Comoara din colibă. Banii falşi ai Camorrei au ajuns în circulaţie pe piaţa din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro falsi

Sute de mii de de euro falşi au fost găsiţi într-o baracă de la marginea Oradei, ascunşi într-o găleată. Descoperirea a fost făcută după ce un orădean a dorit să plătească cu banii falşi o porţie de mâncare la o tarabă din Parcul  1 Decembrie.

Peste 300.000 de euro falşi au fost găsiţi, la sfârşitul acestei săptămâni, într-o baracă de la marginea Oradei. Bărbatul de etnie romă a intrat în vizorul autorităţilor după ce a încercat să folosească o bancnotă falsificată la cumpărături. Vânzătoarea, care ştia despre descoperirea fabricii de bani, a refuzat să accepte bancnota şi l-a întrebat pe client de unde are banii. Orădeanul i-a răspuns, senin, că mai are acasă încă o găleată plină cu euro. Potrivit declaraţiilor date de orădean, bancnotele au fost culese de la ghena de gunoi din spatele unui bloc din apropiere, după care au fost aruncate.

Sute de mii de euro într-o găleată

Poliţiştii au intrat pe fir şi l-au dus pe bărbat la audieri, după care au descins  la domiciliul acestuia, mai exact o baracă situată în apropierea gropii de gunoi a municipiului.

“În urma unei încercări de plasare a unei banconte falsificate pe piaţă, a fost descoperită suma de 336.000 de euro, într-o baracă situată în apropierea gropii de gunoi din Oradea, una din locaţiile unde membrii grupului organizat specializat în falsificarea de monedă îi aruncaseră. Bărbatul a fost audiat, cercetările fiind în desfăşurare”, a declarat Violeta Fotache, purtătorul de cuvânt al DIICOT.

Anchetatorii nu au niciun dubiu că bărbatul nu ar fi ştiut că banii sunt falşi. Omul a mers pe ideea că dacă încearcă şi îi iese treaba nu are ce pierde. La baracă au fost găsite şi bancnote arse, cărora se pare că le-au dat foc copiii.

Euro falşi, pe piaţa din Oradea

Descoperirea nu este prima de acest gen. La câteva zile după ce anchetatorii au anunţat destructurarea grupului de crimă organizată şi confiscarea a 13 milioane de euro falşi, în Oradea au apărut primele banconte contrafăcute.

Unele dintre ele, toate cu cupiura de 50 de euro, au fost depistate la casele de schimb valutar iar o alta, tot de 50 de euro, la un taximetrist, care a depus o plângere la poliţie după ce s-a trezit cu banii falşi de la un client care îi plătise o cursă.

“Ne aşteptăm să mai apară astfel de situaţii având în vedere că, potrivit informaţiilor noastre, sume de bani falşi au fost aruncate de suspecţii din acest dosar inclusiv pe stradă”, a mai precizat Violeta Fotache.

Mafioţii foloseau cartele pre-pay româneşti şi aterizau la Budapesta

La sfârşitul lunii trecute, procurorii DIICOT au destructurat un grup de crimă organizată ce tipărea, pe strada Matei Corvin din Oradea, euro falşi. Autorităţile au confiscate 13 milioane de euro falsificaţi, alte 55.000 de bancnote a câte 50 de euro au fost descoperite pe banda de sortare a deşeurilor de la groapa de gunoi a municipiului Oradea.

Pentru a nu fi prinşi de către autorităţi, falsificatorii de euro foloseau cartele telefonice pre-pay româneşti şi aterizau pe aeroportul din Budapesta atunci când veneau la Oradea, din Italia. Până când culorile bancnotelor au fost reglate, în aşa fel încât banii falşi să fie de înaltă calitate, au fost tipărite peste 2 milioane de euro. Rebuturile erau distruse şi aruncate la groapa de gunoi.

În 22 septembrie, suspecţii au decis să ducă banii în Italia, întreaga operaţiune fiind, însă, supravegheată de poliţiştii români şi italieni. Astfel, la data respectivă, autorităţile judiciare italiene, a fost interceptat în Italia un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. În acelaşi timp, Vittorio Romano, capul reţelei a fost reţinut în apropiere de Milano. Trei zile mai târziu, procurorii DIICOT au făcut 15 percheziţii la sediile sociale ale firmelor implicate şi la locuinţele suspecţilor, unde anchetatorii au descoperit şi au ridicat aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă. A fost cea mai mare captură de bani falşi din România, de după 1989.

După ce au fost audiaţi de procurorii DIICOT, italienii Raffaele Malintoppi, Romano Ciro şi românca Laurencia Andra Ioniţă au ajuns în faţa mmagistraţilor Tribunalului Bihor care au decis arestarea lor pentru 29 de zile, decizie menţinută şi de judecăorii Curţii de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite