Cei mai bogaţi bihoreni au făcut avere cu bani împrumutaţi, pornind de la munca de jos

Cei mai bogaţi bihoreni au făcut avere cu bani împrumutaţi, pornind de la munca de jos

Pe biroul de peste 35.000 de euro, Beniamin Rus păstrează o sculptură realizată pe când avea 23 de ani

Au vândut ceapă, au reparat televizoare sau au lucrat ca şoferi. Aşa au început poveştile de succes ale unora dintre cei mai bogaţi bihoreni, printre care Alexandru Mudura, soţii Ioan şi Mirela Tomele sau Beniamin Rus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alexandru Mudura a ajuns de pe locul 83, în 2010, pe locul 114 în topul din acest an.  În vârstă de 72 de ani, Mudura continuă să facă afaceri pentru că, spune el, îl relaxează. Povestea de succes a patronului Lotus Center începe în 1982, când, visând să ajungă în America, fuge din ţară. Nu a avut ocazia să trăiască visul american, oprindu-se în Germania. Ulterior, a terminat o facultate de comerţ şi a deschis o firmă cu un partener german. Mudura a pornit un business neprofitabil cu ceapă, dar şi-a scos pierderea după ce a vândut tractoare Staer. A urmat apoi perioada care i-a adus succes, iar apoi a înfiinţat compania Ramexa şi a devenit distribuitor al produselor Tic Tac şi Kinder în Ungaria. „Morişca de produs bani s-a pus în mişcare, iar în 1988 şi 1989 vindeam lunar circa un milion de ouă Kinder", a spus Mudura, care în 1995 a luat cele mai mari dividende din Ungaria, circa 960 de milioane de forinţi. Omul de afaceri a dezvoltat business-ul şi în România, unde deţine astăzi, alături de centrul comercial Lotus din Oradea, şi câteva fabrici de producţie de capsule pentru ouă Kinder.

Cu banii de Aro ai părinţilor

Soţii Ioan şi Mirela Tomele, care controlează firma Tiger Amira, sunt pe locul 4 în Bihor. Ioan Tomele a început prin a vinde covoare, televizoare şi frigidere, a lucrat ca electrician auto, iar apoi ca merceolog. În 1991 s-a asociat cu doi prieteni şi au pus bazele unei firme. Tomele a povestit că şi-a construit afacerea cu 50.000 de lei împrumutaţi de la părinţi, bani cu care aceştia intenţionau să cumpere un Aro. A colaborat apoi cu producătorul de plăci ceramice Sanex şi a extins, an de an, numărul magazinelor şi al spaţiilor de depozitare. Astăzi, compania soţilor Tomele are peste 400 de angajaţi şi dispune de cinci centre logistice în Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca, Lugoj şi Brăila, dar şi de un parc auto ce cuprinde peste 100 de camioane şi 40 de autoutilitare.

A visat să fie sculptor

Controversatul om de afaceri Beniamin Rus este pe locul 5 în Bihor. Rus provine dintr-o familie de mineri, iar în tinereţe visa să devină sculptor. A renunţat însă la pasiunea pentru artă şi, pentru a-şi întreţine familia, a plecat în 1985 la muncă, în Irak, unde a lucrat ca şofer, până în 1988. „Întors în ţară am lucrat ca şofer de director, apoi şofer de taxi, ajungând să-mi fac propria firmă de taxi, apoi de transporturi. Am făcut apoi turism şi comerţ cu marmeladă, biscuiţi, cărbune şi mazăre. Aşa am început să fac bani. La primul milion de euro am ajuns când aveam deja 100 de angajaţi şi eram consacrat în domeniul construcţiilor", a povestit, pentru „ADS Oradea", Beniamin Rus.

 Bihoreni de top

Următorii în TOP 10 miliardari bihoreni, potrivit datelor Forbes, sunt Marcel Bărbuţ, patronul Adeplast, Iosif Pazuric, managerul companiei Nutrientul, şi Florian Mihuţ, proprietarul companiei de transport Frigoexpress.   Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, este pentru al doilea an în Top Forbes, urmat de Florin Panea, patronul Leonardo, clasat pe locul 493 în Top Forbes 500 Miliardari 2011.

Citeşte în TOP Forbes 500 Miliardari 2011 la ce sume au ajuns averile bihorenilor, în ultimul an.


Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

 

Mai puteţi citi şi:

Cine sunt miliardarii care au ieşit din Top 500 Forbes

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările