Cel mai bătrân motor electric din România încă funcţionează, după 132 de ani de folosire

Cel mai bătrân motor electric din România încă funcţionează, după 132 de ani de folosire

Ştrandul din Băile 1 Mai s-a redeschis după ce a fost renovat în întregime. FOTO: Primăria Sânmartin

Cel mai bătrân motor electric din România, pus în funcţiune în 1890 în Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, a fost reabilitat şi repornit, din acest weekend. Se află în „marea" termală din staţiunea bihoreană, într-o cameră tehnică cu pereţi de sticlă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Face parte din istoria noastră. Acum peste o sută de ani, când a fost pus în funcţiune, doar ştrandul Lido din Bucureşti şi Băile 1 Mai aveau bazin cu valuri”, spune primarul de Sânmartin, Cristian Laza.
 
Instalaţia, pusă în funcţiune în 1890, a fost folosită neîntrerupt până în 2010, când motorul s-a defectat. A fost reparat abia acum, odată cu lucrările de reabilitare a întregului ştrand, cu păstrarea componentelor originale. Investiţia s-a ridicat la 75.000 euro, la care s-au adăugat alţi 100.000 euro, plătiţi pentru amenajarea unei camere tehnice cu pereţi din sticlă, prin care să poată fi fotografiat sau filmat de turişti în timp ce funcţionează.
 
Construcţia a fost ridicată în capătul bazinului, pornind de la fundaţia fostei camere tehnice, din care s-a păstrat până la un metru din înălţime. S-a procedat şi la refacerea soclului iniţial ornat cu steluţe şi căluţi de mare, în ton cu valurile. „Am vrut să păstrăm cât mai fidel aspectul original al bazinului", spune edilul.
Motorul a fost construit în 1889 de inginerii firmei Ganz din Ungaria. Cu ajutorul curelelor de transmisie, motorul mişcă două roţi dinţate de mari dimensiuni care acţionează două cuve de inox amplasate deasupra a două puţuri ce duc la apa din bazin. Fiecare dintre cuve presează apa atunci când este coborâtă în puţ şi o trage înapoi atunci când este ridicată. Mişcarea apei face valuri.
Noua cameră tehnică în care se află motorul are pereţi de sticlă, pentru ca turiştii să poată urmări instalaţia şi fotografia cel mai "bătrân" motor electric din România FOTO: ebihoreanul.ro
 
Ingeniozitatea instalaţiei constă în faptul că roata dinţată care acţionează cuva din partea dreaptă a bazinului are doi dinţi în plus faţă de cea din partea stângă. 
Din fundaţia fostei camere tehnice s-a păstrat până la un metru din înălţime pentru refacerea soclului iniţial ornat cu steluţe şi căluţi de mare, în ton cu valurile. FOTO: ebihoreanul.ro
 
Aşa că, dacă la început valurile pornesc alternativ pe partea dreaptă şi de partea stângă a bazinului, la fiecare la două minute şi jumătate cele două cuve vor ajunge să acţioneze simultan, după care valurile se vor decala din nou. 
 

Vă recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările