Ce a păţit un bărbat din Oradea care s-a apucat să-şi taie porcul în faţa blocului. Vecinii scandalizaţi au chemat Poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Locală Oradea a fost alertată de locatarii blocului în faţa căruia un orădean şi-a tăiat şi tranşat porcul
Poliţia Locală Oradea a fost alertată de locatarii blocului în faţa căruia un orădean şi-a tăiat şi tranşat porcul

Un orădean care a vrut să păstreze tradiţia tăierii porcului de Crăciun în propria bătătură şi şi-a adus la Oradea animalul pe care l-a tranşat cu ajutorul unor prieteni tocmai în faţa blocului în care locuia s-a ales cu amendă serioasă după ce vecinii, revoltaţi de "măcelul" de sub geamul lor, au sunat la Poliţia locală.

Bărbatul cumpărase animalul de la ţară şi ar fi putut să-l sacrifice în gospodăria fermierului, dar s-a încăpăţânat să se ocupe personal de pârjolire şi tranşare, totul în faţa blocului dintr-un cartier aglomerat al oraşului. 

Vecinii nu au fost încântaţi, însă, de "măcel", şi i-au alertat pe poliţiştii locali. "Am primit mai multe sesizări şi o echipă de agenţi s-a dus la faţa locului, unde au surprins mai mulţi bărbaţi în timp ce tranşau un porc", a explicat, pentru Adevărul, directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi.

Potrivit directorului, reclamaţia a reprezentat o premieră. "Trăim la oraş, nu se poate să tai porcul în faţa blocului", a spus Beltechi, arătând că proprietarul porcului a fost amendat cu 1.000 lei în baza Legii 61 din 1991, care sancţionează faptele de încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, adică aproximativ de două ori valoarea animalului. 

Potrivit şefului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Bihor, Remus Moţoc, inspectorii veterinari au prelevat probe din carnea animalului pentru a vedea dacă nu a suferit de trichineloza iar rezultatele au ieşit negative, iar carnea poate fi consumată fără probleme. 

Cert este că, după amenda încasată, orădeanul a fost obligat să continue cu spălatul şi tranşatul porcului în garaj. "Oamenii au înţeles că au greşit", a mai spus şeful DSVSA Bihor. 

Conform tradiţiei, „Ignatul porcilor“ este pe 20 decembrie, atunci când în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Ignatie Teoforul, cel despre care se spune că a fost ţinut în braţe chiar de Iisus Hristos, pe vremea când era copil.

Tradiţia spune că „de Ignat”, adică pe 20 decembrie, gospodarii taie porcii în bătătură. Acest sacrificiu este însoţit de un întreg ritual şi de o serie de superstiţii. Astfel, se spune că în noaptea de Ignat, porcul visează că urmează să fie sacrificat, iar în ziua tăierii acestuia, în casele oamenilor nu se face altceva decât prepararea produselor din carne de porc.

De reţinut că gospodarii pot sacrifica porcul de Crăciun în acest an fără avizul şi supravegherea medicului veterinar. Autorităţile sanitar-veterinare din România au renunţat la prevederea pe care au comunicat-o primăriilor la începutul lunii noiembrie. Aceasta  presupunea că fiecare gospodar care taie porcul trebuie să anunţe medicul veterinar, iar acesta să supravegheze procesul de sacrificare a animalului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite