Cele mai mici facturi la încălzire, din ţară, sunt la Beiuş. Apa geotermală a înlocuit căldura pe bază de cărbune, păcură şi gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Patcas este foarte mulțumită de sistemul de încălzire cu apă geotermală
Camelia Patcas este foarte mulțumită de sistemul de încălzire cu apă geotermală

Orașul din sud-estul Bihorului este singurul din țară care se încălzește aproape în totalitate cu apă geotermală.  Locuitorii orașului plătesc de opt ani căldura la preț redus.

Beiușul este singurul oraș din țară care se încâlzește aproape în întregime cu apă termală. În curând, datorită unui proiect european în valoare de 4,5 milioane de euro, întregul oraș se va încâlzi cu apă termală. Primăria lucrează la introducerea agentului termic în toate casele din localitate.  "Vom păstra un preț care a fost și anul trecut, cel mai mic din țară pe gigacalorie", a declarat Adrian Domocoș, primarul Beiușului. În oraşul Beiuş, preţul pentru populaţie este de 77,56 lei pe gigacalorie.

Case încâlzite pe bani puțini

Locuitorii din Beiuș se încâlzesc cu apă termală din 2001. De atunci, plătesc același preț pentru căldură și factura va rămâne neschimbată încă șapte ani. Beiușenii sunt mulțumiți de sistemul de încălzire. Spun că locuințele lor sunt călduroase pe toată perioada sezonului rece, iar facturile nu sunt foarte mari. „În cea ma friguroasă lună din iarnă, am plătit, anul trecut, la un apartament cu trei camere aproximativ 200 de lei.  Nu mi se pare deloc o sumă exagerată, mai ales că iarna stau în apartamant în tricou, pentru că este foarte cald. Este mult mai bine de când orașul se încălzește cu apă termală. Pot să spun că, la acest capitol, în Beiuș sunt condiții occidentale", a spus beiușeanul Eduard Pantea.  "Încălzește mult mai bine decât înainte. Nu avem niciun fel de probleme", spune Florea Vasile, beneficiar al agentului geotermal. Beiușanul povestește că de când are încâlzire cu apă geotermală, plătește pentru factura de încălzire circa 160 de lei pentru 2 camere, față de 250 de lei cât plăteau înainte. Pentru un apartament cu 4 camere factura nu depășește 300 de lei. "Înainte am tot avut probleme cu încălzirea, dar acum suntem foarte mulțumiți. Nu trebuie să stăm îmbrăcați, cum am văzut că se întâmplă în alte orașe, nu trebuie să închidem încălzirea pentru că nu ne permitem să o plătim. E mult mai cald decât înainte, nu pot să dorm noaptea de căldură. Și e și mai ieftin", povestește soția bărbatului, Felicia Vasile.

Peste 200.000 de Gcal pe an

Zăcământuș de apă geotermală cu care se încălzește Beiușui a fost descoperit în 1995-1996, când a fost realizat primul foraj. "Evaluarea rezervorului s-a făcut în cadrul unui proiect al Uniunii Europene, realizat de VAG Ltd Islanda, GTN Germania, SC Transgex Oradea România. În 2002 - 2003 s-a finalizat al doilea foraj de apă geotermală. Furnizarea de energie termică, preparată cu apă geotermală, a început în Beiuş în anul 2001, când  SC Transgex SA şi Consiliul Local au semnat contractul de concesiune a sistemului de încălzire din oraș", a explicat Alin Iacobescu, director general Transgex S.A..  În urma semnării contractului s-au preluat  cele trei centrale termice existente, care au funcţionat înainte pe combustibil lichid, şi care au fost modificate ulterior pentru a funcţiona cu apă geotermală. Între timp s-au mai construit două centrale termice, una pentru blocurile ANL.  Pe lângă blocurile de locuințe, beneficiari mai sunt şcoli, grădiniţe, biserici, instituţii publice şi agenţi economici. "Anual în oraşul Beiuş se consumă mai mult de 20.000 Gcal, care sunt produse numai pe apă geotermală", spune reprezentantul Transgex.



Una din sondele care extrag apă geotermală la Beiuș

Una din sondele care extrag apa geotermală la Beiuș

Încălzire geotermală și la Săcuieni

Zonele din Bihor unde se pot introduce sisteme de încălzire utilizând apa geotermală sunt, potrivit SC Transgex, Oradea, Beiuş, Săcuieni, Salonta,  Marghita. Primăria din Săcueni, împreună cu Transgex, a demarat déjà un proiect de încălzire a oraşului cu apă geotermală. Proiectul este cofinanţat de Agenția Română de Conservare a Energiei. În Săcueni Transgex are în administrare șapte sonde de apă geotermală, dintre care trei vor fi utilizate pentru încălzirea oraşului. În prezent, la sistemul geotermal sunt branşate un complex de blocuri din centrul oraşului, primăria, campusul şcolar, liceul, sala de sport, şcoala generală, grădiniţa, parohia reformată şi câteva case. "Deşi există sonde de apă geotermală şi în oraşele Salonta şi Marghita, primăriile din aceste localităţi nu au manifestat deschidere pentru utilizarea apei geotermale", mai spune directorul societății.

Apa geotermală va reduce factura orădenilor la căldură

Consumatori importanți în Oradea

În Oradea sunt 12 sonde de apă geotermală, din care 11 pentru producţie şi una pentru injecţie. Transgex prepară energie termică în trei centrale geotermale. Societatea acoperă 20% din necesarul de energie termică a orașului. Două centrale livrează numai apă caldă de consum. Beneficiari sunt 5.000 de apartamente. Centrala din Ioșia, construită în parteneriat cu municipalitatea, furnizează agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum unui număr de 3.120 de apartamente. În Oradea folosesc energie geotermală și 48 agenţi economici. "Dintre cei mai mari consumatori de apa geotermală amintim Universitatea Oradea, Hotelul Continental, Spitalul Clinic Gavril Curteanu", a declarat Alin Iacobescu.

Căldură scumpă pentru orădeni

Până la 31 decembrie 2010, orădenii vor plăti 175 lei pentru gigacalorie, cu 10 lei mai mult decât în prima parte anului. În orașul de pe Crișul Repede există cartiere în care, în ianuarie 2010, factura de întreținere era de circa 600 de lei lunar, la un apartament cu două camere.

Ca urmare, orădenii au căutat soluții pentru a scăpa de facture mare la întreținere, pe timpul iernii. În luna septembrie a acestui an, numărul orădenilor care au solicitat debranșarea de la CET s-a triplat față de 2009. „Au fost depuse circa 500 de cereri de debranșare. Anul trecut doar 150 de persoane au renunțat la serviciile noastre", a spus Eustafie Ilisei. Potrivit acestuia, circa 140.000 de orădeni sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată, cu 65.000 de apartamente și case.  

Orădenii care nu consideră debranșarea o soluție au optat pentru reabilitarea termică a locuinței sau a blocului. Carmen Cherteș, purtător de cuvânt la Primăria Oradea, ne-a informat că din 2008 până în prezent la Oradea au fost reabilitate termic 14 blocuri, dintre care nouă în acest an. „Există interes din partea locuitorilor din alte o sută de blocuri. Peste douăzeci au pregătit deja documentația necesară, dar nu sunt fonduri de la guvern", a spus Carmen Cherteș. Lezana Ivan locuiește într-unul din blocurile reabilitate termic în toamna anului trecut, de pe strada Aluminei din Oradea. "Am plătit cu circa 100 de lei mai puțin, factura lunară pentru caldură, dupa ce a fost izolat termic blocul", spune Lezana, încântată de economia facută.

Gigacaloria, scumpă în Vestul țării

Preţul de facturare gigacaloriei a crescut în ultima perioadă în majoritatea oraşelor din Vestul ţării. Vestea proastă este că scumpirile nu se vor opri aici. Cea mai bruscă majorare este la Timişoara, unde a crescut preţul la gigacalorie de la 187 de lei la 252. Cei mai afectaţi de scumpirea căldurii sunt locatarii din blocurile în care sunt multe apartamente debranşate de la sistemul centralizat. Cei care se încălzesc „central" trebuie să împartă consumul în care intră şi pierderile.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), Petru Olariu, calculele sunt simple şi fiecare timişorean trebuie să ştie că dacă anul trecut a plătit spre exemplu o factură de 400 de lei, se ajunge acum la 620 de lei. La Arad, tot mai mulţi cetăţeni recunosc că au probleme cu plata facturilor din cauza salariilor mici şi a pensiilor „amputate". La toate acestea se adaugă explozia preţului la gigacalorie, care în judeţul Arad a ajuns la 214,8 lei. Primăria a anunţat că în această iarnă vor primi subvenţii la încălzire doar arădenii singuri, ori familiile care au într-adevăr probleme financiare. „Locuiesc într-un apartament cu două camere şi cel mai probabil iarna aceasta o să renunţ la căldura din sufragerie, bucătărie şi baie", a spus Maria Stoicescu, o pensionară din Arad.

Încălzire la rece

La Reşiţa, preţul gigacaloriei este cel mai mic din regiune, 165 de lei. Cu toate acestea, factura la căldură este o mare problemă pentru reşiţeni. Venţer Velich are 69 de ani şi 800 de lei pensie. „Pensia mea este singurul nostru venit în casă. Dacă anul trecut am mai avut provizii în cămară, anul acesta cam suflă vântul", spune bătrânul.

Situaţia de la Reşiţa este întâlnită şi la Oradea, unde preţul unei gigacalorii este de 175 de lei, cu 10 lei mai mult decât anul trecut. Orădeanca Lezana Ivan a reuşit să economisească bani prin izolarea termică a blocului. „Am plătit cu circa 100 de lei mai puţin, factura lunară pentru caldură, dupa ce a fost izolat termic blocul", spune Lezana, încântată de economia facută. La Hunedoara, preţul gigacaloriei este de 174 de lei, fiind majorat din cauza majorării TVA-ului. (Mianda Mladin, Claudia Vidican, Ana Maria Loga, Adrian Sălăgean)

„Este foarte plăcut iarna în aparatament. Temperatura este potrivită și nici nu plătim mult pentru căldură"

 Camelia Pătcaș, locuitor Beiuș 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite