pseudonimul Sanda Marin, volumul „Carte de bucate”care însumează sfaturi culinare, dar o întreagă colecţie de reţete delicioase, printre care şi reţeta mici:

Ingrediente:

1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
250 g pulpă de miel
2-3 oase mari de vită
1 lingură de sare
piper, după gust
1 ceapă mare,
1 morcov mijlociu,
1 căpăţână de usturoi
1 ardei iute
1 legătură de cimbru
1 linguriţă de bicarbonate
Ienibahar
Rozmarin
Chimen

Reţete de mici. Mod de preparare:

Carnea se toacă mărunt şi se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, condimentele, ardeiul iute şi usturoiul tocat mărunt, cimbrul măcinat praf până când toate se formează o pastă omogenă.

Oasele de vită se fierb în doi litri de apă împreună cu toate zarzavaturile, timp de două ore până când se fac o supă de doar jumătate de litru.Strecurăm supa şi o răcim, după care o frământăm bine împreună cu carnea.
Amestecul se lasă la frigider câteva ore bune.

Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat.
Sanda Marin recomanda ca micii să fie consumaţi cu nu bere, ci cu vin sec.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite