VIDEO Românul asasinat în Costa Rica a fost „cărăuşul“ unui clan interlop din Timişoara. Gruparea trafica lunar cocaină de peste 1,8 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul împuşcat în în stil mafiot marţi, 10 septembrie, în Costa Rica, a fost "cărăuş" de cocaină pentru un periculos clan interlop din Timişoara profilat pe traficul internaţional de droguri. Bărbatul, pe nume Ionuţ George Oţelac, este originar din Oradea şi a fost racolat imediat după terminarea liceului.

GALERIE FOTO

Ionuţ George Oţelac, în vârstă de 38 de ani şi iubita acestuia, Raquel Maria Gamboa Mora, în vârstă de 25 de ani, au fost asasinaţi în maşina acestora de către doi motociclişti, pe o stradă din oraşul Alajuelita din Costa Rica. Cei doi suspecţi au dispărut ulterior de la locul faptei. „Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Republica Costa Rica, urmăreşte îndeaproape cazul semnalat în mass-media privind decesul unui cetăţean român în provincia San Jose, Republica Costa Rica”, au transmis reprezentanţii MAE.

CITEŞTE ŞI Cazul românului ucis în Costa Rica. Preşedintele Alvarado: Acţiunile noastre împotriva cartelurilor au stârnit lupta pentru putere între lupii tineri

Tânărul, care a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Oradea şi a fost fotbalist promiţător în timpul adolescenţei, a fost racolat de Iulian Bob, un român cu reşedinţa în Canada care şi-a creat la sfârşitul anilor '90 cea mai puternică grupare de trafic internaţional de cocaină din România. 

Reţeaua a fost destructurată în 2003, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Timişoara sub coordonarea procurorului Ciprian Nastasiu, la vremea respectivă anchetator la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, ajuns celebru ulterior ca procuror al DIICOT, care a instrumentat iniţial cazul lui Omar Hayssam. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de Nastasiu, reţeaua din care a făcut parte şi Oţelac era extrem de bine organizată şi a traficat sute de kilograme de droguri pe ruta America de Sud-Canada-Romania-Europa de Vest.

Filiera lui Bob

Drogurile erau procurate de Iulian Bob, din Costa Rica şi Guatemala, printr-o filieră cu ramificaţii în Columbia. De racolarea cărăuşilor şi de organizarea transporturilor spre Europa se ocupa atât el, cât şi un alt membru al grupării, Cristinel Alexa.

George Oţelac a fost prins pe 27 iulie 2000, pe aeroportul Juan Santamaria din San Jose, cu 20 de kilograme de cocaină dosită într-un recipient de plastic pentru vin. Practic, cocaina era diluată în vin, după o metodă de trafic aflată la vremea respectivă în stadiu incipient. Drogul urma să ajungă la Timişoara, pe relaţia Costa Rica - Amsterdam - Bucureşti. 

"Oţelac George Ionuţ a introdus cocaina pe aeroportul din San Jose, disimulând-o într-un recipient de plastic folosit pentru vin", se precizează în rechizitoriu, referitor la drogurile cu care a fost prins tânărul, la vremea respectivă în vârstă de 19 ani.

Oţelac a fost arestat în Costa Rica, însă ceilalţi membri ai grupării au continuat afacerile. Prafurile erau aduse în Europa pe calea aerului, de cărăuşi care aterizau pe aeroporturile din Timişoara sau Otopeni iar apoi erau transportate cu maşini spre depozite din Timişoara, de unde erau distribuite exclusiv cu acordul unui alt lider al grupării, Claudiu Alexa, care coordona livrările pe piaţa internă.

Distribuţia pe piaţa externă  - Italia şi Germania - era coordonată de Aurel Cornel Ulucean, zis Ceaka, iar din declaraţiile martorilor a reieşit că, lunar, plecau circa 50 de kilograme de cocaină. 

Câştigurile erau substanţiale, spune procurorul, care a calculat că, la cantitatea de droguri care se vindea, reţeaua strângea, în fiecare lună, peste 1,8 milioane de dolari. 

Din reţea făceau parte zeci de curieri, unii dintre ei fiind atraşi din rândul persoanelor cu probleme financiare, cu excursii în străinătate ori îndatoraţi prin împrumuturi acordate cu camătă, presiunile asupra lor mergând până la ameninţări cu moartea. 

Potrivit actului de acuzare, chiar şi în timpul anchetei, liderii grupării au făcut presiuni asupra martorilor, ba chiar şi a poliţiştilor, motiv pentru care Nastasiu a solicitat, în premieră naţională, includerea principalilor martori ai acuzării în programul naţional de protecţie. 

Cazul în atenţie ambasadei României din Mexic

Arestat şi condamnat în Costa Rica (nu este clar pentru ce perioadă şi în ce circumstanţe), Oţelac a scăpat de dosarul din România, unde numele lui apare menţionat în rechizitoriul întocmit pe numele membrilor grupării, dar fără să i se aducă vreo învinuire. Ceilalţi traficanţi, însă, au fost condamnaţi la pedepse de până la 14 ani de detenţie, cea mai grea încasând-o Ulucean, care a fost prins în Italia şi condamnat de instanţele italiene la 18 ani de detenţie. 

Despre Oţelac, acum în vârstă de 38 ani, nu s-a mai auzit nimic până acum, când a fost împuşcat în trafic, în oraşul Alajuelita, în timp ce se afla în maşină alături de iubita lui, Raquel Gamboa Mora, în vârstă de 25 ani, un fotomodel cunoscut din Costa Rica, cu numeroase apariţii în revistele de fitness.

Cei doi au fost asasinaţi în maşina acestora de către doi motociclişti, pe o stradă extrem de circulată din oraşul Alajuelita din Costa Rica. Cei doi suspecţi au tras asupra victimelor 14 focuri de armă şi au dispărut ulterior de la locul faptei.

Ionuţ-George a fost nimerit în cap şi în torace şi a murit înainte de sosirea ambulanţelor, la fel ca şi prietena sa, o tânără în vârstă de 25 de ani.  

„Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Republica Costa Rica, urmăreşte îndeaproape cazul semnalat în mass-media privind decesul unui cetăţean român în provincia San Jose, Republica Costa Rica”, au transmis reprezentanţii MAE.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite