Cea mai simplă reţetă pentru cel mai delicios compot de piersici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: cookpad.com
FOTO: cookpad.com

Fără conservanţi şi cu un strop de lămâie care să-i taie dulceaţa şi să-i păstreze culoarea, compotul de piersici poate fi un desert delicios pentru serile reci de iarnă ori umplutură pentru prăjituri.

Piersicile pot fi folosite cu coajă sau fără, întregi sau tăiate jumătăţi. Reţeta este simplă şi uşor de pus în practică, chiar şi cu alte fructe de sezon, cum ar fi nectarinele, perele sau prunele.

Zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitori, cum ar fi, de pildă, stevia. Piersicile trebuie să fie tari şi sănătoase, spălate bine şi uscate pe un ştergar înainte de a fi tăiate jumătăţi.

Ingrediente: 

  • 1 kg piersici măsurat fără sâmburi
  • 100 grame zahăr
  • 3 felii de lămâie
  • 0,5 litri apă

Zahărul se pune într-o cratiţă cu feliile de lămâie şi apa, până când se dizolvă. Apoi, siropul se lasă la răcit. 

Borcanele se spală şi se sterilizează (cel mai simplu e în maşina de spălat vase). Piersicile se aranjează în borcane, cât mai aproape una de alta, însă fără a le înghesui. Apoi se toarnă siropul, iar borcanele se închid imediat.

Urmează, apoi, dunstuirea, adică fierberea în baie de apă şi abur, circa 25-30 minute, timp în care se distrug bacteriile, sporii de mucegai. 

Borcanele se înfăşoară în coli de hârtie sau prosoape şi se aşează într-o cratiţă încăpătoare. Se toarnă apă rece până la 3/4 din înălţimea borcanelor. 

Apoi, cratiţa se pune pe aragaz, la foc mic, iar când apa din cratiţă începe să fiarbă se aşteaptă încă 25-30 de minute, după care se opreşte focul. Oala se acoperă cu un prosop gros, sau o pătură, şi se lasă să se răcorească încet, circa 6 ore. 

În acest fel, compoturile pot rezista chiar şi 2 ani. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite