Cum arată drumul roman vechi de două milenii, descoperit pe şantierul Autostrăzii Transilvania VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul roman descoperit în localitatea Sutoru datează de aproape 2000 de ani Foto: Răducu P. Drum
Drumul roman descoperit în localitatea Sutoru datează de aproape 2000 de ani Foto: Răducu P. Drum

Un drum roman, vechi de aproape 2000 ani, conservat aproape în întregime, a fost descoperit pe tronsonul 3 din Autostrada Transilvania, însă descoperirea arheologică nu va opri lucrările.

Descoperirea a fost făcută de arheologi în zona localităţii Sutoru, din judeţul Sălaj, potrivit Zalau24.ro, porţiunea de drum fiind la câteva zeci de centimetri sub pământ. Acesta este aproape intact şi datează de aproape 2.000 de ani, au estimat arheologii. 

Deşi descoperirea arheologică este una importantă, drumul fiind conservat aproape în întregime, lucrările la autostradă vor continua, drumul urmând să fie pozat şi înregistrat ulterior într-o bază de date.

Oprirea lucrărilor ar fi avut loc doar în cazul unei descoperiri extraordinare, cum ar fi fost în cazul descoperirii unei cetăţi, scrie presa din Sălaj. 

drum roman

Autostrada va fi construită peste descoperirea arheologică Foto: Raducu P Drum

În apropiere de drumul roman se află şi Castrul roman Optatiana, pentru care arheologii Comisiei Naţionale Limes, care se ocupă de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman, au cerut Ministerului Transporturilor încă din 2019 modificarea proiectului tronsonului Autostrăzii Transilvania. Asta deoarece Castrul roman Optatiana este propus a fi inclus în patrimoniul UNESCO.

Localitatea Sutoru se află pe lotul de autostradă cuprins între Nădăşelu şi Poarta Sălajului. CNAIR a semnat pe 1 iulie 2020 cu firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu contractul pentru proiectare şi execuţie.

Valoarea contractului este de 680 de milioane de lei şi are o durată de 156 de luni, din care 12 luni proiectare, 24 de luni execuţie şi 120 de luni garanţie.

Vă recomandăm şi: 

Braconieri arheologici, obligaţi să achite României daune de 5,2 milioane de dolari. Au furat mii de monede dacice

Situl arheologic şi bisericile din Domneşti, comuna în care o mare faţă domnească şi-a făcut loc de popas

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite