VIDEO Ce spun românii din diaspora care au trecut graniţa pentru protestul din 10 august: „Sunt cerşetor. Cerşetor de 4.000 de lire pe lună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care lucrează în străinătate se întorc în ţară pentru protestul anunţat de diaspora pe 10 august, în Piaţa Victoriei. Cu pancarte sau cu tricouri cu mesajul #rezist sau #FărăPenali, aproximativ 50 de orădeni  i-au aşteptat, miercuri seara, în vama Borş, momentul întâlnirii fiind unul emoţionant.

După ce au trecut vama, cele 15 maşini au fost aplaudate, iar după ce s-au dat jos din maşini, românii din Diaspora s-au îmbrăţişat cu orădenii veniţi să-i întâmpine. La rândul lor, şoferii îi claxonau atunci când treceau pe lângă ei.

Membrii Asociaţiei Oradea Civică, dar şi orădeni simpli au mers în Vama Borş pentru a-i aştepta pe românii care se întorc din Diaspora pentru mitingul programat pe data de 10 august, în faţa Guvernului.


Aflaţi pe drum de 2 sau 3 zile, românii au străbătut mii de kilometri pentru a fi prezenţi la evenimentul de vineri. Convoiul de maşini a intrat în ţară în jurul orei 22.00, maşinile fiind împodobite cu steagurile României.

Imagine indisponibilă

„Vrem o ţară ca afară, democraţie reală în România, pe care încă nu o vedem. Vrem să vedem un protest paşnic, nu venim cu violenţe. Aţi văzut că ne-au verificat. Nu suntem organizaţii paramilitare cum se minte pe la anumite posturi. Vrem să ridicăm ţara să fie alături de noi, că nu suntem singurii nemulţumiţi”, a declarat unul dintre românii veniţi din Marea Britanie.

Imagine indisponibilă

“De două zile suntem pe drumuri, am şi dormit tot în maşină. Coloana vine încet, sunt şi oameni mai în vârstă, conduc mai încet, şi oricum nu puteam veni sute de maşini în coloană neîntreruptă. Soţia şi fetiţa au rămas în Anglia, dar eu am venit ca să fiu prezent la protestul anti-PSD. Nu se mai poate să ne facă ţara de ruşine", a spus bărbatul.

Imagine indisponibilă

Cu lacrimi în ochi, lacrimi ce nu au mai putut fi stăpânite când s-a întâlnit cu românii veniţi să-i întâmpine, Ramona a povestit că lucrează într-un hotel de 5 stele din Marea Britanie, şi nu duce grija zilei de mâine. S-a îmbrăţisat cu cei veniţi să-i aştepte, şi le-a mulţumit pentru gestul lor.

Imagine indisponibilă

“Am pornit luni la drum. Pe cei doi copii ni i-am trimis acasă acum două săptămâni, cu low-cost-ul. Low-cost de 500 de lire.Noi am venit acum, cu maşina. Dragnea şi gaşca lui au reuşit să ne separe în categorii, dar ei uită că toţi suntem români. România trebuie să se trezească, pentru că altfel moare fără să-şi dea seama. Nu poţi sta degeaba, să nu faci nimic, când vezi ce fac aceşti politicieni cu ţara asta, care este a noastră, a tuturor. În Anglia, lucrez în clasa de mijloc şi nu duc grija zilei de mâine. Este de datoria noastră să participăm la protest” ne-a povestit românca originară din Craiova.

Atât cei care au venit să-i aştepte, cât şi românii din Diaspora au scandat diferite mesaje la ieşirea din Vama Borş. “Ne pasă, ne pasă de acasă!", "Jos corupţia!", "Nu ne vindem ţara!" sau "Diaspora e România!", sunt doar câteva dintre ele.

Imagine indisponibilă

"Am familia împrăştiată prin toată Europa din cauza ăstora (n.r. – PSD), o parte au rămas în ţară. Vrem să fie şi România o ţară civilizată, unde cetăţenii să nu mai fie batjocoriţi, minţiţi, manipulaţi, cumpăraţi cu câţiva lei pe care oricum politicienii li-i iau apoi însutit înapoi", a povestit un român din Târgul Mureş, stabilit în Luxemburg.

Imagine indisponibilă

"De cinci ani am plecat, tot PSD-ul era şi atunci la putere. Mi-am dus şi fiul de 28 de ani. Numai soţia mai este în ţară. Sunt cerşetor. Cerşetor de 4.000 de lire pe lună, atâta câştig ca şofer pe autocamioane grele", a spus Dragoş Pădurariu, un român din Târgovişte, stabilit într-un orăşel din Scoţia.

Românii din diaspora se organizează pe Facebook pentru a protesta în Piaţa Victoriei, în 10 şi 11 august. La manifestaţia intitulată „Diaspora Acasă - Dragnea închide graniţele, că venim vreo trei milioane” şi-au anunţat prezenţa români din Austria, Marea Britanie, Spania, Franţa, Germania sau Italia. Acestora li se vor alătura şi românii din ţar, iar printre ei se va afla şi familia Mureşan, din Oradea.  Alături de soţie şi de fiica lor de doi ani, Gabriel va porni la drum vineri dimineaţa, pentru a fi prezent la protestul de vineri seara.

Imagine indisponibilă

“Este necesară o schimbare. Avem nevoie de alegeri anticipate. Nu mai vreau să văd la televizor aceleaşi mutre false. Ne-am săturat de ei şi de minciună. Sunt penali şi stau pe funcţii publice. În aceste condiţii, viitorul este dincolo de graniţă. Speranţa noastră este că oamenii vor ieşi la protest în număr cât mai mare. O să fim acolo şi o să strigăm “Hoţii”, a povestit Gabriel Mureşan.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite