Cum se prepară cea mai delicioasă zacuscă de vinete: ponturi pentru o reţetă ca la bunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, cele mai multe gospodine încep pregătirile pentru asigurarea proviziilor pentru iarnă. Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate tradiţionale româneşti.

Zacusca de vinete nu trebuie să îţi lipsească din cămară peste iarnă. Iată câteva sfaturi simple, care te vor ajuta să găteşti o zacuscă gustoasă, de care te poţi bucura chiar şi în zilele de post.

Pentru o porţie de zacuscă avem nevoie de: 3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagră şi lucioasă, 2 kg de ardei capia sau gogoşari, 1 kg de ceapă albă, 1 litru de bulion de roşii cu consistenţă normală, 500 de ml de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de piper boabe sau măcinat. 

Reţeta de zacuscă de vinete

“Legumele alese trebuie să fie cât mai proaspete şi, dacă se poate, să fie cumpărate direct de la ţărani. Vinetele se coc, ar fi de preferat, pe plita de la sobă, După ce sunt coapte, se iau de pe foc, se pun într-o cratiţă unde se presară sare peste ele. Se lasă aşa, undeva la 10 minute, după care se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă. În funcţie de preferinţele fiecăruia, ardeii pot fi copţi sau cruzi. Dacă sunt copţi, se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă, iar dacă alegem să fie cruzi, se curăţă de cotor şi se toacă prin maşina de tocat. Şi pentru ceapă avem două variante. Fie o curăţăm şi o dăm prin maşina de tocat, fie o curăţăm de foi, şi o punem la fiert după care o tocăm. Uleiul se pune la încins în tigaie. Se adaugă ceapa, şi pe urmă ardeii. Se lasă să fiarbă până ce uleiul iese la suprafaţă, după care se adaugă vinetele. Odată adaugate vinetele, compoziţia se lasă pe foc aproximativ o oră. Cu o jumătate de oră în înainte să fie gata, se adaugă sucul sau pasta de roşii. La final se pun foi de dafin, sare şi piper”, ne-a explicat gospodina Maria Popa.

În tot acest timp, trebuie să aveţi mare grijă să nu se prindă, iar pentru aceasta este indicat să se folosească o oală antiaderentă cu fund dublu, ca să nu aveţi zacuscă afumată.

 Cum se sterilizează conserva

„Când zacusca este gata se toarnă în borcane, după care se pune la dunstulit, pe sobă sau în cuptor. Se încinge cuptorul şi se aşează borcanele pe grătar. Cuptorul se opreşte înainte ca zacusca să dea în fiert pentru ca borcanele să nu crape. Apoi se lasă borcanele la căldură peste noapte, iar când cuptorul se răceşte puţin aceastea se pot acoperi cu un prosop. Se mai poate folosi şi altă metodă. Borcanele se pun într-o cratiţă cu câţiva centrimetri de apă. Se pun la cuptor sau pe sobă până fierbe apa, după care se lasă cam două ore“, a mai precizat Maria Popa.

Bine de ştiut

Cine doreşte să pregătească o zacuscă delicioasă trebuie să ştie că gogoşarii sunt mai cărnoşi şi mai dulci, astfel că dau un gust mai bun preparatului, se pot pune şi câţiva morcovi pentru o zacuscă mai dulce, iar la final, foile de dafin se scot, deoarece dacă sunt lăsate pot da conservei un gust amar.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite