Caracatiţa corupţiei din Beiuş. Cum s-a cimentat „prietenia“ între primar, şeful poliţiei şi prim-procurorul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Adrian Domocos (mijloc) s-a bucurat de sprijinul comisarului-şef Remus Indrei (stânga), dar si de cel al prim-procurorului Gligor Sabau (dreapta) FOTO Claudia Bonchiş
Primarul Adrian Domocos (mijloc) s-a bucurat de sprijinul comisarului-şef Remus Indrei (stânga), dar si de cel al prim-procurorului Gligor Sabau (dreapta) FOTO Claudia Bonchiş

Oraşul bihorean Beiuş pare să fie un paradis al infractorilor. După ce edilul Adrian Domocoş a fost arestat şi trimis în judecată, în mai multe dosare, a venit rândul prim-procurorului Gligor Sabău să ajungă în faţa procurorilor DNA şi să răspundă pentru fapte de corupţie. Din declaraţiile martorilor, reiese că şi Remus Indrei, şeful Poliţiei Beiuş, ar ar fi implicat în cazuri suspecte.

Rechizitoriul din dosarul prim-procurorului Gligor Sabău scoate la iveală tot mai multe surprize. În timp ce prim-procurorul Sabău a reuşit performanţa de a avea 0 rechizitorii întocmite în perioada 2009-2015 şi a ales să închidă ochii la actele de corupţie petrecute pe tarlaua sa, se pare că nici comisarul şef Remus Indrei, şeful Poliţiei Beiuş nu s-a lăsat mai prejos.

Primarul Adrian Domocoş, denunţător în dosarul lui Sabău, susţine în declaraţia dată în faţa procurorilor că : „După câştigarea alegerilor din anul 2008 am avut o relaţie de amiciţie cu Sabău Gligor, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş. Prin prisma relaţiei de amiciţie, frecventam reciproc aniversările pe care le organizam atât eu, cât şi Sabău, precum şi în unele cazuri petrecerile unor prieteni comuni, precum familia Indrei Remus (şeful poliţiei din Beiuş)”. Astfel, câştigarea funcţiei de primar al Beiuşului i-a adus lui Domocoş două prietenii importante: cu prim-procurorul şi cu şeful Poliţiei Beiuş.

Încă de la primul mandat, fără nicio problemă, prim-procurorul Sabău l-a asigurat pe Domocoş că îi va asigura protecţie în legătură cu soluţionarea reclamaţiilor, sesizărilor şi plângerilor penale formulate împotriva lui sau care urmau a fi formulate pe viitor împotriva sa, înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş şi la Poliţia municipiului Beiuş, dat fiind faptul că fratele magistratului, Traian Sabău, era încadrat ca şi ofiţer la compartimentul economic al Poliţiei municipiului Beiuş, iar în prezent este adjunctul şefului Poliţiei Beiuş. Astfel, edilul Beiuşului a putut sta liniştit având spatele asigurat. 

„Bine că mi-ai spus”

Nu la fel au stat lucrurile la Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea, Domocoş intrând în vizorul procurorilor anticorupţie, iar pe numele lui au fost deschise mai multe dosare penale, ba chiar a stat o perioadă în arest preventiv. 

Lasăt în arest la domiciliu, lui Domocoş i-au fost impuse o serie de obligaţii printre care şi aceea de a nu lua legătura cu martorii din dosar. Cu atâţia prieteni în târg, prieteni cu funcţii înalte, edilul nu a văzut nicio problemă în a încălca restricţiile impuse în sarcina sa de către judecător, chiar dacă acest lucru îl putea trimite din nou în spatele gratiilor.

La sfârşitul lui 2014, Domocoş a fost arestat în dosarul privind spaţiul obţinut de la Episcopia Greco-Catolică din Oradea. Printre acuzaţiile care i se aduc se numără  luare de mită, abuz în serviciu sau fals intelectual.

După câteva luni petrecute la “Beciul Domnesc”, Domocoş a primit o pedeapsă mai blândă. Magistraţii au dispus înlocuirea măsurii preventive cu cea a arestului la domiciliu, în sarcina inculpatului fiind reţinute o serie de obligaţii, printre care şi aceea de a nu contacta persoanele inculpate în dosar sau martorii. În cazul încălcării dispoziţiilor, Domocoş ar fi ajuns din nou în spatele gratiilor, de acest lucru urmând să se asigure un poliţist din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş, desemnat să îl supravegheze pe edil, astfel ca în cazul încălcării dispoziţiilor să fie anunţat procurorul de caz.

Cu spatele bine asigurat, Domocoş nu a avut nicio jenă în a lua legătura cu martorii din dosar. De acest lucru a fost anunţat atât comisarul şef Remus Indrei, şeful Poliţiei Beiuş, cât şi prim-procurorul Gligor Sabău, în zadar însă. Niciunul nu s-a “deranjat” să-i anunţe şi pe procurorii anticorupţie.

Contactaţi telefonic, martorii cu care Domocoş a luat legătura erau chemaţi la locuinţa acestuia, seara, după ora 20.00, lucru care reiese din declaraţia unui martor.

 “În primăvara anului 2015, după eliberarea din arest preventiv a primarului Domocoş Adrian Nicolae, acesta m-a contactat telefonic de pe un alt număr din câte îmi amintesc, din reţeaua DIGI în vederea reglării modulului termic de la locuinţa sa personală. În vederea remedierii situaţiei, l-am trimis la locuinţa lui Domocoş pe angajatul meu. Întrucât aveam interdicţie să mă întâlnesc cu acesta (fiind martor în dosarul nr. 30/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Oradea), primind în acest sens şi o adresă de la Poliţia mun. Beiuş, m-am deplasat ulterior la sediul Poliţiei mun. Beiuş în vederea aducerii la cunoştinţa poliţistului însărcinat cu supravegherea despre faptul că fusesem contactat de Domocoş. Întrucât poliţistul respectiv lipsea, m-am adresat şefului Poliţiei mun. Beiuş, Remus Indrei, pe care l-am întrebat ce trebuie să fac în situaţia dată. Nu-mi amintesc să fi primit vreo soluţie de la şeful poliţiei, acesta spunându-mi doar că „bine că mi-ai spus”, se arată în declaraţia dată de martor. 

Infractor favorizat

Chiar dacă cms. şef Indrei avea obligaţia să întocmească un raport cu cele semnalate, raport ce ar fi trebuit să ajungă la procurorii DNA Oradea, care ulterior ar fi urmat să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi din cameră preliminară, care ar fi putut dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, astfel că Domocoş ar fi ajuns din nou în spatele gratiilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar şeful Poliţiei Beiuş ar putea fi acuzat de favorizarea infractorului.  

Contactat telefonic, comisarul şef Remus Indrei  nu a răspuns reporterului nici la telefonul mobil, nici la telefonul fix, în timp ce conducerea IPJ Bihor a refuzat să facă vreo declaraţie pe motiv că dosarul este instrumentat de procurorii DNA.

“Pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Oradea nu există vreo sesizare care să aibă ca obiect sesizarea de către poliţistul care îl supraveghea pe Adrian Domocoş cu privire la faptul că acesta a luat legătura cu martorii”, se arată în răspunsul transmis de către Biroul de Presă al DNA.

Rămâne de văzut dacă autorităţile abilitate vor demara o anchetă în acest caz, şi ce calitate va avea şeful Poliţiei Beiuş în cazul în care declaraţia martorului este reală.

Vă mai recomandăm:

Cum a ajuns să se vândă un prim-procuror: „Marfa este pregătită. De ce să mă sesizez? Să-mi fac probleme cu mâna mea? Să îmi dau de lucru!“

Reputaţia şefului DNA Oradea, apărată de către CSM. Avocatul Alexandru Lele, reclamat la Uniunea Naţională a Barourilor

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite