Colegii de scenă şi elevii Floricăi Ungur o plâng pe cea mai de seamă ambasadoare a Bihorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O interpretă de seamă, un dascăl eminent, cel mai important ambasador al judeţului Bihor, o persoană deschisă şi veselă, ale cărei sfaturi erau de nepreţuit. Aşa o descriu pe Florica Ungur cei care i-au fost elevi sau colegi de scenă. Vezi aici omagiile aduse interpretei de către colegi şi prieteni!

Interpreta bihoreană de muzică populară Florica Ungur a trecut în nefiinţă în această dimineaţă, la ora 5.30, după o grea suferinţă. S-a internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea în data de 14 iulie, la secţia de Oncologie. Chiar dacă se lupta cu o boală incurabilă, a fost conştientă până în ultima clipă. Acum, că „doamna muzicii populare din Bihor" nu mai e, cei care au cunoscut-o îşi aduc aminte înlăcrimaţi de cea care ajuta pe toată lumea, fără a aştepta ceva în schimb.

Făuritoare de destine

Pentru mulţi tineri interpreţi de muzică populară, Florica Ungur a fost un model desăvârşit. La fel şi pentru artista bihoreană Florica Zaha. „Doamna Ungur a fost în juriul care a deliberat pentru destinul meu, la un festival de muzică populară. Şi-a pus amprenta asupra carierei mele. Atunci m-a felicitat şi mi-a spus că nu a mai auzit o astfel de doină ca cea pe care am interpretat-o eu. De atunci, de câte ori o vedeam, îmi aduceam aminte de momentul meu de debut", îşi aduce aminte Florica Zaha.

Interpreta este încă marcată de dispariţia celei ce a încurajat-o mereu. „Mi-e foarte greu în acest moment. Nu îmi vine să cred că vorbesc la timpul trecut despre dumneaei. De când am aflat despre suferinţa sa, nu am reuşit să îmi revin. După ce o vizitam la spital, nu mai aveam somn noaptea. Am vazut-o ultima dată acum trei zile", spune artista bihoreană. Florica Ungur a luptat până în ultima clipă cu teribila boală. A sperat tot timpul că va apuca să urce iarăşi pe scenă. „Era foarte puternică. Cred că trăia 100 de ani dacă nu se îmbolnăvea. Nu vroia să accepte că stă departe de public. Spera tot timpul. Şi-a dus suferinţa pe picioare, nu şi-a exteriorizat trăirile", zice interpreta din Bihor.

Moartea Floricăi Ungur a sărăcit melegurile bihorene cu un interpret recunoscut pe plan internaţional. „La spectacolele pe care le susţineam în Statele Unite ale Americii ori Italia mă întreba lumea de Florica ungur. Erau dornici să o vadă pe scenă. Am pierdut mult din buchetul de flori al Bihorului. Nu există un ambasador mai bun pentru judeţul nostru", oftează Florica Zaha.

Prietenă de nădejde

Florica Ungur a fost un prieten pe care cunoscuţii se puteau baza oricând. Sfaturile sale erau mereu binevenite şi ajutau negreşit pe cei care îi erau alături. „Am fost prieteni foarte buni. Vorbeam tot timpul la telefon şi stăteam împreună ore întreci când ne vedeam. Am cântat şi la spectacolul organizat pentru dumneaei. Sunt marcat de veste", spune interpretul de muzică populară Cornel Borza. Bihoreanul a particpat de-alungul timpului la nenumărate concerte în compania Floricăi Ungur. Reprezentaţiile celor doi ridicau de fiecrae dată publicul în picioare. „Am participat la foarte multe spectacole împreună. Era o mare interpretă. Îmi era drag să cântăm împreună. Am avut multe momente de tezaur noi doi", zice Borza. Florica Ungur a fost alături de interpret, încă de la momentul debutului bihoreanului. „Când am lansat primul meu album, în anul 1984, am invitat-o şi pe dumneai să cânte la spectacol. Chiar a plâns pentru că nu o invitase nimeni pe scenă de multă vreme", îşi aminteşte interpretul.

O persoană voioasă şi glumeaţă. Asta este ultima imagine pe care Borza  o are întipărită în minte, despre prietena lui. „Ne-am întâlnit la Cluj în luna iunie. Am glumit, am povestit multe, îmi părea veselă. Mereu a fost aşa. Tot timpul optimistă. Stăteam la poveşti ore întregi. Vorbeam mult şi la telefon, despre orice", spune Cornel Borza.

Leontin Ciucur, directorul artistic al Ansamblului Folcloric Crişana, a preţuit mereu sfaturile Floricăi Ungur. „Am cunoscut-o de tânăr. A fost o persoană agreabilă, deschisă, ne ajuta cu sfaturi, era binevoitoare. Sfaturile sale erau de un real folos şi te îndrumau în orice", spune Ciucur. În anul 2008, când Florica Ungur a împlinit vârsta de 70 de ani, Ansamblul Crişana a organizat o sărbătorire a acestui eveniment în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric. După spusele lui Ciucur, interpreta şi-a dedicat ultima parte a carierei pentru îndrumarea tinerilor iubitori de folclor.

De neuitat!

Chiar şi cei care i-au fost elevi acum mai bine de 40 de ani ăşi amintesc cu drag de Florica Ungur. „Am fost unul dintre primii dumneaei elevi. Am studiat la şcoala care acum se numeşte Mihai Eminescu, unde mi-a fost profesoară de latină între anii 1965-1969. A fost un dascăl eminent, acre a avut finalişti la olimpiadele naţionale de latină",îşi aduce aminte Miron Blaga, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Cei care îşi doresc să afle mai multe despre viaţa şi cariera Floricăi Ungur, pot consulta cartea „Cântecul de după cântec",  apărută la Oradea, în anul 2010. „Este un volum care conţine informaţii despre 300 de interpreţi şi instrumentişti de muzică populară din Bihor. Cele mai multe pagini despre un artist, 11 la număr, sunt cele care fac referire la Florica Ungur", spune Blaga.

Interpreta va rămâne mereu vie în ochii celor care îi ascultă cântecele, după cum spune consultantul artistic. „Pe Florica Ungur nu poţi să o uiţi. Când îi asculţi cântecele, o vezi în faţa ochilor. Este prin excelenţă, o doinitoare", consideră Miron Blaga. Florica Ungur va trăi mereu în memoria bihorenilor, prin melodii unice, precum „Bate vânt de la Orade", „Dragu mi-i de neamu meu", „Dac-ar şti ochii vorbi", „Cui ii urâtă lumea" sau „Cine nu ştie ce-i doru

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite