FOTO Cum va arăta malul stâng al Crişului Repede după reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două proiecte de reabilitare urbană, în privinţa cărora Primăria Oradea aşteaptă idei de îmbunătăţire şi sugestii de la cetăţeni vor fi supuse dezbaterilor publice. Este vorba despre proiectul care vizează reabilitarea malului stâng al Crişului Repede, pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau şi Podul Centenarului, şi cel care priveşte reabilitarea str. Aurel Lazăr şi transformarea ei în stradă pietonală.

"Sunt două proiecte, care fac parte din imaginea de ansamblu a oraşului Oradea: centrul istoric pe care în ultimii ani încercăm să îl aducem la un nivel de calitate cât mai bun, prin restaurarea faţadelor clădirilor, prin reabilitarea spaţiilor publice din zona centrală, încercând să extindem pe cât posibil suprafeţele pietonale pentru a le pune la dispoziţia cetăţenilor. O cerinţă este mereu aceeaşi: de a găsi acele concepte, acele soluţii de arhitectură care nu parazitează ceea ce există valoros aici, încercând, totodată, să aducă un plus de valoare spaţiilor, astfel încât să reuşim să lăsăm o amprentă de calitate asupra celor mai importante clădiri din oraşul nostru", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

În ceea ce priveşte proiectul privind reabilitarea malului stâng al Crişului Repede pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau şi Podul Centenarului, acesta s-a aflat în dezbaterea Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritorului (CMUAT).

"Toţi membrii CMUAT au apreciat acest proiect. Este rodul efortului unei echipe complexe în care au lucrat arhitecţi de la firma Noua Opţiune din Baia Mare, împreună cu arhitecţi şi specialişti locali, inclusiv designerul Adian Sabău, cel care a avut un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte Podul Sf. Ladislau şi Piaţa Unirii", a precizat Mircea Mălan.

Proiectul doreşte restaurarea întregii zone, cuprinzând stâlpii, corpurile de iluminat şi jardinierele, operă a arhitecţilor Jozsef şi Laszlo Vago, precum şi coborârea spre cursul de apă, care se doreşte pusă în valoare, astfel încât zona să devină una atractivă, completând armonios, prin amenajare, imaginea clădirilor istorice din jur.

S-a urmărit ca malul apei, cu acel zid masiv de beton, prin nişte stâlpi foarte simpli şi prin zone verzi, inclusiv cu coborârile spre Criş, să ofere orădeanului o senzaţie de siguranţă şi de linişte.

Materialele folosite vor fi de calitate, malul fiind  amenajat cu granit din blocuri masive. Zona verde va cuprinde doar plante care cresc în mod natural pe malul Crişului. De asemenea, va exista posibilitatea ca pietonii să treacă pe sub podul Sf. Ladislau. Aleea care duce spre Podul Centenarului se va extinde în consolă peste Criş, unde apare o balustradă foarte simplă, cu replicarea balcoanelor care azi sunt construite din beton şi fier.
Trotuarul va fi pavat cu piatră, în mod similar cu Piaţa Unirii. Totodată, va exista o pistă de biciclete până la Podul Sf. Ladislau, amenajată pe carosabil, lângă trotuar.

"Practic eliminăm parţial conflictul de trafic între pietoni şi autoturisme, conflict care există astăzi pe Podul Sf. Ladislau", a completat viceprimarul Mălan.

În momentul în care ABA Crişuri va finaliza lucrările, Primăria va continua proiectul de reamenajare a malului. În perioada următoare, se va scoate la licitaţie proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor, astfel încât până la finele anului 2018 acest proiect să fie finalizat.

Astfel, ceea ce este efectiv amplasat în albia Crişului Repede ţine de ABA Crişuri, şi ei vor lărgi acest element din beton pentru ca promenada să fie mai generoasă, şi tot ceea ce ţine de lucrările de finisaj a ceea ce face ABA Crişuri pe de o parte, restaurarea întregului zid, stâlpi, restaurarea balustradei şi a stâlpilor proiectaţi de fraţii Vago, inclusiv pavarea cu piatră a trotuarului până la carosabil este ceea ce urmează să fie realizat de către Primăria Oradea, a mai arătat viceprimarul Mircea Mălan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite