Cel mai controversat magistrat din Bihor a fost  exclus, definitiv, din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Puscas a fost exclus din magistratura
Mircea Puscas a fost exclus din magistratura

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis: judecătorul Mircea Puşcaş a fost suspendat din magistratură, decizia fiind una definitivă. Totdată, magistratul mai aşteaptă decizia judecătorilor de la ICCJ într-un dosar în care, iniţial, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

Judecătorul Mircea Puşcaş a fost exclus din magistratură. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind una definitivă.

“Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva hotarârii nr. 17/J din 25 noiembrie 2013 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinarp (...) Admite acţiunea disciplinară şi pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a (punctul A 1, 2; punctul B 1) şi lit. i (punctul B 5) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Înlocuieşte sancţiunea disciplinară aplicată pârâtului judecător Puscas Mircea prin hotarârea recurată cu sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, prevazuta de art. 100 lit. e din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotarârii recurate. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de PUŞCAŞ MIRCEA împotriva aceleiasi hotarâri. Definitivă”, se arată în soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru judecători a CSM l-a găsit vinovat pe Puşcaş de manifestări care aduc atingere onoarei sau probitaţii profesionale ori prestigiului Justiţiei şi încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdictii.

 “În şedinţa din data de 25 noiembrie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Puşcaş Mircea, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, şi, în temeiul prevederilor art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicat cu modificările şi completările ulterioare, a aplicat sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni”, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) – „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” – si lit. b) – „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii” din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare” s-a arătat în soluţia magistraţilor CSM.

Judecătorul mai aşteaptă verdictul magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiue după ce a fost condamnat la patru ani cu executare de către magistraţii Curţii de Apel Timişoara. El este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

Magistratul a fost suspendat din funcţie de CSM anul trecut, după ce a fost trimis în judecată în trei dosare de corupţie. Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradea, a fost trimis in judecată de DNA Oradea pentru două infracţiuni de trafic de influenţă si trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată. Alături de el a fost trimis în judecată şi Marcel Piştiuca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Puşcaş Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul inculpatului Piştuca Marcel, a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire. Din suma pretinsă, Puşcaş a primit de la denunţător suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată.

Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009.

Potrivit anchetatorilor, în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010, judecătorul a omis să menţioneze că a achiziţionat şi apoi a vândut un autoturism. În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, iar sentinţa dată  de magistraţii acestei instanţei îl condamnă pe Mircea Puşcaş la patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o durată de trei ani după ispăşirea pedepsei principale.

Intermediarul şpăgilor, Marcel Piştuca a fost şi el condamnat tot la închisoare cu executare, pentru doi ani şi şase luni. În plus, Puşcaş a fost obligat să achite cheltuieli judiciare în valoare de 40.000 de lei iar Piştuca în valoare de 20.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Judecătorul orădean Mircea Puşcaş mai este judecat şi la Curtea de Apel Cluj, tot într-un dosar al DNA, fiind acuzat că a pretins de la doi traficanţi de ţigări să cumpere de la cumnatul său un autoturism cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Puşcaş a fost, în 2013, suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai puteti citi:

Judecătorul orădean Mircea Puşcaş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Acuzat de procurorii DNA Oradea de trafic de influenţă şi fals în declaraţii, judecătorul Mircea Puşcaş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel din Timişoara.

Şpagă de 50.000 de euro în justiţie negociată în Ungaria de frica SRI: „Dosarul este pe un complet bun”

Un dosar de corupţie aflat pe rolul Curţii Supreme, în care un fost judecător de la Curtea de Apel Oradea este judecat pentru trafic de influenţă, scoate la iveală modul în care judecătorul ar fi negociat mita în Ungaria, acolo unde SRI nu îl poate intercepta. Într-un caz similar, detaliile unei şpăgi de 50.000 de euro, tot pentru mituirea unui judecător, au fost stabilite într-un hotel din Serbia.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite