Cum se obţine bronzul perfect în sezonul estival. Mitul uleiului de măsline, care ar potenţa culoarea cafenie a pielii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea vremii prelungeşte expunerea la soare, cu riscul unor efecte negative asupra sănătăţii: insolaţie, arsuri solare şi nu în ultimul rând apariţia sau agravarea unor afecţiuni cutanate grave, îmbătrânire precoce şi lista poate continua.

„Efectul radiopatologic poate fi imediat (reacţiile apar imediat iradierii -  de exemplu eritemul  precoce, adică înroşirea pielii) sau  tardiv, adică apare după câteva luni ori chiar ani.”,  ne explică dr. Marieta Lestyan, specialist în cosmetică medicală la Elite Life.

Susceptibilitatea la lezare solară poate fi redusă prin folosirea unei îmbrăcăminţi adecvate care să protejeze întregul corp, inclusiv mâinile şi picioarele,  purtarea unor pălării cu boruri largi, folosirea cremelor de protecţie solară şi a produselor de make-up cu filtru UV: „Minimul de fotoprotecţie este asigurat de ecranele solare  având un SPF de 30, iar indivizii cu pielea albă vor folosi produse cu SPF 50. Produsele cu SPF mai mult de 50 nu vor oferi o protecţie mai mare, acestea fac apanajul unor practici de marketing.”, este de părere doamna doctor.    

Educaţia părinţilor este esenţială

Trebuie dobândită o atitudine care limitează expunerea la soare. Datele existente sugerează că 50% din timpul total la expunere UVR a individului se înregistrează până la vârsta de 18 ani. De aceea, educaţia parentală este foarte importantă. Toate datele arată că expunerea exagerată la UVR atât naturale, cât şi artificiale este dăunătoare.

Vacanta gadget FOTO 123 RF

Indivizii cu pielea albă şi subţire, dar mai ales copiii,  în special copii mici sunt sensibili la radiaţiile ultraviolete, astfel că soarele le determină anumite leziuni, care uneori pot fi deosebit de dăunătoare pentru organism.

Neglijăm riscurile pentru că avem impresia că pielea se vindecă repede

Deoarece tegumentul este un organ rezistent şi care se vindecă relativ repede, mulţi indivizi nu dau atenţia cuvenită pielii şi mai ales tulburărilor pe termen lung care pot interveni şi care vor duce la o îmbătrânire precoce sau la alte afecţiuni patologice deosebit de grave.

„Pigmentul melanic joacă un rol de protecţie nativă a tegumentului împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip B produse artificial, precum şi la benzile monocromatice de UV. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele care au mai mult pigment prezintă un risc mult mai scăzut în a dezvolta un eritem reactiv şi de asemenea un risc mult mai scăzut de producere tumorală. Cu toate acestea, nimeni nu ar trebui să renunţe la protecţia solară”, ne sfătuieşte dr. Lestyan.

Lestyan Marieta

În momentul în care radiaţiile solare ating suprafaţa cutanată, o parte dintre aceste radiaţii sunt reemise. Pielea blondă reemite aproximativ jumătate din radiaţiile vizibile şi infraroşii şi foarte puţin din radiaţiile ultraviolete cu lungimi de undă mai mică. Percepţia noastră asupra culorii pielii este determinată tocmai de această reemitenţă vizibilă. Pielea albă reemite mai multă lumină decât pielea de culoare neagră.

Rolul fotoprotector al melaninei se datorează unor proprietăţi fizico-chimice specifice. Astfel, melanina acţionează ca un filtru dens capabil să absoarbă mai ales radiaţia ultravioletă. Energia radiantă este absorbită şi transformată în căldură sau este utilizată pentru oxidarea melaninei. O parte a radiaţiilor sunt dispersate către melanozomi.

image

Melanina, prin capacitatea ei de a se oxida şi de a reduce, poate acţiona ca un polimer schimbător de electroni, minimalizând efectul fotonilor asupra altor constituenţi celulari.

O serie de alte substanţe ce intră în constituţia epidermului normal, cum ar fi acidul urocanic şi lipidele de suprafaţă au funcţii fotoprotective în grade diferite, de obicei de mică importanţă. Ajunse în contact cu tegumentele pe care le penetrează, radiaţiile solare produc o serie de reacţii sau efecte de la cele considerate normale, fiziologice, până la manifestările ce caracterizează diferite stări patologice denumite generic fotodermatoze. Lumina solară afectează pe toată lumea. Gradul de expunere individuală variază mult în funcţie de o multitudine de factori (îmbrăcăminte, profesie, stil de viaţă, vârstă, factori geografici).

Pielea trebuie protejată toată ziua

Expunerea la radiaţia ultravioletă creşte odată cu scăderea stratului stratosferic de ozon. Alţi factori care influenţează expunerea la radiaţia ultravioletă includ căldura, vântul, umiditatea, poluanţii, stratul de nori, anotimpul, zăpada şi timpul de expunere din zi. Pielea trebuie protejată pe parcursul întregii zile, cu atât mai mult când ne expunem voluntar la plajă.

Perioada din zi cuprinsă între orele 10 şi 17 va fi evitată, deoarece riscurile expunerii în acest interval orar sunt deosebit de mari. Cea mai bună protecţie o asigură cremele de protecţie solară cu FPF 50, rezistente la apă, la care se pot adăuga produsele de machiaj cu protecţie solară.

radiatii plaja soare crema protectie soalra

Alegeţi-vă factorul de protecţie solară care vi se potriveşte!

În mod normal,  când stăm la plajă ar trebui să avem pielea curată, după un duş, iar ulterior să aplicăm crema de protecţie solară, a cărei aplicare o repetăm la aproximativ 2 ore, ţinând cont şi de indicaţiile din prospectul produsului.

Indivizii cu pielea  albă şi ochii albaştri sunt sensibili şi susceptibili la arsura solară, vor folosi obligatoriu creme de protecţie cu SPF 50.  Ei nu se bronzează, dar vor dobândi o coloraţie plăcută. Pot folosi un truc care le va contura bronzul şi anume aplicarea cremelor autobronzante înainte şi după expunerea la soare, dar obligatoriu şi crema de protecţie cu SPF 50.

Indivizii cu pielea mediu colorată se vor bronza frumos dacă vor folosi cremele de protecţie solară cu SPF 50, în timp ce persoanele cu pielea măslinie se bronzează frumos folosind crema de protecţie solară cu SPF minim 30.

Sunt situaţii clare în care un ecran solar cu SPF foarte ridicat va fi folosit întotdeauna, indiferent de tipul de piele: sugari şi copii mici, oameni alergici la soare, respesctiv pentru ariile sensibile ale corpului (buze, urechi, nas, frunte, sâni).

Înainte de a ne expune voluntar la soare trebuie obligatoriu să ne pregătim pielea. Pregătirea presupune o exfoliere corporală totală, urmată de o hidratare adecvată.

„Nu trebuie să uităm de produsele de hidratare after sun, care sunt la fel de importante ca cele de protecţie, deoarece reechilibrează filmul hidro-lipidic normal al pielii şi corectează eventualele dezechilibre”, medicul specialist.

bere rece

În ceea ce priveşte produsele care potenţează bronzul (ulei de măsline, bere etc.) este vorba despre mituri. În timpul expunerii voluntare la soare, un rol important îi revine hidratării interne a corpului prin consum obligatoriu de apă, pe lângă alte lichide, fructe, legume în stare crudă, cât mai puţine glucide concentrate, lipide şi proteine animaliere.

Vă mai recomandăm:

Când avem nevoie de cure de detoxifiere. Cele mai eficiente metode de refacere a organismului recomandate de specialişti

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite