Carmen Dan îi ameninţă pe contestatarii PSD care au bruiat mitingurile de la Iaşi şi Galaţi

Carmen Dan îi ameninţă pe contestatarii PSD care au bruiat mitingurile de la Iaşi şi Galaţi

Poliţiştii şi jandarmii încearcă să-i identifice pe protestatarii din Iaşi FOTO: Foto Alexandra Cheroiu

Ministrul Internelor, Carmen Dan, îi ameninţă cu dosare penale pe participanţii la protestele faţă de PSD din Arad şi Iaşi, care au „încercat să împiedice simpatizanţii PSD”. Ea a anunţat, marţi, la Oradea, că poliţiştii şi jandarmii „vizionează imagini” şi „identifică persoane” şi vor declanşa anchete pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

UPDATE Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că, cel mai probabil, totul a pornit de la Liviu Dragnea care ar fi declarat public că a văzut la miting tineri cu ochii injectaţi care au luat un om bătrân la bătaie. Întrebat dacă o asemenea metodă de răspândire a zvonurilor este eficientă, Cristian Tudor Popescu a fost categoric. “Când un asemenea zvon este răspândit de Dragnea el este automat preluat şi amplificat de răspândaci”, a preciziat CTP la Digi24. 

                            ************************

Aflată la Oradea într-o vizită de lucru, dar şi pentru discuţii "cu colegii de partid", după cum a spus chiar ea, ministrul Afacerilor Interne a organizat o conferinţă de presă la sediul Poliţiei Bihor în care a explicat că a avut o discuţie serioasă cu toate structurile MAI pe tema campaniei electorale şi a solicitat "foarte multă atenţie" pentru ca acest proces electoral să fie "unul corect, transparent şi în deplină concordanţă că prevederile legale".
 
„Sunt partide şi formaţiuni politice care de ochii lumii susţin valorile democratice, dar în realitate fac un joc deloc corect prin care încearcă limitarea dreptului de exprimare al altora, încurajând în mod evident violenţa verbală şi agresivitatea extremă. Nu pot să caracterizez altcumva faptul că acele nuclee de activişti încearcă să împiedice simpatizanţii PSD, de această dată. Am văzut cu toţii ce s-a întâmplat şi la Arad, şi la Iaşi”, a declarat ministrul, referindu-se la protestele anti-PSD organizate în cele două reşedinţe de judeţ în timpul unor mitinguri organizate de PSD.
 
Potrivit ministrului, atât poliţiştii, cât şi jandarmii „fac o evaluare serioasă” a celor întâmplate. „Identifică persoane, vizualizează imaginile pe care le deţin, pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv Codul Penal atunci când reglementează infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza Parchetul competent, deoarece cred că e evident pentru toată lumea că am depăşit planul contravenţional şi am trecut în cel penal”, a arătat Carmen Dan.
 
Carmen Dan a mai declarat că a solicitat „rigoare în aplicarea legii, transparenţă şi exigenţă tuturor structurilor care au competenţă în planul ordinii publice din minister”, susţinând că poliţiştii şi jandarmii vor sesiza orice încălcări ale legii, "de fiecare dată când vom constata că am depăşit acest plan al exprimării într-un mod civilizat şi autorizat şi legal".
"Din anii 90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc şi acest lucru l-a avut în vedere şi legiuitorul atunci când a dispus vizavi de modul de organizare a acestor adunări publice. Nu cred că există nicăieri în Europa o viziune în care să se încurajeze violenţa şi modul acesta de exprimare agresivă în campaniile electorale", a mai spus ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: