Cum iernează plantele de apartament. Cât de importantă este umiditatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu venirea iernii, lumina deficitară le poate afecta plantelor dezvoltarea normală, putând chiar să le provoace moartea. Multe alte specii folosesc sezonul slab luminat ca o faza de repaus, oprindu-şi cresterea şi scăzându-le metabolismul.

Muşcată, ficus, violete de Parma, filodendron, fiecare plantă are alte cerinţe pe timpul iernii. De exemplu violetele de Parma în perioada de iarnă nu se udă în ghiveci, ci jos  în farfurioară. Rădăcinile aeriene ale filodendronului nu se taie, deoarece aşa absoarbe vaporii de apă din aer dar şi respiră, singura intervenţie pe timp de iarnă presupunând combaterea dăunătorilor mici, precum păianjeni, afidele, musculiţa de apă. Totodată, pentru a feri plantele de dăunători, e bine să le ştergeţi frunzele periodic, folosind o cârpă moale, umedă.

„Plantele de interior preferă o temperatură uşor caldă în jur, altora le place să fie departe de căldură”, explică florarul orădean Marius Cadar. Totodată, spune Marius, dacă planta este aşezată în faţa unei ferestre, trebuie să vă asiguraţi că nu sunt în curent, să nu se atingă de fereastra rece deoarece, în caz contrar, va primi un soc termic, frunzele vor deveni maro şi se vor desprinde. 

În locul de păstrare a plantelor de apartament ar trebui să fie peste 18 grade Celsius şi să nu scadă iar ghivecele să fie rotite la fiecare 8 zile, pentru ca frunzele şi tulpinile să se dezvolte echilibrat. Dacă nu ai timp, instalează o sursă de lumină şi pune-o în funcţiune timp de câteva ore, spre sfârşitul zilei. Foloseşte o lampă de joasă tensiune, plasată la 60 de centimetri în apropierea plantelor care trebuie luminate.

De asemenea, plantele de interior absorb puţină apă în timpul iernii, motiv pentru care este bine să verificaţi umiditatea solului înainte de a le uda. Temperatura din interior grăbeşte evaporarea şi udatul trebuie făcut mai des, însă nu în fiecare zi.  În loc de asta, plantele pot fi pulverizate de câteva ori pe săptămână cu apă călduţă.

„Dacă lumina e deficitară, se scade un pic şi cantitatea de apă. Şi ar fi bine ca ghivecele să nu fie aşezate direct pe ciment sau gresie. Preventiv, puteţi pune o bucată de polistiren sau o plută sub ghiveci”, spune florarul. 

Reguli: 

  • Nu udaţi prea mult
  • Creşteţi umiditatea în cameră. 
  • Ţineţi plantele la loc luminos, departe de sursele de căldură dar şi de frig.
  • Evitaţi curenţii de aer rece.   
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite