Cum a falimentat un cunoscut evazionist toate librăriile din oraş. Tunul imobiliar i-a adus 2,5 milioane de euro, dar şi zece ani de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O escrocherie descrisă chiar de procurorul anchetator ca fiind unul din cele mai mari tunuri imobiliare din Oradea, aflat încă din 2007 în cercetări şi apoi timp de 6 ani faţa instanţei, a fost soluţionată acum la Tribunalul Bihor.

Dosarul se referă la o "inginerie imobiliară orchestrată în urmă cu peste 15 ani de doi cunoscuţi oameni de afari din Oradea, Gheorghe Mudura, şi de mama sa, Floare Mudura. 

Familia este una cunoscută, patronând una dintre cele mai vechi firme locale, Master, iar Gheorghe Mudura este evazionist notoriu. Arestat pentru ţepe cu produse petroliere la finele anilor 90, afaceristul a fost cercetat pentru o fraudă de 1,46 milioane lei produsă Petrom SA, fiind scăpat de acuzaţii după un deceniu de plimbări ale dosarului de la un parchet la altul.

În 2011, Mudura a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare fiindcă a folosit o filă cec în alb emisă de o firmă din Bucureşti pentru a încasa o datorie fictivă. Doi ani mai târziu, în 2013, a ajuns şi după gratii, fiind condamnat definitiv la 7 ani de detenţie pentru fraudă fiscală, într-un dosar al DNA. Procurorii anticorupţie l-au acuzat că, împreună cu Papp Sandor, administratorul Steel Petrol SRL, a înregistrat în contabilitate facturi pentru achiziţii fictive de fier vechi, pentru care a recuperat TVA şi şi-a diminuat ilegal taxele şi impozitele datorate statului, pe care l-a păgubit cu 12 milioane lei. Întreaga cantitate de fier vechi achiziţionată doar în acte a fost direcţionată, tot fictiv, spre export, cu complicitatea unui consilier ministerial, Niculae Dinculeasa, care facilita obţinerea de licenţe de export, contra unor şpăgi, motiv pentru care funcţionarul a ajuns, la rându-i, în închisoare.

Din cei 7 ani de închisoare, Mudura a executat doar 3, fiind eliberat condiţionat în 2016, prin bunăvoinţa Judecătoriei Oradea şi a Tribunalului Bihor, şi în ciuda opoziţiei conducerii Penitenciarului Oradea, care a cerut instanţelor să-i respingă cererea. Din paguba de 12 milioane lei care i-a fost imputată, Mudura a plătit doar 200.000 lei.

Master în învârteli

În dosarul "Librarul", Gheorghe Mudura şi mama sa sunt acuzaţi că au pus mâna pe firma care deţinea spaţiile fostei reţele a librăriilor de stat din oraş, SC Librarul SA, pe care au falimentat-o pentru a vinde imobilele, câştigând de pe urma tranzacţiilor ilicite peste 2,5 milioane euro.

Unele vânzări s-au făcut către persoane fizice şi juridice, iar imediat după tranzacţii spaţiile au fost din nou vândute, de astă dată la preţ real. Sumele încasate cu titlu de diferenţă de preţ de către Mudura au fost introduse apoi în circuitul financiar prin creditarea propriei sale companii. Master SA. 

Un spaţiu de 730 mp, cu subsol, parter şi etaj, de pildă, a fost preluat chiar de Master contra sumei de 87.500 euro, pentru ca două săptămâni mai târziu să fie evaluat la 712.840 euro şi pus gaj pentru un credit bancar.

Pentru un alt spaţiu, tot din centrul Oradei, Master a achitat 37.500 euro, deşi valoarea imobilului fusese stabilită la 140.000 euro.

Librăria Unirea din Bulevardul Magheru nr. 44, evaluată la 171.589 euro, a fost vândută pe 25 martie 2005 cu 26.527 euro, în timp ce Colectura Bibliotecilor, un spaţiu din Piaţa 1 Decembrie nr. 2, a fost transferată de Mudura unui amic de-al său, Florin Chiş, pentru 21.000 euro, şi revândută în aceeaşi zi cu 120.000 euro.

"Preţuri absolut derizorii, caracteristice mai degrabă unor dughene decât unor clădiri din zona ultracentrală a municipiului", se precizează în rechizitoriul întocmit de procuror pe numele lui Gheorghe şi Floare Mudura, anchetatorul arătând că în urma vânzării spaţiilor, a căror valoare reală în perioada 2004-2005 era de 2,9 milioane euro, în contul Librarul SA au intrat puţin peste 400.000 euro.

Dosar plimbat 

Cazul, reclamat la Parchet în 2007 a ajuns în faţa instanţei pe 4 decembrie 2014, iar procesul s-a mai prelungit încă 6 ani, până pe  24 martie 2020, când judecătorul a pronunţat verdictul. Astfel, Gheorghe Mudura a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru delapidare şi spălarea banilor.  Pentru acuza de folosire cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, instanţa a dispus încetarea procesului deoarece pentru fapta comisă în 2005 a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Mama afaceristului a scăpat, fiind achitată pentru delapidare, din lipsă de probe, în timp ce pentru folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii s-a decis, la fel ca în cazul fiului ei, încetarea procesului pe motiv de prescriere.

Judecătorul a admis, dar numai în parte, acţiunea civilă formulată de 40 de acţionari minoritari ai SC Librarul SA, care au fost păgubiţi prin învârtelile imobiliare, dispunâns ca cei doi Mudura să-i despăgubeascu cu 8,3 milioane lei.

Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel, ca atare judecătorul a decis menţinerea sechestrelor pe bunurile celor doi inculpaţi şi pe cele ale Master SA, pentru ca acţionarii să-şi poată recupera paguba. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite