Condamnare la locul de muncă. Prostituate trimise să măture trotuarul în contul amenzilor neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Oradea a făcut publică lista celor 475 de orădeni cu amenzi neplătite în valoare totală de 3,9 milioane de lei, adică 820.000 euro, juriştii administraţiei locale urmând să deschidă procese pentru înlocuirea amenzilor cu ore de muncă în folosul comunităţii.

Lista e formată în mare parte din prostituate, şoferi ori cerşetori fără venituri oficiale sau imposibil de găsit, orădeni amendaţi pentru comerţ cu ţigări de contrabandă, scandalagii sancţionaţi pentru tulburarea liniştii publice dar şi persoane sancţionate în alte localităţi din ţară şi pentru care amenzile sunt transmise administraţiei locale. 

O altă categorie o constituie şoferii de TIR din Polonia, Cehia sau Slovacia, turiştii din Austria, Franţa, Italia sau Ungaria ori studenţii din Moldova care au plecat fără să achite amenzile primite.

Prostituate în top

De departe, cele mai multe sancţiuni sunt pe numele a trei prostituate, femeile încasând într-un singur an 600 amenzi neplătite în valoare totală de 71.000 euro: „numai în iulie una dintre femei a fost sancţionată cu 500 şi cu 1.000 lei tot a doua sau a treia zi", a explicat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Femeile uşoare ale Oradiei sunt urmate de comercianţii de ţigări de contrabandă din pieţe care, nu doar că nu şi-au plătit amenzi de 500.000 lei acumulate în perioada 2012-2013, dar s-au şi ales cu altele noi în urma unei acţiuni iniţiate de Poliţie în 2017. 

Cele aproape 500 de dosare de insolvabilitate care vor fi înaintate instanţei în numele primarului Ilie Bolojan nu reprezintă, însă, o noutate. În 2011, Primăria Oradea a devenit prima instituţie publică din Bihor care a cerut instanţelor să înlocuiască amenzile cu munca în folosul comunităţii. Oraşul avea atunci de recuperat 2,3 milioane lei de pe urma a 3.600 de amenzi neachitate, iar în urma proceselor au ajuns la “mătură” aproximativ 70 de persoane. 

Astfel, în 2016 de pildă, administraţia locală a înaintat instanţei 1.440 dosare, în 2017 – 399 dosare, în 2018 – 327 dosare iar în acest an a câştigat deja 10 astfel de procese, la care se vor adăuga acum încă alte 475 de noi cauze.

VIP-uri la mătură

După apariţia Legii 253/2013, sancţiuni de acest fel au fost dispuse ca pedepse complementare sau accesorii şi persoanelor condamnate la cel mult 3 ani de închisoare cu suspendare, fără antecedente penale, care au comis fapte de o gravitate redusă şi au avut o conduită bună în timpul procesului.

Printre cei care au muncit gratuit în folosul oraşului s-au numărat fostul senator PD Mircea Matei, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare şi 60 de zile muncă în folosul comunităţii pentru că nu a achitat pensia alimentară copiilor, şi  fostul consilier al senatorului PSD Petru Filip, Alin Bobiţan, care a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendare şi 70 ore de muncă în folosul comunităţii pentru o şpagă de 1.000 euro luată când era angajat la Controlul de Trafic Rutier. 

Pe la mătură au mai trecut fosta deputată UDMR Pető Csilla, condamnată la 6 luni cu suspendare şi 55 de zile în folosul comunităţii pentru că şi-a angajat fiica la propriul cabinet parlamentar, şi fostul prodecan de la Medicină, Constantin Romanul, care a primit 2 ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă pentru că lua şpagă de la studenţi.

Cu munca prin cimitir

“Voluntarii” sunt repartizaţi, de obicei, la cimitirul municipal, unde au la dispoziţie un an de zile pentru a-şi face orele de muncă. Ei îşi ispăşesc pedepsele măturând alei, curăţind zonele verzi sau adunând mizeriile dintre morminte. Programul de lucru este între orele 8 -16, în afara weekend-urilor şi sărbătorilor legale.

O zi de muncă înseamnă de fapt doar 2 ore. Dacă omul a primit 60 de zile de muncă, înseamnă că are de făcut 120 de ore. Timpul de lucru se poate prelungi la 4 ore pe zi numai cu aprobarea ofiţerului de probaţiune şi poate urca la 8 ore doar dacă persoana sancţionată declară în scris că nu are loc de muncă sau şi-a luat concediu de odihnă ca să-şi ispăşească pedeapsa cât mai repede. Până acum, nicio persoană condamnată de instanţă la muncă în favoarea comunităţii şi trimisă la Primăria Oradea nu a lipsit de la muncă. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite