Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare: în ce zile se aprind pe parcursul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce puteri au lumanarile aprinse in Joia Mare
Ce puteri au lumanarile aprinse in Joia Mare

Cunoscută şi ca Joia celor 12 Denii, Joia Mare este o zi cu semnificatii importante in credinţa creştin-ortodoxă. Cele 12 lumânări aprinse în această seară se duc acasă şi se aprind, câte una, în fiecare lună a anului, la momente importante pentru familie.

Joia Mare este cunoscută şi ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră. În seara acestei zile, la biserică se citesc cele 12 Denii sau cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

În această seară, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru.

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, ne-a explicat părintele Roman Pintea.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

În majoritatea gospodăriilor româneşti, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale şi înroşirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite