Cum va arăta cel mai modern spital din ţară care va costa 128 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul spital de boli infecţioase din Oradea va fi cel mai modern din ţară Foto: Primăria Oradea
Viitorul spital de boli infecţioase din Oradea va fi cel mai modern din ţară Foto: Primăria Oradea

Cel mai modern spital de boli infecţioase şi pneumologie din ţară se va construi la Oradea, printr-un parteneriat între Consiliului Judeţean şi al Primăria municipiului, valoarea investiţiei ridicându-se la peste 128 milioane euro.

Consiliul Local Oradea a aprobat, joia trecută, indicatorii tehnico-economici pentru noul spital şi studiul de fezabilitate realizat de Redin Abduraman, arhitect în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, construcţia va avea patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi. La aceasta se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 de paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de 249 de paturi minimum - 326 de paturi maximum.

Clădirea va avea saloane de maximum două paturi, cu presiune negativă, în aşa fel încât transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc şi să aibă toate cele necesare ca actul medical să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

spital de boli infectioase oradea foto

Construcţia noului spital orădean va începe în 2022. Foto: Primăria Oradea

Spitalul va avea şi un compartiment de primiri urgenţe, camere de tratament şi monitorizare, trei izolatoare, un ambulatoriu integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialităţi, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situaţii speciale.

Investiţie uriaşă

spital de boli infectioase oradea foto

Construcţia spitalului va fi finanţată din fonduri europene Foto: Primăria Oradea

De asemenea, noul spital va avea şi o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu şase locuri pentru persoane cu dizabilităţi şi 139 de locuri pentru biciclete. Aceste locuri vor fi distribuite între parcarea subterană şi parcajele la sol. Suprafaţa totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafaţa desfăşurată este de 40.334 mp. Conform studiului de fezabilitate aprobat în şedinţa CL, valoarea totală a investiţiei se ridică la 128.332.280 euro.

spital de boli infectioase oradea foto

Noul spital va avea şi o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme Foto: Primăria Oradea

Conform primarului Florin Birta, în prezent sunt trei locaţii (pe str. Izvorului, pe str. Republicii şi pe Aleea Ştrandului) unde funcţionează diferite spitale care nu mai corespund standardelor şi cerinţelor actuale de calitate, iar pentru secţiile de boli infecţioase şi pneumologie infrastructura actuală este subdimensionată faţă de cea necesară. 

Ridicat în trei ani

„Anul trecut am început să discutăm şi am ajuns la concluzia că va trebui să construim acest nou spital, care să reunească toate cele trei locaţii menţionate. S-a realizat un studiu de prefezabilitate, iar acum suntem în situaţia în care aprobăm indicatorii tehnico-economici ai noului spital", a declarat primarul Florin Birta.

Proiectul urmează să fie depus pentru finanţare din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean vor demara împreună procedura de achiziţie necesară, astfel încât în primăvara anului 2022 lucrările de construcţie să fie începute, iar spitalul să fie gata până în 2025.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Mihai Neşu, interviu emoţionant la 10 ani de la accident: „Doctorii spuneau că 99 din 100 nu ar fi putut să reziste”

Şefa secţiei Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă din Sibiu, nevaccinată, a murit din cauza COVID-19

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite