Ce este ceaţa şi de ce apare: cum explică specialiştii acest fenomen banal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce apare ceaţa? Este întrebarea care se află pe buzele multor copii. Cei mai mulţi află răspunsul în orele de fizică, ştiinţa fiind cea care poate lămuri această curiozitate.

Ceaţa este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara, însă, mai nou, apare destul de des şi iarna. Potrivit specialiştilor, ceaţa nu este decât o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului. Conform standardelor meteorologice internaţionale, când într-o astfel de situaţie vizibilitatea orizontală scade sub valoarea de 1.000 de metri, se poate vorbi de instalarea ceţii.

“La o anumită temperatură, cantitatea de vapori din aer se măreşte substanţial mai ales în urma evaporării intense a apei din sol, astfel că aceştia  pot să devină saturaţi prin răcire, dacă temperatura aerului coboară mai jos de aşa-numitul «punct de rouă». În această stare vaporii nu mai pot să se afle numai în stare gazoasă şi încep să se condenseze în mici picături de apă care, fiind în suspensie în straturile de aer de la suprafaţa solului, micşorează transparenţa aerului, provocând fenomenul căruia îi spunem ceaţă”, a precizat Dan Bureţea, profesor de Fizică.

Specialiştii mai susţin că originea ceţii mai poate avea şi o cauză dinamică, cu alte cuvinte, ceaţa mai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase de aer reci. În aceste condiţii apare iarăşi fenomenul de evaporare condensată. Din aceste motive, ceaţa este mai frecventă toamna şi primăvara, când temperaturile sunt mai scăzute şi vaporii se formează mai repede. 

Ceaţa apare mai frecvent în văi, unde temperatura este mai scăzută şi umiditatea mai mare. De asemenea, ceaţa apare îndeosebi dimineaţa şi seara, când se observă inversiunile de masă termică.

“În mod obişnuit, ceaţa este de fapt un nor aflat la altitudini atât de joase încât este în contact direct cu solul. Apariţia ceţii este, deci, favorizată de o anumită temperatură şi de absenţa vântului”, mai susţine profesorul de fizică.

Practic, ceaţa este un nor aflat în contact cu solul. Ea se distinge de nori numai datorită faptului că norul nu atinge suprafaţa pământului. Acelaşi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceataţă la altitudini mai înalte, spre exemplu în vârful unor munţi sau dealuri.

Va mai recomandam:

Albastrul cerului este doar o iluzie optică. Care este explicaţia ştiinţifică pentru culoarea pe care o vedem deasupra capului

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite