Care sunt secretele celor mai gustoase murături: „Saramura se pregăteşte cu ajutorul unui ou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna este anotimpul murăturilor şi al conservelor. Gospodinele încearcă să prepare cele mai bune şi mai gustoase murături, cu care să-şi umple cămările peste iarnă.

În această perioadă, gospodinele trudesc de dimineaţa până seara pentru a pregăti cele mai gustoase murături. Vă prezentăm câteva dintre secretele lor.

Pregătirea legumelor pentru conservat este alcătuită din mai multe etape: spălare, sortare, curăţire, tăiat sau tocat, opărire şi răcire, iar saramura joacă un rol important.

Saramura

“Unele femei obişnuiesc să potrivească saramura cu ajutorul unui ou. Astfel, saramura este suficient de concentrată dacă oul se ridică la suprafaţa lichidului. Toate legumele trebuie spălate înainte. Legumele rădăcinoase se înmoaie în apă, apoi se curăţă cu o perie pentru a îndepărta pământul de pe ele. La alte legume, este esenţial să se înlăture coaja, pieliţa, cotoarele, codiţele, seminţele – adică toate părţile care nu sunt bune de consumat”, explică tanti Maria Popa, gospodină din Bihor.

Opărirea

Opărirea legumelor trebuie făcută înainte de sterilizare şi constă în scufundarea produselor care se pun la conservă în apă clocotită (cu sau fără sare) pentru scurt timp.

“Opărirea legumelor se face cu apă curată, în care s-a adăugat 2% sare. Dacă avem cantităţi mici de legume, ele se pun într-o sită pe care o scufundăm în apă clocotită. Legumele se ţin în apă clocotită până se îndoaie uşor, fără să se rupă. După opărire, ele se scufundă imediat în apă rece, apoi se scurg bine. Nu se foloseşti la umplerea borcanelor apa în care le-am opărit”, susţine gospodina.

Sterilizarea

După ce legumele au fost pregătite, se pun în borcane sau sticle pentru a fi sterilizate. “Se pregăteşte din timp o soluţie de apă cu sare fiartă în clocot (10 sau 20 de grame de sare la fiecare litru de apă folosită). Sarea se socoteşte nu după mărimea borcanului, ci după cantitatea de apă utilizată. Pentru a umple borcanul, îl ţinem uşor înclinat cu o mână şi se tornă saramura fierbinte, bulionul sau oţetul la marginea de jos a gurii recipientului. Trucul acesta este util, deoarece lichidul, pe măsură ce urcă treptat, împinge afară tot aerul din borcan. Aerul din sticle se înlătură dacă se bate sticla de palmă până când bulele de aer se ridică la suprafaţă şi dispar. Produsul conservat trebuie să fie acoperit de un strat de lichid gros de 2-3 degete. Asta pentru că, în timp, lichidul scade, iar legumele neacoperite se strică”, a mai explicat Maria Popa.

Borcanele şi sticlele nu se umplu complet, ci trebuie lăsate un spaţiu gol de 1-2 cm la borcane, iar sticlele se pot umple doar până acolo unde începe gâtul lor.

“Legumele pe care le conservăm nu trebuie îndesate, pentru ca lichidul să poată fierbe. Înainte de a închide borcanele şi sticlele, trebuie să ne asigurăm că marginea lor este perfect curată. Sticlele şi borcanele se astupă cu câte două rânduri de celofan, nu prea subţire, lipit cu albuş, uns pe marginea sticlelor. Fiecare foaie de celofan se leagă cu sfoară”, ne-a dezvălui Maria Popa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite