Cum a fost achitată definitiv o fostă primăriţă din Bihor care a luat sute de spăgi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta primariţă UDMR a comunei bihorene Sălacea Porsztner Sarolta a încasat lunar, vreme de 5 ani, "bacşiş" de la toţi subalternii, dar instanţele au considerat că nu e mită. FOTO: Facebook
Fosta primariţă UDMR a comunei bihorene Sălacea Porsztner Sarolta a încasat lunar, vreme de 5 ani, "bacşiş" de la toţi subalternii, dar instanţele au considerat că nu e mită. FOTO: Facebook

Trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru 858 de infracţiuni de luare de mită, fosta primăriţă UDMR din comuna bihoreană Sălacea, Porsztner Sarolta, a fost achitată pe motiv că faptele ce îi sunt imputate nu există.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au triumis-o în judecată în vara anului 2017 pe femeia care a fost primar în Sălacea între anii 2004 şi 2012, susţinând că aceasta a condiţionat acordarea de sporuri pentru funcţionari cu plata lunară a 10% din sumă, adică 25-30 de lei pe persoană.

Potrivit actului de acuzare, în 2006, funcţionarii din comună au aflat că, în baza unor modificări legislative şi prin hotărâri de Consiliu Local iniţiate de primar, puteau primi un spor de 30% din salariul de bază, adică aproximativ 350 lei de persoană. Interpelată de funcţionari, Porsztner le-a acceptat solicitarea, însă voia la rându-i, o “majorare salarială”. “Le-a transmis funcţionarilor Primăriei că din sporurile pe care urmau să le primească, fiecare să îi dea şi ei o sumă de bani cuprinsă între 25-30 lei. Cu toţii au fost de acord”, se precizează în rechizitoriu.

Consiliul Local a aprobat hotărârea iar din 30 mai 2006, printr-un act adiţional la contractul colectiv de muncă, angajaţii au obţinut sporul, iar din luna următoare, în fiecare zi de salariu, i-au lăsat primăriţei un "ciubuc" între  25-30 lei. Banii erau strânşi într-un plic chiar de casierul Primăriei, Sándor Jószef Endre, care i-l preda apoi lui Porsztner.

Imorală dar nevinovată

Casierul a fost inculpat şi trimis în judecată alături de fosta primăriţă însă atât Tribunalul Bihor,  (pe 4 noiembrie 2020) cât şi Curtea de Apel, vinerea trecută, i-a achitat, stabilind pentru ambii inculpaţi că faptele ce le sunt imputate nu există. 

Potrivit soluţiei motivate pronunţate, vineri, majoritatea funcţionarilor şi-au retractat declaraţiile date în faţa procurorilor, în care susţineau că li s-au pretins banii, spunând la noile audieri că lăsau câte 25-30 lei casierului din „solidaritate pentru primar”, „aşa era obiceiul”, „întrucât aceasta nu beneficia de sporurile respective”. 

Iar în baza noilor probe, instanţa a constatat că  „acţiunea poate fi calificată ca fiind imorală, incorectă şi contrara competentelor pe care trebuie să le deţină o persoană care se afla la conducerea unei comunităţi”, dar a stabilit că „nu se realizează tipicitatea obiectivă a infracţiunii de primire de foloase necuvenite, sau a infracţiunii de luare de mita”. Motivul? Deşi a fost iniţiatorul hotărârii de Consiliu prin care s-au aprobat sporurile, nu primăriţa a decis ca acestea să fie acordate. Ca atare, „acţiunile de primire nu au fost în legătură cu exercitarea unor atribuţii de serviciu, specific determinate şi nu indicate în mod global sau doar prin raportare la funcţia deţinută şi exercitată”, se arată în soluţia prin care atât fosta primăriţă Porsztner Sarolta cât şi casierul care îi strângea „donaţiile” au fost achitaţi cu argumentul că faptele imputate nu există. 

Verdictul Curţii de Apel Oradea este definitiv.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

„Merite” de poliţist: a furat cârlige de pescuit şi amenzi rutiere, a bătut un sătean şi face afaceri dubioase cu lemne

OMV Petrom, obligată de instanţă la despăgubiri de 1,3 milioane lei pentru un accident de muncă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite