Ce sunt strigoii, fiinţele supranaturale care ucid copii şi le sug sângele. Mitul înfricoşător care datează de mii de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aduc grindina, iau mana grâului şi laptele vacilor, dar, mai rău decât toate astea, aduc nenorocirea printre oameni, iar acestea sunt doar câteva dintre lucrurile rele pe care le pot face. Este vorba despre strigoi, al căror mit este unul înfricoşător, de mii de ani.

În lumea satului, bătrânii spun că nu este greu să deosebeşti un strigoi de un om normal, iar mitul arată că strigoiul este un om chel în creştetul capului, iar şira spinării este terminată într-o coadă de animal.

Sub înfăţisarea unei umbre strigoii cutreieră prin locuri izolate sau prin gospodăriile rudelor şi cunoscuţilor făcându-şi de cap, speriind şi pocind trecătorii pe drum. Uneori se dau de trei ori peste cap şi se transformă în fiare.

Strigoii sug sângele

Strigoii morţi, în special strigoaicele, sunt de o răutate neinchipuită, ucid copiii şi le sug sângele, destramă căsătoriile sau îi sărăcesc pe oameni. Sufletele strigoilor au zilele lor speciale când se întâlnesc în anumite locuri, pe la răspântii, şi dansează sau mimează împreuna o bătaie, fie că sunt strigoi vii sau că sunt strigoi morţi.

În anumite zone, se spune că strigoii aveau copite, de fapt acesta fiind unicul detaliu după care îi puteai deosebi de oameni. Alte regiuni ale ţării vorbesc despre strigoi ca fiind o persoană ce se transform în animal sălbatic, cel mai des luând chipul unui lup. Se mai zice din bătrâni că strigoiul nu mănâncă usturoi şi fuge chiar şi de ceapă, cu alte cuvinte, este o „rudă” a vampirului.

Strigoiul va fugi şi de tămâie, iar în noaptea Sfântului Andrei va dormi sub cerul liber. Tot din bătrâni se povesteşte că există două categorii de strigoi: cei vii şi cei morţi. În noaptea Sfântului Andrei sau când este lună plină, ei ies din morminte sau îşi părăsesc trupul şi se pun pe făcut rele.

Preoţii nu sunt de acord cu existenţa acestor fiinţe şi susţin că nu este bine ca creştinii să creadă în aceste făpturi, deoarece sunt credinţe false.

“Nu-i bine să crezi în aşa ceva. Acestea sunt credinţe false. Datorită acestor credinţe diavolul stăpâneşte pe om, iar omul îşi poate pierde mântuirea. La Sfânta Scriptură spune: ”în ce crezi în aceea te vei mântui”. Credinţele deşarte nu aduc mântuire, ci dimpotrivă aduc necazuri şi pierzanie”, spune părintele Roman Pintea.

Postul şi rugăciunea sunt cele mai sigure lucruri care îi ţin departe de lume pe cei cu “coadă”

 “Sunt multe persoane care se ocupă cu facerea de rău şi până nu-şi lasă urmaşul cu coadă nu pot înghiţi paharul morţii. Acest neam de diavol poate fi izgonit numai cu post sau rugăciune. Acestea sunt singurele arme împotriva diavolului. Biserica este purtătoarea darurilor lui Dumnezeu”, afirmă părintele Pintea.

De cealaltă parte, psihologii susţin că doar noi suntem cei care alegem în ceea ce credem.

Va mai recomandam:

Istoria edictului emis la Turda cu două secole înaintea Revoluţiei franceze: prima lege din lume care a garantat explicit libertatea religioasă

Biserici din România cu Sfinte Moaşte. Poveştile minunilor făcute de sfinţii ale căror oseminte atrag milioane de credincioşi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite