Cum se pregătesc corect trandafirii peste iarnă ca să nu îngheţe: ponturi de la specialişti

Cum se pregătesc corect trandafirii peste iarnă ca să nu îngheţe: ponturi de la specialişti

Cum se ingrijesc trandafirii peste iarna

Trandafirii sunt printre cele mai rezistente flori din grădină. Pregătirea trandafirilor pentru iarnă depinde de climă, de soiul şi tipul trandafirului. Tăierea lor se face numai primăvara. Dacă sunt tăiaţi până la rădăcină toamna pot fi omorâţi, riscul de îngheţ fiind maxim. Toamna se fac doar tăieri de curăţare şi întreţinere.

Ştiri pe aceeaşi temă

La pregătirea trandafirilor lor pentru iarnă, soiurile mai vechi, nealtoite, sunt adaptate natural să facă faţă la oscilaţiile de temperatură, fiind rezistenţi şi foarte puţin vulnerabili la îngheţ şi frig.

“La tăierea de toamnă se elimină lăstarii din centru, lăstarii anemici, apoi se scurtează ramurile sănătoase, puţin câte puţin până se ajunge la lemn alb. Tăietura se face pe orizontal, deasupra unui mugure ce se află în exteriorul tufei”, ne-a explicat Pavel Petre, horticultor.

Potrivit specialiştior, la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie, când vin îngheţurile, în funcţie de zona pentru a proteja altoiul plantelor pe timpul iernii trebuie să fie acoperit cu un muşuroi de 20-30 de cm. Îngroparea se recomandă să fie făcută înainte de primul îngheţ. Stratul adunat menţine temperatura din pământ la valori mai ridicate decât cele din aer, ceea ce oferă trandafirilor şansa la supravieţuirie peste iarnă.

“Sub muşuroi se vor formă lăstăraşi care vor îngheţa peste iarnă. Este indicat să fie scurtate puţin crengile, dar numai în consideraţi că aceste pot fi rupte de zapada. Nu este bine să folosiţi saci din polietilenă, deoarece nu permit aerisirea, iar în zilele însorite din februarie vor porni mugurii, care apoi vor degera. Această metodă devine ineficientă dacă temperatura scade sub -20 ºC. O metodă mai bună este să faceţi din plasa un cilindru în jurul pomosorului pe care să-l umpleţi cu frunze. Păstraţi această protecţie atâta timp cât există riscul de îngheţ”, a explicat horticultorul.

citeste totul despre: