CFR trebuie să-i plătească taxiul unui orădean rămas blocat în Cluj Napoca după ce i s-a anulat trenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oameni au rămas blocaţi în perioada 2-4 aprilie 2016 prin gări, între Oradea şi Cluj Napoca, pentru că CFR nu a asigurat suficiente autocare de legătură pentru călători.
Sute de oameni au rămas blocaţi în perioada 2-4 aprilie 2016 prin gări, între Oradea şi Cluj Napoca, pentru că CFR nu a asigurat suficiente autocare de legătură pentru călători.

Societatea Căile Ferate Române (CFR) a fost obligată de instanţele din Oradea să-i plătească taxiul unui orădean rămas blocat în Gara Cluj după ce i s-a anulat trenul din cauza unor lucrări de infrastructură, iar reprezentanţii companiei nu au asigurat suficiente mijloace de transport pentru toţi călătorii.

Soluţia definitivă a fost pronunţată marţi de Curtea de Apel Oradea, într-un proces care are ca punct de plecare haosul generat în primăvara anului 2016 de lucrările de reabilitare la tunelul de cale ferată Bălnaca, între staţiile Şuncuiuş şi Bratca, care a dus la suspendarea circulaţiei pe linia de cale ferată între Oradea şi Cluj-Napoca.

Bărbatul îşi cumpărase bilet pentru trenul rapid Bucureşti-Oradea din noaptea de 2 spre 3 aprilie 2016, la vagonul de dormit, însă pentru că lucrările la tunel nu erau terminate, trenul s-a oprit în Gara Centrală din Cluj-Napoca iar reprezentanţii companiei l-au anunţat că vor continua drumul cu două autobuze a câte 55 de locuri. Până să coboare din tren, autobuzele au fost pline, atât cu oameni, cât şi cu bagaje, orădeanul înregistrând cu telefonul mobil îmbulzeala şi atitudinea angajaţilor CFR care spuneau că nu au cum să-l ajute.

Cu CFR-ul la proces

Bărbatul s-a urcat într-un taxi şi i-a cerut să-l ducă până la Oradea. Apoi, la scurt timp după ce a ajuns acasă, orădeanul a pornit la Judecătoria Oradea un proces de pretenţii, cerând restituirea contravalorii biletului de tren din gara CFR Cluj Napoca şi până la Oradea, plus 346,01 lei reprezentând transportul taxi, plus daune morale în valoare de 5.000 lei, pentru că, spunea el, după acea călătorie s-a ales cu o răceală care l-a ţinut în concediu medical cinci zile.

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde, prin sentinţa pronunţată pe 13 octombrie 2017, CFR a fost obligată să-i returneze atât contravaloarea biletului din Cluj până la Oradea, dar şi cei 346,01 lei, contravaloarea cursei cu taxiul, însă nu şi daunele morale solicitate.

Transportatorul nu şi-a executat obligaţia contractuală de a asigura reclamantului deplasarea la destinaţie, în localitatea Oradea“, se scrie în sentinţa pronunţată, judecătorul arătând că legislaţia din domeniu prevede dreptul călătorilor la rambursarea parţială a preţului legitimaţiei de transport feroviar în astfel de situaţii. „Prejudiciul reclamantului este cert“, a scris judecătorul. „De vreme ce reclamantul nu a avut posibilitatea să ocupe un loc în autobuzele puse la dispoziţia călătorilor, acesta a fost îndreptăţit să-şi continue călătoria cu un alt mijloc de transport, chiar la un preţ mai ridicat, respectiv cu un taxi“, se mai arată în soluţie.

Judecătorul a respins, însă, cererea privind daune moralele morale, arătând că probele depuse de acesta nu sunt suficiente pentru a lega boala pe care a suferit-o de călătoria eşuată din cauza CFR mai ales că, din probele de la dosar, nu reiese că în dimineaţa cu pricina ar fi fost precipitaţii ori alte fenomene meteorologice „de natură a-i deteriora starea de sănătate“.

Verdictul a fost menţinut în întregime, anul trecut, de Tribunalul Bihor, dar a fost schimbat, marţi, 19 martie, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus ca CFR să-i plătească orădeanului doar banii cheltuiţi pentru taxi şi cheltuielile cu judecata, respingând atât plata biletului de tren, cât şi plata daunelor morale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite