Cum se fură apa termală din Băile 1 Mai. Un elicopter cu cameră de termoviziune a survolat zona, după ce lacul cu nuferi, unic în Europa, a rămas fără viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera cu termoviziune a detectat forajele de apa termala-sursa foto Digi24 Oradea
Camera cu termoviziune a detectat forajele de apa termala-sursa foto Digi24 Oradea

Exploatarea necontrolată a apei termale din Băile 1 Mai a ajuns să fie verificată cu un elicopter dotat cu o cameră de termoviziune, care a survolat zona mai multe zile. Situaţia dezastroasă din ultimii ani a dus la distrugerea lacului cu nuferi,  nuferi termali unici în Europa, despre care se spune că au supravieţuit ultimei ere glaciare, dar şi la dispariţia roşioarei lui Racoviţă şi a melcului termal. În lacul Ochiul Mare nu mai există viaţă.

După ce lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a secat, autorităţile au început să verifice forajele cu apă termală din zonă. Săptămâna trecută, un elicopter cu cameră de termoviziune a survolat zona în speranţa că vor fi decoperite toate forajele ilegale.

„Uitaţi! Aici trebuia să fie lacul. Este o simplă băltoacă cu un diametru de 5 metri. Atâta-i tot. Nu mai are căldură, nu înregistreaza aparatul de teledetecţie”, a declarat Ioan Cohuţ, ex-preşedintele Asociaţiei Române de Geotermalism, pentru Digi24 Oradea.

S-a apelat la survolarea zonei de către un elicoter, după ce situaţia lacului cu nuferi din Băile 1 Mai, considerat un monument al naturii, în care supravieţuiau peşti şi plante unice în lume, a intrat în atenţia Comisiei Europene, care a cerut statului român să intervină.

„S-au descoperit o mare parte spunem noi, o parte importantă din forajele ilegale. Considerăm că avem o bază de pornire spre zonele în care, spre locuinţele în care vom face această verificare”, a declarat Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, pentru Digi24 Oradea.

Autorităţile suspectează că unii proprietari din zonă cer avize pentru foraje de apă rece. Însă, odată ce se văd cu actele în mână, fac foraje la adâncimi mai mari – de câteva zeci de metri – şi extrag apă termală din rezervorul-monument al naturii. Unii o folosesc pentru piscine, alţii ca apă caldă, în casă.

Toate imaginile surprinse de camerele de termoviziune ale elicopterului vor ajunge pe masa procurorilor. Imaginile suprinse de camerele cu termoviziune ale elicopterului vor ajunge pe masa procurorilor.

Exploatarea necontrolată pare să fie principala cauză care duce la dispariţia unei rezervaţii în care trăiesc două specii endemice: Roşioara lui Racoviţă şi melcul termal.

„Noi sperăm că rezervaţia îşi va reveni în condiţiile în care autorităţile abilitate îşi vor asuma această responsabilitate şi vor lua ăsuri pentru a reduce exploatarea apei geotermale din zonă”, spune Radu Huza,fost custode al rezervaţiei natural, potrivit Digi24 Oradea,

Dacă statul român nu va reuşi să rezolve problema dispariţiei apei termale din Lacul cu nuferi,  Comisia Europeană ar putea declanşa procedura de infringement împotriva României. Amenda în acest caz poate ajunge la câteva zeci de milioane de euro.

În Băile Felix şi 1 Mai există 18 foraje legale de apă termală, autorizate de ANRM.

Mai puteti citi:

Situaţie disperată în Băile 1 Mai.  O echipă de specialişti verifică forajele din staţiune, după ce lacul cu nuferi, unic în Europa, este aproape de dispariţie

O nouă încercare de salvare a Lacului din 1 Mai. Exploatarea necontrolată a apei termale a dus la distrugerea lacului cu nuferi,  nuferi termali unici în Europa, despre care se spune că au supravieţuit ultimei ere glaciare.

VIDEO Unic în Europa, lacul cu nuferi din Băile 1 Mai dispare. Radu Huza, geolog: „UE ne va obliga să închidem toate forajele”

Exploatarea necontrolată a apei termale din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai a dus la producerea unui dezastru a  lacului cu nuferi din Băile 1 Mai. Nuferii termali, unici în Europa, despre care se spune că au supravieţuit ultimei ere glaciare, sunt la un pas de dispariţie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite